Mustafakemalpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik, hak ve hukuka riayet etme ilkelerinin esas alındığı Ahilik kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen Ahilik Haftası’na ev sahipliği yaptı.
Kurduğu Ahilik Teşkilatı ile sosyal hayatı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve ilkelerini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen ‘Ahilik Haftası’, Mustafakemalpaşa’da etkinlerle kutlandı.
MTAL’de bu yıl 35’incisi düzenlenen Ahilik Haftası kutlama etkinliğine; Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Gökçe, Milli Eğitim Müdürü Veysel Çalık, Emniyet Müdürü Rıza dinç, daire amirleri, siyasi parti, STK ve meslek odalarının temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılışında konuşan Tarih Öğretmeni Ufuk Karaca, ahilik teşkilatının yüzyıllar boyunca dünya kültür ve ticaretine büyük değerler kazandırdığını söyledi.
‘AHİLİK; GÜZEL MEZİYETLERİN ADIDIR’
Ahilik kültürünün, toplum ve ticaret hayatında ‘ortak erdemler’ oluşturmada önemli bir etken olduğunu belirten Karaca; “Birlik beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. 13. ve 19. yüzyıllar arasında Anadolu’da yaşayan halkın sanat ve meslek hayatında yetişmelerini sağlayan onları ahlaki yönden yetiştiren çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısaca bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olan Ahilik; ahlak, eğitim, bilim, teşkilatlanma, kalite, standart, üretici ve tüketici ilişkisi, denetim gibi konularda yaşadığı dönemin toplumsal yapısını düzenlemiş ve yeterli olmuş bir sistemdir. Ahilik sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel özelliklerini belirlemiştir. Ahi töre ve törenlerin bağlı olduğu prensiplerin esasını fütüvvet teşkilatında aramak gerekmektedir” dedi.
‘TİCARETİN VE BİRLİĞİN SEMBOLÜ’
Tarih Öğretmeni Ufuk Karaca konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Bugün modern çağdaki ticaret ahlakında, ‘müşteri memnuniyeti, kalite standardı’ olarak ifade edilen birçok terimin temeli Ahi töresi gereği Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulmuş ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulmuştur. Ahilik teşkilatının yardımlaşma ve dayanışma gibi temel prensiplerinin kendisine şiar edinen esnaf ve zanaatkârlarımız ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olmuştur. Yüzyıllar boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişimimizi sağlayan Ahilik teşkilatının dünya kültürüne ve ticaret literatürüne büyük katkıları olduğu gibi milli birlik ve beraberliğimizi de teminatlarından birisi olmuştur. Günümüzde esnaf ve zanaatkârların oluşturduğu kurumlar ahiliğin insana değer veren dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, saygı, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Bu duygu ve düşünceler ile emek ve alın terini vatanseverlik duyguları ile birleştiren esnaf ve zanaatkarların ‘Ahilik Haftası’nı yürekten kutluyor bu vesile ile birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ediyorum.”
GENÇ AHİLER ŞED KUŞANDI
Mustafakemalpaşa Belediye Mehter Takımı’nın gösterisi ile devam eden etkinlikte, öğrenciler tarafından ahiliğin temel ilkeleri ve şiirler okundu.
Şed kuşanma merasiminin yapıldığı program; ahilik duası, ilahi dinletisi, temsili ahilik çadırının gezilmesi ve ikram ile tamamlandı.