uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3679
EURO
35,1021
ALTIN
2.325,03
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

BARAJ BİLMECESİ

BARAJ BİLMECESİ
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



11.01.2021 13:09 | Son Güncellenme: 13.08.2021 13:10
A+
A-

Mustafakemalpaşa’da tarımsal sulama ve enerji üretimine dönük planlanan Kızkayası Barajı ve Hidroelektrik Santrali için Çalık Enerji’ye verilen lisansın sonlandırıldığı ortaya çıktı.

Avrupa’nın en yüksek ön yüzü beton kaplı barajlarından birisi konumunda bulunacağı açıklanan yatırım için bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı.

Devecikonağı Mahallesi yükseklerinde yapılması beklenen, projesi hazır olmasına karşın inşaatına bir türlü başlanılamayan bölgenin en büyük barajı niteliğindeki Kızkayası Barajı ve HES’te belirsizlik yaşanıyor.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, 2009 yılının ilk çeyreğinde Kızkayası Barajı için Çalık Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik A.Ş’ye elektrik üretim lisansını 49 yıllığına vermişti.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Emet Çayı üzerinde, 116 MW kurulu gücünde depolamalı bir enerji üretim tesisi olması beklenen projenin; 160 m brüt düşüde, yıllık 314 GWh enerji üretimine sahip, baraj gövdesi olarak da temelden 170 m yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük ön yüzü beton kaplı zonlu kaya dolgu barajı olacağı belirtilmişti.

5,5 km iletim hattı uzunluğuna sahip barajın drenaj alanı 4.745 km² olarak projelendirilirken, yatırımın inşaat öncesi aşama durumunun devam ettiği öğrenildi.

LİSANS SONLANDIRILDI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü, Kızkayası Barajı ve HES Projesi’nin revize edilen ÇED Raporu’nu 2014 yılında kabul etmişti.

EPDK, aldığı kurul kararı ile 2017 yılında baraj için Çalık Enerji’ye verdiği lisansı sonlandırdı.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde 40 adet enerji üretiminin iptal edildiği karar, 2017 Eylül ayında Resmi Gezete’de yayımlanırken; sulama ve enerji üretimi yönünden hizmet vermesi beklenen Kızkayası Barajı ve HES’in, çevresel veya ekonomik faktörlerden dolayı lisansının sonlandırıldığı bilgisi alındı. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin de geçtiğimiz yıl DSİ 1. Bursa Bölge Müdürlüğü’nü ziyaretinde, Sünlük Barajı’nın 2020 yılı sonuna kadar tamamlanacağını, Kızkayası Barajı için ise proje ve yapım çalışmalarına devam edildiğini açıklamıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.