uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3655
EURO
34,9626
ALTIN
2.325,50
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

BUĞDAY FİYATLARINA TEPKİ

BUĞDAY FİYATLARINA TEPKİ
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



28.07.2021 10:21
A+
A-

CHP Başkanı Kuru, buğday ithalatının önünün açılmasının üreticiye zarar verdiğini kaydetti. 

Mustafakemalpaşa CHP Başkanı Serda Tandoğan Kuru, buğday sezonunda 3 TL’den başlayan alımların 2.2 TL’ye kadar düşmesine tepki gösterdi.

Üreticinin tüccara mahkûm edildiğini kaydeden Kuru; “Yüksek faizle kredi vererek, maliyetinin altında fiyat açıklayarak, ithalatı serbest bırakarak, kota koyarak, mazotu, gübreyi ve diğer girdi fiyatlarını arttırarak, sebze halini,  fabrikaları kapatarak şeker pancarı, tütün, yapağı, domates gibi ürünlerin önünü keserek nereye varmak istiyorsunuz?” diye sordu.

Mustafakemalpaşa CHP Başkanı Serda Tandoğan Kuru, sosyal medyadan kamuoyuna yaptığı açıklamada buğday alım fiyatlarını eleştirdi.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Kuru, buğday hasat zamanında olunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu; “ Mustafakemalpaşa’da neredeyse sezonun sonuna gelindi. 3 TL’den başlayan alımlar, kısa sürede 2.2 TL’ye kadar düştü, düşürüldü. Mustafakemalpaşa’da üretici ofisin yolunu gözleye dursun. Devlet 2.250 TL fiyat açıkladı. Bu durumda ofis gelse ne olur? Ayrıca hasat zamanı buğday ithalatının önünü açıp, dışardan 2.750 TL ye buğday alan devlet yerli üreticiye adeta ölün diyor.  Şimdi üretici tüccara mahkûm. Deposu olmayan, beklemeye tahammülü olmayan tüccara gidiyor. 20 kuruş fazla veren tüccarın önünde buğday römorkları uzayıp gidiyor. Eskisi gibi artık emanete almak da yok. Yağmur sonrası biçilen buğdayda ise tüccar nem oranının fazla olduğu gerekçesiyle fiyatı daha da düşürüyor. Bayramı köylüye zehir ettiniz yazıklar olsun! Bir dönümden ortalama 400 kg buğday alınıyor. 2.2 TL’den satınca ele geçen para 880 TL. Tohum mazot ve diğer girdileri toplayınca masraf 1500 TL.

Yani çiftçi 1500 TL’ye ürettiğini 880 TL’ye satmaya mecbur ediliyor. Sırada şimdi ayçiçeği var. Devlet gecen sene ayçiçeğinde de ithalatı serbest bırakmıştı. Bu yıl alım zamanı gelince maliyetinin altında taban fiyat açıklayıp buğdayda yaptığını ayçiçeğinde de yapmamalıdır. Yüksek faizle kredi vererek, maliyetinin altında fiyat açıklayarak, ithalatı serbest bırakarak, kota koyarak, mazotu, gübreyi ve diğer girdi fiyatlarını arttırarak, sebze halini, fabrikaları kapatarak şeker pancarı, tütün, yapağı, domates gibi ürünlerin önünü keserek nereye varmak istiyorsunuz?” dedi.

‘ATALARIMIZ BU TOPRAKLARI PARAYLA ALMADILAR’

Böyle giderse çiftçinin üretmekten vazgeçecek, toprağını satacak duruma geleceği uyarısında bulunan Serda Tandoğan Kuru; “Peki bu toprakları kim alacak? Amerikalılar, İngilizler, Yahudiler. Zaten bu olmaya başlamadı mı? Zaten geldiğimiz noktada Türk milletinin elinde sadece toprak kaldı. Yabancıya toprak satışının 30 dönümden, 600 dönüme çıkarılması bu açıdan daha da önemli. Toplulaştırmalarda bunun için yapmıyor musunuz? Trakya’da Kırklareli, Edirne arasında Amerikalı Bill Gates’ e 22.000 dönüm, Avusturyalı petrol şirketine 6000 dönüm arazi satılması, vatan toprağını parayla değişmek, ülkeyi satmak değil midir? Atalarımız bu toprakları parayla almadılar” dedi.

‘ÇARE VARDIR’

Mustafakemalpaşa’nın yüz ölçümü olarak Bursa’nın yüzde 23’ünü kapsadığını ifade eden Kuru; “Bir köyümüz Kütahya sınırı, bir köyümüz Balıkesir sınırı, bir köyümüz Bursa sınırındadır. Uç noktadaki köylerimiz cezalı köylerimiz midir? Bu insanları hep cepte görüyorsunuz değil mi? Nasıl olsa bize oy atıyorlar diye bakıyorsunuz. İnanın böyle olmayacak bu sefer! Çare vardır, köylünün alın terinin karşılığını aldığı, yeniden milletin efendisi olacağı günler yakındır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.