9 Eylül 2024 tarihinde yeni bir eğitim-öğretim yılı başladı.
Öncelikle eğitimde görev yapan tüm yöneticilerimize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize kolaylık ve başarılar diliyorum. Kaç yaşına kadar biçilmiş ömrümüz, bilemeyiz. İnsanın tüketim tarihi yazmıyor üstünde. Yaşamın emekliliği yok. Son nefese kadar sorumluyuz hayattan, aklımız yerindeyse, çocuk da değilsek aklımızdan geçenlerden dahi mesulüz. ‘Unumu eledim eleğimi astım’ deme lüksüne sahip değiliz. Okumanın, çalışmanın, üretmenin, ibadetin devamını sağlamakla yükümlüyüz hatta iki günün birbirine denk olmaması hususunda da ayrıca itina göstermeliyiz. ‘Ben okumadım evladım okusun, ben görmedim evladım görsün, bizden geçti o yaşasın’ derken üç-beş kez düşünmeliyiz. Sahiden bizden geçti mi yoksa geçmiş gibi davranmak işimize mi geliyor!
Eğitimin önemi hemen herkes tarafından dile getirilir, Neden? Çünkü insan hayatında en önemli konulardan biri, belki de ilki eğitim! Öyle olmasa Rabbimiz tüm insanlık için kıyamete kadar yol gösterecek olan Kur’an-ı Kerim’de ilk olarak ‘Oku. Rabbinin adıyla Oku’ ayetini indirir miydi? (Alak Suresi-1) Öyle ya, bir insan ne yapacağını nasıl yapacağını önce öğrenmesi Lazım. Bunun için de okuyacak, eğitim-öğretim görecek. Konu bu kadar net. Yeniden o eski durumumuza ulaşabilir miyiz? Elbette! Önce ahlak ve maneviyatla birlikte eğitim, eğitim, yine de eğitim! Tabii ki, her şeyimizle bin yıllık medeniyet değerlerimize sahip çıkmalıyız. Yoksa haçlı emperyalistlerin baskı ve sultası altında sömürülmekle dünyamız da ahiretimiz de berbat olur. ‘Yaradan Rabbinin adıyla oku’ emrini doğru anlarız, ne zaman ki, ‘önce ahlak ve maneviyat’ deriz eğitimden ekonomiye, sağlıktan ticarete yaşadığımız sorunları bir bir çözebiliriz.
Bireyler, dolayısıyla toplumlar ne kadar iyi eğitim alabilirlerse yaşamları arı o kadar kaliteli olur. Onun için eğitim ve öğretimi konuşurken dört önemli unsuru ele almak gerekir. Bunlar; aile, sosyal çevre (arkadaş, akraba, mahalle, iş vs. ortamları) medya ve okul. Bütün bu unsurlar; doğrunun, iyinin, güzelin, faydalının ve adil olanın gerçekleşip yaşanmasına katkı sağlıyorsa, görevlerini yapmış ve böylece milletimize ve ülkemize en hayırlı hizmeti sunmuş olurlar. Her öğrencinin zihin dünyası, yapısı, kabiliyeti, becerisi farklıdır. Bizler çocuklarımıza düşünmeyi, sorgulamayı, muhakeme ve mukayese etmeyi öğretmeliyiz. İnsanı, bitkiyi, hayvanı; zamanı, mekanı, çağımızı, dünyayı, yeryüzünü, gökyüzünü okumasını öğretmeliyiz. Ahlaklı olmayı, dürüst olmayı, adil olmayı, çalışkan olmayı, kul hakkı yememeyi, sabırlı olmayı öğretmeliyiz. İncitmemeyi, merhameti, sevgiyi, saygıyı öğretmeliyiz. Ne olursa olsun haksızlığa karşı gelmeyi, kim olursa olsun mazlumdan yana olmayı öğretmeliyiz. Gerçek kazanç ve birikimin çoğunluk, para, makam, şan, şöhret, beğeni, alkış olmadığını öğretmeliyiz. İşinde, mesleğinde, görevinde ehil olmasını öğretmeliyiz. İyi insan olmanın yolunun insanlığa faydalı işler yapmaktan geçtiğini öğretmeliyiz.
Bilgi güçtür. Matematik hayattır, akıldır, zekâdır, mantıktır, felsefedir, teknolojidir, öğretmeliyiz. Kendimizi, çevremizi, şehrimizi temiz tutmayı öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Nefsimize değil, trafik kurallarına uymayı öğretmeliyiz. Topluma önce yalan söyleyen tarih değil gerçek tarih okutulmalı ki, bu millet, bize zulüm yapanların kompleksinden kurtulsun.
Şunu unutmayalım ki tek kanatlı kuş uçmaz. Eğitim, dünyevi ve uhrevi (maddi ve manevi) olursa hem dünya, hem da ahiret saadeti sağlanır. Ecdat böyle yaptı. Ayrıca kuş yüzmeye, balık da uçmaya zorlanmaz. Her insanın yaradılışta farklı karakter ve kabiliyetleri vardır. Eğitimde bunlarda göz önünde bulundurulmalı. ‘Benim çocuğum illa doktor olacak, mühendis olacak’ deme yerine, çocuğun önce karakter ve kabiliyeti tespit edilmeli ve ona göre yönlendirilmeli. Öğretmen; okulda da, okul dışında da öğrencisi ile irtibatını kesmemeli. Çünkü öğrenci, öğretmenini örnek alır. Eğitimi pahalı bulanlar, cehaletin bedelini ağır öder.
Hacı Bektaş Veli ne güzel söylemiş; “İlimden gitmeyen yolun sonu karanlıktır.”
Bu duygu ve düşüncelerle 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın hayırlı olmasını diliyorum.
Selam, sevgi ve dualarımla, hayırlı haftalar.