Sulama suyundaki bor miktarının kabul edilebilir değerin çok üzerinde olduğu ifade edildi.
Bursa’nın en önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinin başında gelen Mustafakemalpaşa, Kirmasti Deresi’ne karışan yüksek orandaki bor tehlikesiyle bir kez daha karşı karşıya kaldı.
Son dönemde çayır tırtılı zararlısına karşı hayati bir mücadele veren bölge çiftçisinin en önemli sulama kaynağını oluşturan Kirmasti Deresi’nde yüksek oranda bor tespit edildi.
ŞİKÂYETLER ARTTI, ZİRAAT ODASI DEVREYE GİRDİ
Mustafakemalpaşa Ziraat Odası yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kirmasti Deresi’nin suladığı 165 bin dekar alanda 8 bin çiftçi tarım yaparken, Mustafakemalpaşa ve Karacabey ovalarındaki ürünlerin yanması sonucu çiftçilerin şikâyeti arttı.
Bor ve kimyasalın çiftçiyi bir kez daha vurduğunu söyleyen Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir; “Maalesef her yıl bu soruna bir önlem alınamıyor, topraklarımız her geçen gün çoraklaşıyor” dedi. Ovaazatlı, Tepecik, Yeşilova, Ormankadı ve Kumkadı mahallelerinde yetiştirilen ürünlerin yanmasına neden olan yüksek bor oranı, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Uluabat Gölü’nü de tehdit ediyor.
Mustafakemalpaşa’da Kirmasti Deresi sulama suyunda yapılan tahlil ile ilk belirlemelere göre yüksek oranda bor tespit edildi.
Dere de bulunan yüksek bor miktarı çiftçiyi tedirgin ederken, kabul edilebilir bor oranı 0,001 ppm iken Kirmasti Deresi’nden alınan ve analize gönderilen ilk örneklerde bu oranın 16-26 ppm’e kadar ulaştığı kaydedildi. Bölge çiftçisinin konuyu ilgili makamlara bildirdikleri, dere suyunun net analizleri için Ankara’ya gönderilen raporların beklendiği ifade edildi. 2012 yılında beri Kirmasti Deresi’ndeki bor oranını tahlil eden Ziraat Odası tarafından, ortaya çıkan kesin analiz sonuçları bu hafta bölge çiftçisi ile paylaşılacak.
Tehlikenin, Emet’te bulunan ve dere suyunun kirlenmesine sebep olan ETİBOR Tesisleri’nden kaynaklandığı ve Devecikonak’taki HES’in 2 saate yakın bu suyu saldığı öne sürülürken, zarar gören çiftçilerin kayıplarının karşılanması için girişim başlatılacak.
‘BOR VE KİMYASAL ÇİFTÇİYİ VURDU’
Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, bor ve kimyasalın çiftçiyi bir kez daha vurduğunu söyledi.
Mustafakemalpaşa ve Karacabey çiftçilerinin TİGEM, DSİ ve Sulama Birliği’ne konu hakkında bireysel başvuru yaptıklarını dile getiren Aydemir; “Yıllardır bu sorunu yaşıyoruz. Önlem alamıyorlarsa bize söylesinler ki bu suyu kullanmayalım veya yüksek fiyatlarda ödediğimiz sulama suları salınmasın. Topraklarımız, her geçen gün çoraklaşıyor. Çocuklarımıza nasıl bir toprak bırakacağız” dedi.