Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Bursa’nın 7 ilçesindeki 114 mahallede toplam 653 çiftçiye buğday tohumu dağıtıldı.
Mustafakemalpaşa’nın faydalanamadığı proje ile çiftçilere 2,3 milyon TL’lik buğday tohumu verilecek.
BURSA’DA 7 İLÇEDE 653 ÇİFTÇİ YARARLANACAK
İnsan beslenmesinde kullanılan kültür bitkileri arasında dünyada ekiliş ve üretim bakımından ilk sırada yer alan buğday üretiminin artırılmasına yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı ‘Buğday Projesi’ni hayata geçirdi.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’nin (TAKEP) alt projesi olarak 2.381.400 TL bütçeli ‘Buğday Projesi’ Bursa’da; Büyükorhan (2.500 kg), Orhaneli (2.500 kg), Keles (2.500 kg), Harmancık (18.500 kg), Nilüfer (88.400 kg), Mudanya (40.000 kg) ve Kestel’de (22.000 kg) uygulanacak. Proje kapsamında Bakanlık tarafından 1.786.050 TL tohumluk bedelinin %75’i, 595.350 TL çiftçi katkısı (%25) ile toplam 176.400 kg ekmeklik buğday tohumu 7.675 dekar alanda ekilecek ve 653 üreticiye dağıtılacak.
BUĞDAY ÜRETİMİ ARTACAK
Nilüfer ve Kestel’de başlayan buğday dağıtımı ile Bursa’da yaklaşık 7.500 dekar alanın ekonomiye kazandırılması ve buğday üretiminin artırılması hedefleniyor.
Bu projeyle; ekiliş programı yapılmayıp boş bırakılan arazilerin veya nadas alanlarının uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanılarak tarımsal üretime kazandırılması, arz açığı olan hububat, baklagil ve yağlı tohumlarda üretimin artırılması, bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artıracak yeni üretim tekniklerinin ve kültürel uygulamaların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Üreticilere TAREKS A.Ş.’nin çeşidi olan ‘Glosa’ kışlık, kılçıklı, birinci sınıf ekmeklik buğday tohumu dağıtılacak.
‘BÜYÜK KATKI SAĞLANACAK’
Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, projeyle bir yandan atıl tarım arazilerinin tamamının kullanılmasının, diğer yandan da sertifikalı ve kaliteli tohumlarla verimin artırılmasının hedeflendiğini söyledi. Müdürü Aygül, projenin büyük ölçüde bakanlık destekli olduğuna işaret ederek uygulanan proje hakkında şu bilgilere yer verdi; “Proje kapsamında Bursa’daki 653 üreticimize tarım arazilerini etkin olarak kullanma imkanı sunmuş olacağız. Çiftçilerimizin büyük bir kısmı bu yerleri ya nadasa bırakacak ya da ekmeyeceklerdi. Fakat bu yüzde 75 hibeli olarak kendilerine teslim ettiğimiz kaliteli, yüksek verimli buğday tohumundan sonra bu işi yapmaya karar verdiler. Böylece Bursa’mızda geçmiş dönemdeki ekim alanlarına ilave olarak yaklaşık 7 bin 500 dekar alanda buğday üretimini artıracağız. Böylece hem çiftçilerimizin kendi aile ekonomilerine hem Bursa’mıza hem de ülkemize bir büyük bir katkı sağlanmış olacak.”
‘240 BİN TONU AÇACAK’
Bursa’da 525 bin dekar alanda buğday üretildiğini dile getiren Aygül; “Geçtiğimiz yıl 211 bin ton buğday üretimimiz vardı. 2022 yılında bu rakam 223 bin tona çıktı. Bu tohumların tabii sadece ekilen arazilerin ekim alanlarının artırılması yönünde bir etkisi yok. Bir de kaliteli, yüksek verimli sertifikalı tohumlar oldukları için dekara alınan verimi de yükseltmiş olacağız. Böylece Bursa’mızda önümüzdeki yıl üretimimizin 240 bin tonu aşmasını beklemekteyiz” dedi.
Çiftçilerin arazilerinin boş kalmaması için çalıştıklarını vurgulayan Aygül şunları ifade etti; “ Özellikle Bakanımız bu konuda çok duyarlı. Çiftçilerimizin tarımsal üretim yapması için elinden geleni yapıyor. Tarım teşkilatlarımız da sahada bu çalışmaları yürütmekte. Çiftçilerimiz yeter ki eksinler. Üretimden dolayı bir korkuları olmasın. Devletimiz, tüccar almazsa, düşük ücret verse bile çiftçimizin yanında. Uygun fiyatlarla alımını yapacak. Mesela geçtiğimiz yıl yaklaşık 2,5 TL bile olmayan buğdayın bu sene 6,5 TL’ye yakın bir taban fiyatla alımını yaptı. İlave olarak Toprak Mahsulleri Ofisine ürünlerini verenlere destek verdi. Dolayısıyla çiftçilerimiz üretsinler. Üretim onlardan, destek bizden.”
‘CİDDİ BİR ALANDA EKİM OLACAK’
Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey ise buğday tohumu yardımının bir iki torba olarak değil, çiftçilerin en az 15-20 dönümde ekim yapmalarını sağlayacak şekilde verildiğine dikkati çekti.
Aybey; “Buğday, maliyeti çok yükseldiği için bölgemizde mesela 15-50 dönümü olan çiftçilerimiz buğday ekmekten vazgeçeceklerdi. Toplamda ciddi bir alanda ekime sebep olacak. Buğday çok önemli bir ürün. Birinci ekeceğimiz ürün buğday olmalı” dedi.