uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3670
EURO
35,0307
ALTIN
2.325,51
BIST
9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

EKMEKTE ‘MAKUL FİYAT ARTIŞI’ HAZIRLIĞI

EKMEKTE ‘MAKUL FİYAT ARTIŞI’ HAZIRLIĞI
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



05.01.2022 09:40 | Son Güncellenme: 04.01.2022 16:43
A+
A-

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, esnafın ayakta durabilmesi için ekmek fiyatlarında makul bir fiyat artışının gündeme geleceğini bildirdi.

Federasyon binasında düzenlenen basın toplantısında, ekmek fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Balcı, ülke genelinde Ocak 2020’de ekmeğin kilogram fiyatının azami 10 TL olduğunu aktardı.

Balcı, ekmeğin kilogram fiyatının şu an azami 12 TL’den satıldığını ve bunun üzerinde birkaç şehir bulunduğunu söyledi.

Esnafın ayakta durabilmesi için ekmek fiyatlarında makul bir fiyat artışının gündeme geleceğini Balcı; “Ocak ayından sonra yüzde 20 bandında yani kilogramı 12 TL olan ekmeğin fiyatının azami 14-15 TL’yi geçmemesi için çalışma yapıyoruz” dedi.

Geçen yıl birçok girdide ciddi fiyat artışı olmasına rağmen ekmekteki fiyat artışının yüzde 20’de kaldığını belirten Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı; “Burada Toprak Mahsulleri Ofisi’nin son 5 ayda yaptığı çalışmaların önemi çok fazla. Un fiyatları 140 TL’den 320 TL bandına çıktığında TMO 326 un fabrikasıyla anlaşma yaptı. Piyasaya 185 TL’den fabrika teslimi un verildi. Fırıncımıza maliyeti, nakliye dâhil 200 TL’ye geliyordu. 320 TL olan unu son 5 ayda 200 TL’ye piyasada bulma imkânımız vardı, bu da ekmek maliyetinin daha fazla yükselmesini önlemiş oldu” diye konuştu.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Ekmek konusunda hem üreticiyi hem de tüketici düşünmek zorunda olduklarını vurgulayan Balcı, dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik olumsuzluklarda ekmek konusunda fırıncı esnafının ayakta kalma gayreti gösterdiğini bildirdi.

‘İŞLETME GİDERLERİNDE ARTIŞ OLMAYAN KALEM HEMEN HEMEN YOK’

Balcı, TMO’nun iki gün önce açıkladığı fiyatla buğdayda yüzde 22,5 artış yaptığını ve fırıncıların fabrika teslimi aldığı unu 185 TL’den 215 TL’ye taahhüt ettiğini dile getirdi. Bunun da un fiyatında yüzde 16 artışı beraberinde getirdiğine işaret eden Balcı, şu değerlendirmede bulundu; “Piyasadaki undan yüzde 50 daha ucuz un temin etme imkânımız var. Sanki TMO bu çalışmayı yaparken fırıncıya ucuz un veriyor gibi yanlış bir anlaşılma oluyor. Piyasadaki fiyatlara baktığımızda yüzde 50 ucuz un temin etmiş oluyoruz. Bu da ekmekteki maliyetinin önüne geçmiş oluyor. Biz diğer fiyat farklılıklarında olduğu gibi ekmeğe yansıtma taraftarı olmadık bugüne kadar, ‘Bu artışları daha makul seviyeye nasıl indiririz?’ diye ilgili bakanlıklarla çalışma yapıyoruz. 2022 yılında makul bir artışla ekmeğin fiyatını belirleyip, buna göre götürmeyi öngörüyoruz. ‘Unda yüzde 16’lık bir artış oldu, ekmek fiyatı zamlanacak’ diye düşünmek doğru olmaz. Asgari ücret yüzde 50 arttı. İşletme giderlerinde artış olmayan kalem hemen hemen yok. Esnafın ayakta durabilmesi için ekmek fiyatlarında makul bir fiyat artışı gündeme gelecektir. ‘Nedir makul seviye?’ derseniz, 2021’de nasıl yüzde 20 gerçekleştiyse bu sene de Ocak ayından sonra yüzde 20 bandında yani kilogramı 12 TL olan ekmeğin fiyatının azami 14-15 TL’yi geçmemesi için çalışma yapıyoruz. Bu hemen Ocak ayında ekmek fiyatları artacak demek değildir. Bütün bu ciddi artışlar kamuoyunun gözü önünde olurken ekmekteki makul artışı kamuoyunun takdir etmesi gerekiyor.”

BAKANLIK, ODUN TEMİNİ SORUNUNU ÖNLEDİ

Sadece un değil, odun fiyatlarının da ciddi arttığını ifade eden Balcı, fırıncı esnafının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı kolaylıkla odun temininde zorluk çekmesinin önüne geçildiğini anlattı.

Balcı, ekmeğin siyasete alet edilmesini doğru bulmadığına dikkati çekerek; “Ekmek fiyatı aşırı artacak gibi konuların gündeme gelmesi, şahsımız ve fırıncı esnafımızı rahatsız etmektedir” ifadelerini kullandı.

Dar gelirli vatandaşların bütün fırınlardan; ‘Askıda ekmek’ uygulamasıyla ücretsiz ekmek alabildiğini belirten Balcı, şunları kaydetti; “Yerel yönetimlerin dar gelirli vatandaşa ucuz ekmek sağlamak için çalışma yapmasına karşı değiliz. Yanlış olan belediyelerin ekmek üretimi gerçekleştirmesi. Belediyeler dar gelirli vatandaşa ekmek vermek istiyorsa bazı belediyelerimizin yapmış olduğu gibi fırıncı esnafımızla yapacağı ortak çalışmayla bunu yapabilir.”

‘UNUN KALİTESİNDE EKSİKLİK YOK’

Balcı, Tarım ve Orman Bakanlığının en az mayısa kadar piyasaya un vermeye devem etmesi gerektiğine işaret ederek, bunun fırıncıların maliyetlerine olumlu yansıyacağını vurguladı.
İlgili bakanlıklarla yapılan çalışmalar olmasa ekmekte fiyat artışlarının daha yüksek gerçekleşeceği bilgisini veren Balcı, fırıncı esnafıyla da makul seviyede fiyat artışı için çalıştıklarını bildirdi.

Balcı, TMO’nun sağladığı unun kalitesinde herhangi bir eksiklik olmadığını vurgulayarak, un kalitesinde bir değişiklik olsa bunun ekmeğin görüntüsüne de yansıyacağını ve üreticinin bunu fark edeceğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.