uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,6095
EURO
34,7751
ALTIN
2.505,88
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
16°C
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

DÜNYANIN AĞZI TATLANACAK

DÜNYANIN AĞZI TATLANACAK


30.06.2021 20:35 | Son Güncellenme: 02.11.2021 11:50
A+
A-

Bundan sonraki süreçte Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı’nın üretim ve tüketimi hukuki yollarla korunacak, ulusal ve uluslararası tanıtımda koordinasyon sağlanacak.

Mustafakemalpaşa’nın başlıca yöresel lezzetlerinden ‘Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı’nın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillemesine ilişkin tanıtım töreni düzenlendi.

Mustafakemalpaşa’dan dünyaya yayılan lezzet için,  ‘Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı, Kemalpaşa Peynir Tatlısı ve Peynir Tatlısı’ adına tescil belgesi verildi.

TSO’da düzenlenen törene; AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fetih Yıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Nurettin Güner, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Uzkınay, U.Ü. Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, Marka ve Patent Vekili Fatma Karaoğlu Özyurt, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri ile birlikte Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı üreticileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Marka ve Patent Vekili Fatma Karaoğlu Özyurt, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı’nın coğrafi işaret belgesiyle taçlandırıldığını hatırlatarak, bundan sonraki süreçte bu belgenin üretici ve tüketiciye katkı vereceğini söyledi.

‘DENETİM VE KOORDİNASYON SAĞLANACAK’

Özyurt; “ Tatlımız, sanayiye ve büyük hacme konu olmuş bir üründür. Askeri ihalelerde olmak üzere catering şirketlerinde başköşelerde bir ürün olmakla birlikte üretici ve tüketicilerin birbirini çok da anlamadığı bir noktada bulunmaktadır. Bunun için bu belge aslında bir taahhütnamedir. Üreticinin tüketiciye ‘biz bu kalitenin altında üretim yapmayacağız’ sözüdür. Bununla birlikte gerçekten orijinal ürünü yapan üretecimiz, maalesef haksız rekabetle karşı karşıyadır. Lezzetini içerdiği peynirden alan tatlı, piyasada bir gram peynir bulunmayan ürünlerle yarışmak zorunda kalmaktadır.  Piyasa denetleyiciliği pozisyonunu bundan sonraki süreçte Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda gerçekleştireceğiz. Etkin bir denetim sistemi kuracağız. Kanuni yollarda dâhil olmakla birlikte üreticimizin hakkını koruyacağız. Tüketici de Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı’nı ‘peynirsiz’ yemeyecek.  Bu kadar kıymetli bir ürününün, coğrafi işaret belgesiyle tescilleştirilerek katma değerle piyasaya sunulması ve haksız rekabetten korunması beraberinde ekonomik yararları da getirecektir. Gıda ve buna bağlı sektörlerde ciddi bir istihdam artışı beklenmektedir. Bu faydalar yıllara da yayılacaktır” dedi.

‘TÜKETİCİ VE ÜRETİCİLERİN HAKLARI KORUNACAK’

“ İnsanlar gibi şehirlerin de bir hafızası vardır” diye konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Uzkınay ise Peynir Talısı’nın Mustafakemalpaşa ile özdeşleşen değerli bir yöresel lezzet olduğuna dikkat çekti.

Uzkınay; “ Tatlımız, 1890 doğumlu Şükrü Börekçi tarafından Hindistan’da 5.5 yıl esir kaldıktan sonra Mustafakemalpaşa’ya gelmiştir. Bu ülkede gördüğü hamur tatlısına peynir ve çeşitli ürünler ilave ederek Mustafakemalpaşa’ya bu lezzeti hediye etmiştir. Kendisinin mezarı Lalalaşhin Mezarlığı’ndadır. Mezar taşında ‘ Tatlının Mucidi’ yazmaktadır. Kendisini rahmetle anıyorum” dedi.

Tatlıya coğrafi işaret alınması için 2014 yılında başlatılan yoğun çalışmaların meyvesini verdiğini kaydeden Tekin Uzkınay şöyle konuştu; “ 2017 yılında TSO olarak tekrar patente başvurduk. Bu yıl itibariyle de belgemizi aldık. Ülkemizin ve ilçemizin refah düzeyinin artması ve güçlü bir ekonomik yapıya sahip olması ancak bölgesel kalkınmasının sağlanması ile mümkündür. Ürünümüzün tanıtımı ve pazarlanmasının koordine edilmesi, ilçemizin gelişimi ve marka yaratma açısından da büyük önem taşımaktadır. Coğrafi işaret belgesiyle tatlımızın anonim olduğu kanıtlanmış, kalitesi ve bireylerden bağımsız bir şekilde kurallara bağlı kalarak imalat yapan tüm üreticilerin haklarının korunması tescillenmiştir. Ulusal ve uluslararası düzeyde tatlımızın tanıtımı sağlanacaktır. Bursa Milletvekilimiz Mustafa Esgin’e, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Belediye Başkanımız Mehmet Kanar’a, TSO Meclis Başkanımız İbrahim Dırakman’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

‘TARİHİ BİR ANA ŞAHİT OLDUK’

Belediye Başkanı Mehmet Kanar ise Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı’nın tescillenmesinin ardından artık herkesin ağzının tadını bileceğini söyledi.

Tarihi bir ana şahitlik ettiklerini ifade eden Başkan Kanar; “ Mustafakemalpaşa için çağ atlamanın bir yönetimi de bu belge oldu. Altyapısı ve üstyapısıyla, köprü ve amfi tiyatrosuyla çağ atlayan Mustafakemalpaşa, tatlısıyla da artık bir çağ atlıyor” diyerek Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı’nın kimlik kazandığına dikkat çekti.

Başkan Kanar şu değerlendirmelerde bulundu; “ Bizim gibi coğrafi işaret belgesi alma durumunda olan ve Türk Patent Kurumu’nun kapısında bekleyen 3 bine yakın marka bulunmakta. Bu ülkemiz için çok iyi bir rakam. Gaziantep baklavası, Aydın’ın inciri ve Malatya kayısı gibi ürünlerimiz çoktan sınırlarını aşmış, AB’den coğrafi işaret tescillerini almışladır. Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı için bu belgeyi almak çok kolay olmadı. Çok emek harcanmasına rağmen bu belge bugüne kadar alınamadı. Şimdi bu belgeyle birlikte tatlımıza ‘nüfus cüzdanı’ alındı diyebiliriz. Bu bir çap meselesi, dünya görüşünüz varsa, çapınız varsa Mustafakemalpaşa her yönüyle bir marka şehir olmak için yoluna devam etmek zorundadır. Tüm bileşenlerimizle birlikte bu yolda yürümek ve el birliği içinde çalışmak gerekir. Artık Mustafakemalpaşa Tatlısı diye vitrinlere konulan kurabiyeyi yemeyeceğiz. Piyasanın manipüle edilmesine fırsat vermeyeceğiz. Standartlara uyulmamış ürünlerle şehrimizin isminin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Slogan olarak benimsediğimiz, ‘Bu saatten sonra herkes ağzının tadını bilecek’ deyişimiz boşuna değildir. Günlük tatlı üretimi 1 milyon civarındadır. Bu miktar zamanla piyasaya yetersiz gelecek daha fazla firma ve daha fazla istihdam olacaktır.”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız ise bereketli topraklara sahip olan Mustafakemalpaşa’nın hem midelere hem de siyasete hitap etmiş kişiler çıkardığını söyledi.

Yıldız; “ Mustafakemalpaşa’da uyumlu bir çalışma var. Bu tür belgelerin hem turizme hem ekonomiye büyük katkıları bulunuyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da Mustafakemalpaşa’ya selamı var. Belgenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘TATLIMIZ GASTRONOMİ MARKASI’

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin ise konuşmasında; “Bugün çok özel, tatlıya bağlanmış olan bir gün. Herkes çok uğraştı çok emek verdi. Sonucunda sabrımızın emeğimizin karşılığını aldık. Bu sadece Mustafakemalpaşa’nın değil Bursa’nın gastronomi markasıdır. Bundan sonra çok iyi bir planlamayla Bursa’nın ve Mustafakemalpaşa’nın tanıtımına çok büyük katkı sağlayacak. Diğer hizmetlerimiz de son sürat devam etmekte. Mustafakemalpaşa çok iyi yerlere gelecek. Coğrafi işaret alırken uğraşan çaba gösteren herkese çok teşekkür ederim. Bu hepimizin başarısı” ifadelerini kullandı.

Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı Coğrafi İşaret Tanıtım Programı, misafirlere Kemalpaşa Tatlısı ikramı ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Öte yandan Adnan Menderes Meydanı, Suçtu Tabiat Parkı ve Güllüce trafik kontrol noktasında sürücülere ve yolculara Kemalpaşa Tatlısı ikram edildi.

Weltew Home Mustafakemalpaşa

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.