uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,5336
EURO
34,8856
ALTIN
2.488,39
BIST
9.562,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
18°C
Bursa
18°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C

BORÇ ÇİFTÇİYİ NEFESSİZ BIRAKTI

BORÇ ÇİFTÇİYİ NEFESSİZ BIRAKTI


13.08.2021 10:47
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, kredile ayakta kalmaya çalışan çiftçinin biriken borçlar nedeniyle nefessiz kaldığını belirterek; “Çiftçi son bir yılda bankalardan 27,2 milyar kredi kullandı. Haziran ayı itibariyle çiftçinin bankalara borcu tam 148 milyar lirayı buldu. Çiftçi borç altında boğuluyor ama kendisine uzatılan bir yardım eli yok” dedi.

Çiftçinin içine girdi borç girdabı nedeniyle üretim yapamaz hale geldiğini ve kredilerle hayatta kalmaya çalıştığını kaydeden CHP Genel Başkanı Tarım Politikaları Başdanışmanı Orhan Sarıbal, şöyle devam etti; “Çiftçi borcu her yıl katlanarak artıyor. BDDK verilerine göre 2004 yılında çiftçimizin bankalara olan toplam borcu 5,1 milyar liraydı. Bu yılın Haziran ayında çiftçinin borcu bir önceki yılın Aralık ayına göre % 14,7, bir önceki yılın aynı ayına göre % 22,6 artarak 148 milyara ulaştı. Çiftçimizin son bir yılda 27,2 milyar lira kredi kullandığı anlaşılıyor. Yani çiftçi bankalardan kredi çekerek ayakta kalmaya çalışıyor.

2006 yılında bu hükümet döneminde çıkarılan Tarım Kanunun 21. Maddesi’ne göre çiftçiye verilecek doğrudan destek miktarı GSYH’nin % 1’den az olamaz. Ama çiftçiye verilen destekler hiçbir zaman bu oranı yakalamadı. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne çiftçinin yasal olarak 121 milyar lira alacağı var. Şimdi bu 121 milyar çiftçiye ödense bile çiftçi içine girdiği bu borç girdabından kurtulamıyor.”

‘ÇİFTÇİ BİTMİŞ DEMEKTİR’

Borçları her yıl katlanan çiftçinin üretimden çıkmak zorunda bırakıldığını belirten Sarıbal; “Özellikle aile çiftçiliği yapan küçük çiftçiler artan borçlar karşısında sosyal güvencesi olan BAĞ-KUR primini ödeyemez hale geliyor, tarlasını, bağını bahçesini satıp üretimden çıkıyor. 2002 yılından bugüne 35 milyon dönüm tarım alanı üretimden çıktı” dedi.

“Düşünün son bir yılda çiftçi toplam 22 milyar TL destek alırken, onun çok üzerinde 27,2 milyar TL kredi kullanıyor” diyen Sarıbal, sözlerini şöyle tamamladı; “Bu yıl bu desteği 24 milyara çıkaracaklarını söylediler ama daha destekler çiftçinin eline geçmeden, sadece mazota getirilen zam ile 2 milyar lira çiftçiden geri alındı. Sadece bu da değil. Tarımsal girdi teminine destek amacıyla verilen tarımsal destekler çiftçilere zamanında ödenmiyor. Girdilerin hepsi ithal olduğu için de döviz kuruna bağlı olarak neredeyse her hafta zam görüyorlar. Dolayısıyla da destekler çiftçinin eline geçene kadar erimiş oluyor. Kısacası ülkenin çiftçisi kendisine verilen desteğin çok üzerinde borçlanıyorsa, yeni kredi çekerek borçlarını döndürebiliyor ve her yıl borçları katlanarak artıyorsa, tarım bitmiş demektir.”

Weltew Home Mustafakemalpaşa

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.