uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3696
EURO
34,9488
ALTIN
2.325,48
BIST
9.094,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

ALABAŞLAR MEYDANA İNDİ

ALABAŞLAR MEYDANA İNDİ
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



13.07.2022 07:05 | Son Güncellenme: 12.07.2022 13:51
A+
A-

Mustafakemalpaşa’nın kırsal Şehriman Mahallesi’nde her yıl Kurban Bayramı’nda, yöreye mahsus ata yadigarı bir gelenek olan ‘Alabaş’, yaşatılmaya devam ediyor. Halkın büyük bir keyif ve aidiyet ile devam ettirdiği gelenek, mahalle eşrafından olmayanları ise korkutuyor.

Kurbanlıkların derileriyle sürdürülen 200 yıllık geleneğe eşlik eden Belediye Başkanı Mehmet Kanar, bu yaşayan kültürel mirası Bursa ve Türkiye’ye duyuracak bir etkinlik haline getireceklerini söyledi.

Mustafakemalpaşa’nın Şehriman Mahallesi sakinleri, atalarından kalan ve yüz yıllardır süre gelen ‘Alabaş’ geleneğini bu yılda yaşattı.

Kurban Bayramı’nın 2’nci gününde düzenlenen etkinlikte, savaşlarda düşman askerini korkutan Alabaş kılığına giren köylüler, kestikleri hayvanların derilerini giydi. Yüzlerine maske geçirip ellerine balta alarak herkesi tek tek korkutan Alabaşlar, ilginç bir görselliğe imza attı.

Yılda bir kez gerçekleşen gösteriyi izlemek için çok sayıda insan köy meydanında toplandı.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Alabaş kıyafeti giyen mahalleli gençler, meydana toplanan herkesi tek tek korkuttu. Özelikle kadın ve çocuklar korkutucu hayvana benzeyen kişileri karşısında görünce büyük korku yaşadı.

Etkinliğe katılan Belediye Başkan Mehmet Kanar da kurban derileri ile hazırladıkları kostümlerle düşmana korku salan bu geleneği yaşatan köylülere teşekkür etti.

‘KÜLTÜREL MİRASI HERKES DUYACAK’

Savaş zamanı düşmana korku salmak için uygulanan ve bugüne kadar yaşatılan ‘Deliler’ geleneğinin başta Şehriman olmak üzere birçok köyde devam ettiğine dikkat çeken Başkan Mehmet Kanar,  yaşayan kültürel mirası Bursa ve Türkiye’ye duyuracak bir etkinlik haline getireceklerini açıkladı.

Şehriman sakinlerinin atalarından kalan bu geleneği sürdürmelerinin yaşayan kültürel bir miras olduğuna dikkat çeken Başkan Kanar; “Deliller, Osmanlı kara ordusunda görevli gözü kara bir askeri birlik. Delil olan isim cesaretleri ve korkusuzca düşmana saldırmalarından dolayı zamanla Deli olarak kullanılmış. Büyük çoğunluğu gençlerden oluşan savaşçıların bu mirasının 200 yıldır yaşatılması çok çok anlamlı” açıklamasında bulundu.

İSİMSİZ KAHRAMANLARIN HİKÂYESİ

Şehriman Köyü Dernek Başkanı Bilal Aydemir ise hikâyeyi şöyle anlattı; “Kurtuluş Savaşı’nda Kuvayi Milliye birliklerinde görülen bu kahramanlar, Balıkesir ve Mustafakemalpaşa’nın işgali sırasında Yunan askerleri ile mücadeleye girmiş, düşmanın geri püskürtülmesinde rol oynamıştır. Deri-tabak işçilerinin, bir kıyafet gibi keçi-koyun derilerini üzerlerine giymesi, kol-bacak ve yüzlerine kömür karası sürmesiyle korkutucu bir görünüme kavuşmalarını sağlamıştır. Bu şekilde düşman hatlarına sızıp onlarla mücadele etmişlerdir. Türk tarihine baktığımızda ise Büyük Hun Hükümdarı Mete Han’dan günümüze kadar olan askeri birliklerde bu kahramanlara rastlamak mümkün. Yine Osmanlı Devleti’nin akıncı birliklerinin bir kolu olan ‘Deliler’ bu kahramanlardan başkası değildir. Bizler ise bugün bu kahramanları ‘Alabaş’ ismi ile biliyoruz. Özetle bizim yaşattığımız bu kültür; öleceğini bile bile şehadete yürüyen, bir mezar taşı olmayan isimsiz kahramanlarımızın hikâyesini yansıtmaktadır. Her yıl bu kültürel oyunu sergilemek ve yaşamasını sağlamak bizlere gurur ve onur vermektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.