Mustafakemalpaşa’yı da yakından ilgilendiren ‘Köy Kanunu’ ve bazı kanunlarda düzenleme içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine, 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre tanındı. Kumkadı, Ormankadı, Sünlük ve Yamanlı gibi birçok kırsal mahallede 230 civarında arsa, yeni dönemde kanundan yararlanma fırsatı bulacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, ‘Köy Kanunu’ ile bazı kanunlarda değişiklik öngören teklif kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenleme ile köylerde yaşayan vatandaşlardan izinsiz yapılara, imar planlarına ve değer artış paylarına kadar birçok konuda önemli değişiklikler getirildi.
KÖYDEKİ HAK SAHİPLERİNE EK SÜRE
Kanunla, köy nüfusuna kayıtlı olup köyde evi bulunmayan ve hak sahibi olan vatandaşlara, bina yapmaları veya ödemelerini tamamlamaları için 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre tanındı. Bu düzenleme, özellikle köylerdeki sosyal yaşamın canlandırılması ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla yapıldı.
İZİNSİZ YAPILAR YIKILABİLECEK
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda, Gecekondu Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Buna göre, belediyelerin, hazineye, özel idarelere ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki arazilerde izinsiz olarak inşa edilen yapılar için yıkım kararı alabilmesinin önü açıldı. Kararlar, ilgililere 7 gün içinde tebliğ edilecek veya yapı üzerine asılacak. 15 gün sonra yıkım işlemleri belediyeler veya özel idareler tarafından gerçekleştirilecek. Güvenlik tedbirlerinden mülki idare amirleri sorumlu olacak.
İMAR HAKKI AKTARIMI
Kanuna ‘imar hakkı aktarımı’ tanımı eklendi. Bu düzenleme ile kamu hizmet alanlarında kalan özel mülkiyetlerin hakları, başka parsellere taşınarak vatandaşların mağduriyetleri giderilecek.
İmar hakkı aktarımı ile kamulaştırmasız el atma davalarının önlenmesi hedefleniyor.
Aktarımlar, belirlenen değerler üzerinden yapılacak ve taraflar arasında mahsuplaşma sağlanabilecek.
DEĞER ARTIŞ PAYI
İmar planı değişikliği ile parsel değerinde meydana gelen artışların %90’ı, değer artış payı olarak alınacak. Bu değer, lisanslı gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafından belirlenip ödenecek.
Ödeme peşin veya taksitli olarak yapılabilecek.
PARSELASYON VE KAMU HİZMET ALANLARI
İmar Kanunu’ndaki düzenlemelerle parselasyon işlemleri ve kamu hizmet alanlarının kullanımı yeniden düzenlendi. Bu kapsamda kamu hizmeti için ayrılan alanlar başka amaçlarla kullanılamayacak. Düzenleme ortaklık payları ile kamunun ihtiyacı olan sosyal alanların oluşturulması hedefleniyor.
ELEKTRONİK HABERLEŞME ALTYAPILARI
Kanun, imar planı olmayan bölgelerde elektronik haberleşme altyapılarının ruhsatlandırılmasına ilişkin düzenlemeler de getiriyor. Bu, özellikle kırsal bölgelerde iletişim altyapısının güçlendirilmesine yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
ÇEVRE VE KENTSEL DÖNÜŞÜM DÜZENLEMELERİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, kentsel dönüşüm ve imar düzenlemelerinde daha geniş yetkiler verildi. Ayrıca Türkiye Çevre Ajansı’nın kamu hizmetlerinde şirketler kurarak faaliyetlerini sürdürmesine olanak tanındı.