TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilikte yaşa takılan kesim için çalışma yürütüldüğünü, bu çalışma hazırlanırken uzun zamandır Bağ-Kur mağduriyeti yaşayan ve bu konuda müjde bekleyen esnafın unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, binlerce esnafın emeklilik yaşı geldiği halde geriye dönük borçlanma hakkı beklediğini belirtti.
Sosyal güvenlik hakkının anayasal bir hak olduğunu ifade eden Palandöken şunları kaydetti; “4 Ekim 2000’den önce oda ve vergi kaydı olup esnaf olarak faaliyette bulunan binlerce esnafımız var. Bu esnafımızın emeklilik yaşı da geldi fakat o dönemde Bağ-Kur kaydı olmaması nedeniyle emekli olamıyor. Sosyal güvenliğin anayasal bir hak olduğu unutulmadan esnafımıza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma imkânı tanınmalı.”
Palandöken, emeklilikte yaşa takılan kesim için çalışma yürütüldüğünü belirterek, bu çalışma hazırlanırken uzun zamandır Bağ-Kur mağduriyeti yaşayan ve bu konuda müjde bekleyen esnafın unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Esnafın 9 bin, Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olanların ise 7 bin 200 prim günüyle emekli olduğunu hatırlatan Palandöken; “Arada yaklaşık 5 yıllık bir fark mevcut. Esnaf ve sanatkâr olmak bir dezavantaj olmamalı. Çünkü esnafımızın ne hafta sonu ne bayramı ne de tatili var. Sürekli çalışan esnafımız da artık 7 bin 200 gün ile emekli olabilmeli” değerlendirmesinde bulundu.
FATURALARDA YAZ VE KIŞ TARİFESİ UYGULANMALI
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ayrıca elektrik faturalarında 6 ay yaz 6 ay kış tarifesinin uygulanması önerisinde bulunarak; “Elektrik ve doğalgaz, kış aylarına girdiğimiz ve pandeminin halen sürdüğü bu dönemde her zamankinden daha çok tüketiliyor. Bu nedenle faturalarda yaz ve kış tarifesi uygulanmalı” dedi.
Palandöken; “Akaryakıt, doğalgaz, kartlı abonelerde makine işlem ücreti, bununla birlikte kur dalgalanması ve gıda fiyatlarının artışı gibi birçok konu gündemdeyken, en azından elektrik ve doğalgaz faturalarında vergi ve fonlara bir düzenleme getirilmeli. En temel faturalar olan elektrik ve doğalgazda 6 ay yaz 6 ay kış tarifesi uygulanmalı ve KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmeli. Yalnızca bu düzenleme bile tek başına milyonlarca kişiyi sevindirecektir. Çünkü bu faturalardaki vergi fon veya kesintilerin oranı neredeyse tüketim bedeline yaklaşacak. Öyle ki doğalgazda KDV, elektrikte KDV, enerji fonu, TRT payı, elektrik ve doğalgaz tüketim vergisi gibi kalemlerde bedel yansıyor. Yani doğalgazın yüzde 18’i, elektriğin yüzde 20’si tamamen vergi ve fonlardan oluşuyor” dedi.
‘VERGİ İNDİRİMİ HER KESİMİ MUTLU EDER’
Faturalardaki vergi oranının düşürülmesiyle faturalardan birkaç kalemin alınmamasının esnafla birlikte asgari ücretliden öğrenci ve emeklilere kadar toplumun her kesimini mutlu edeceğini belirten TESK Başkanı Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Günlük hayatımızda en çok harcamayı konuttan sonra doğalgaz, elektrik ve su faturalarına yapıyoruz. Kazancımızın 4’te 1’ini harcadığımız bu temel faturalarda KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi ile elektrikte sanayi abonelerinde olduğu gibi TRT payının kaldırılması A’dan Z’ye her kesimi mutlu eder ve ekonomik olarak rahatlatır. Pandemi sürecinin halen devam ettiği, hijyenin her şeyden önemli olduğu ve aynı zamanda kış aylarına girdiğimiz bu dönemde bu faturaların vergi ve fon kısımlarında indirim bekliyoruz. Bu indirim kalıcı olmasa bile en azından yeni yılın ortasına kadar sürmeli.”