Mustafakemalpaşa Çerkes Kültür Derneği Başkanı Hayrettin Gök, 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.
Dernek Başkanı Hayrettin Gök; “Biz Çerkesler Çerkesya’nın yerli halkıyız. Dilimiz, kültürümüz, gelenek göreneklerimiz ve yaşam biçimimiz Çerkesya’da yaşadığımız binlerce yıl içinde şekillendi. Vatanımız Çerkesya’nın ve Çerkes ulusunun ortaya çıktığı tarihsel oluşum sürecinde, yüzlerce yıl saldırganlara karşı özgürlüğümüzü ve bizi Çerkes yapan değerlerimizi korumak zorunda kaldık, bedeller ödedik. Fakat Rusya İmparatorluğu’nun yayılmacı-emperyalist politikaları 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra halkımız için sonuçları bugün de hala devam eden bir ulusal trajedi oldu” dedi.
‘ADALET VE GELECEĞİMİZİ İSTİYORUZ’
‘Çarlık Rusya’sına karşı yüzyıldan fazla süren özgürlük savaşımızı 21 Mayıs 1864’te kesin olarak kaybettik’ diyen Gök açıklamasında; “Anavatanımız Çerkesya işgal edildi; halkımız kadın, çocuk, yaşlı demeden tarihi vatanımız Çerkesya’dan sürüldü; köylerimiz, ekinlerimiz, bahçelerimiz ateşe verildi; Çerkesya haritalardan silindi. O günlerde çıkan, Çarlık Rusya’sının en prestijli gazetesi St. Petersburg, ‘Savunmaları ile ölümsüzleştirdikleri sahillerden kaçış başladı. Dağlardaki artıkları da askerlerimiz yakında temizleyecek ve savaş kısa zamanda sona erecek. Çerkesya artık yok’ başlığını attı. Çerkes Soykırımı tam da budur; Çerkesya’nın yok edilmesidir. Bütün dünya bilsin ki: 21 Mayıs, Çarlık Rusyası’na karşı 101 yıl süren özgürlük savaşını kaybettiğimiz, tarihi vatanımız Çerkesya’dan sürgün edildiğimiz, soykırım ve sürgüne kurban verdiğimiz ve emperyalist Çarlık Rusya’sının zaferini dünyaya ilan ettiği gündür. Bugün hala hem anavatanımızda hem de diasporada gelecek kaygısı içerisinde yaşıyor, asimile oluyorsak ve varlığımız tehdit altındaysa; bunun nedeni, Rusya Federasyonu’nun Çerkes Soykırımı’nı tanımaya ve sonuçlarını telafi etmeye yanaşmıyor, inkar etmeyi yeğliyor ve Çarlık Rusya’sının politikalarını hala devam ettiriyor olmasıdır. Bu nedenle, Rusya Federasyonu’nun ‘Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü tanımasını ve tüm sonuçları ile birlikte telafi etmesini; yani adalet ve geleceğimizi istiyoruz. İşte buradayız, tarihi vatanımız Çerkesya’da ve dünyanın her yerindeyiz. Yok olmadık. Haritalardan ve hafızalardan silmek istedikleri Çerkesya da hafızalarımızda ve kalbimizde hala yaşıyor. Yeniden tarihi vatanımız Çerkesya’da yaşama özlemimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Bu umudumuzu ve irademizi asla yitirmeyeceğiz. 21 Mayıs 1864’ü unutmadık unutturmayacağız” ifadelerine yer verdi.