Mustafakemalpaşa Kaymakamı Ahmet Altıntaş, bir ülkenin hem toplumsal hem de bireysel gelişiminin kitap okumayla doğru orantılı olarak yükselerek, azalabileceğini söyledi.
Öğrencilerle bir araya geldiği konferansta, kitap okumanın yaşama fark kattığına vurgu yapan Kaymakam Altıntaş; “Okumak insan beyninde yapısal değişikliklere neden olur. Etkin bir kitap okuma serüveni; anlamayı, muhakeme gücünü ve hızlı cevap verme yetisini arttırır. Okumamak ise bunun tam tersi bir neticeye varır” dedi.
TÜM ÖĞRENMELERİN TEMELİ
OECD’in PISA araştırması rakamlarını da veren Kaymakam Ahmet Altıntaş; “Okumak, okuduğunu anlama yeteneğini geliştirir, bu da tüm derslerin ve öğrenmelerin temelini oluşturur. Şu bir gerçektir ki beş yıl sonra ne olacağımızı okuduklarımız ve birlikte olduklarımız belirler. Bilginin güç olduğu bir dünyada kitaplardan uzak durmanın faturasını çok ağır öderiz” dedi.
Kaymakam Ahmet Altıntaş, kitap dostu çocuk yetiştirme konusunda ailelere de büyük görevler düştüğüne dikkat çekti.
Mustafakemalpaşa Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün temel eğitim ve orta öğretime yönelik düzenlediği başarıyı artırma ve sosyal-kültürel etkinlikler projesi kapsamında öğrencilerle buluştu.
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında başlayan ‘Okumanın Gücü’ temalı konferans programlarının finali, Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı.
Kaymakam Altıntaş, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Uzkınay, kitap gönüllüsü Çetin Poyrazlar, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı konferansta başarıyı artırma ve kitap okuma arasındaki ilişki üzerine bir sunum yaptı.
‘OKUMAK İNSAN BEYNİNİ ETKİLER’
İnteraktif sunumda öğrencilere altın öğütler veren Kaymakam Altıntaş; “Okumanın beyin gelişimi üzerinde büyük bir etkisi var. Günümüzde beynimizin hangi bölgelerinin aktif hale geldiğini ölçebiliyoruz. Bu anlamda yapılan bilimsel deneylerde, okuma sırasında beynimizin her iki lobundaki nöron topluluklarının karşılıklı etkileşim içerisinde, birçok noktada aktif hale geldiği gözlemleniyor. Bu aktivasyon, okuma dışında başka hiçbir faaliyette gerçekleşmemektedir. Bu da okumayı, beyin gelişimi için eşsiz bir etkinlik haline getirmektedir. 8-12 yaş grubundaki çocukların beyinleri üzerindeki bir araştırmaya göre, okuma problemleri olan çocukların beyinlerinde beyaz maddenin yapısal kalitesinin diğerlerine göre daha düşük olduğu tespit edildi. Okumayı iyileştirici bir program uygulanan bu tür çocukların bir süre sonra sadece okuma yeteneklerinin değil beyin dokularının da değiştiği ortaya çıktı. Daha da önemlisi iyileşme miktarı ile okumadaki ilerleme arasında bire bir bağlantı olmasıydı” dedi.
‘BAŞARININ ORTAK NOKTASI KİTAPTIR’
Bilgi çağının liderlerinden örnekler vererek kitap okumanın geleceği şekillendirdiğine dikkat çeken Kaymakam Ahmet Altıntaş; “Bilgisayar dâhisi Bill Gates’ten endüstriyel tasarımcı Elon Musk’a, giyilebilir kalp pilinin mucidi Prof. Dr. Canan Dağdeviren’den 20. yüzyılın en büyük yatırımcısı Warren Buffet’e kadar bilgi çağının önemli isimlerinin ortak noktası hep kitap okumak olmuştur. Sınav şampiyonlarının öyküsünde de kitap okumak ilk sırada yer alır. Geleceğimizi şekillendiren sınavlarda büyük takdir alan çocuklar, kitap okuma yetisi kazanarak başarıya ulaşmıştır” şeklinde konuştu.
‘GELECEKTE NE OLACAĞIMIZI KİTAPLAR BELİRLER’
Okuma ve akademik başarı arasında da önemli bileşenlerin olduğunu ifade eden Kaymakam Altıntaş; “Kitap okumak, kelime hazinesi, analitik ve farklı bakış açıları kazandırdığı gibi önümüze çıkan fırsatlara hazırlıklı olmamamızı da sağlar. Okumak, okuduğunu anlama yeteneğini geliştirir, bu da tüm derslerin ve öğrenmelerin temelini oluşturur. Bu yetiyi kazanan öğrenciler, başta matematik ve fen olmak üzere tüm derslerde diğerlerine göre daha başarılı olur. Okuyan bir çocuk ile okumayan bir çocuğun not ortalamaları arasında yüzde 35 fark vardır. Bu herkes için geçerlidir. İlkokul birinci sınıfa başlayan bir çocuk okuma yazmayı öğrendikten sonra her gün kitaba vakit ayırsa, üniversite mezunu olduktan sonra 2 bin civarında kitabı bitirmiş olur. Şu bir gerçektir ki beş yıl sonra ne olacağımızı okuduklarımız ve birlikte olduklarımız belirler” değerlendirmesinde bulundu.
‘ÇOK ACI BİR DURUM’
Kaymakam Ahmet Altıntaş, dünya genelindeki ülkelerin eğitim kalitesini belirleyen OECD’in (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) en kapsamlı eğitim araştırması olan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) uygulaması hakkında da bilgiler verdi.
PISA’nın 2018 yılında yapılan son araştırmasında, Türkiye’nin 79 ülke arasında okuma becerileri sıralamasında 40, matematikte 42, fen okur-yazarlığında ise 39. sırada yer aldığı belirtildi. Araştırmanın 2000 yılında bu yana 3 yılda bir yapıldığını ifade eden Kaymakam Ahmet Altıntaş; “ Türkiye’nin PISA karnesine baktığımız zaman, okuma becerilerindeki karnesi ne ise fen ve matematikteki başarısının da ona yakın olduğunu görüyoruz. Bu her ülke için geçerli olan bir kuraldır. 2019 yılında TYT Fen Bilimleri testinden hiçbir soruyu yanıtlayamayan öğrenci sayısı 787 bin 506 idi. 12 yıl eğitim gören bu öğrenciler, bu testten sıfır çekmiştir. Öğrenim gördükleri her bir yıl için bir soru dahi çözememişlerdir. Bu çok acı bir durumdur. Bu tablonun sebebi okuduğunu anlamamaktır. Kitaplardan uzak durmanın faturasını hayatın her alanında ödüyoruz. Bunun farkında olmak gerekir” ifadelerini kullandı.
‘KİTAP DOSTU ÇOCUK YETİŞTİRMELİYİZ’
Öğrencilere kitap hediye edildiği programda son olarak ailelere de seslen Kaymakam Altıntaş; “Çocuğumuza iyi bir okuma altyapısı kazandırmak istiyorsak anne karnından itibaren kitap okumaya başlamalıyız. Doğumla birlikte ilk kitaplığını oluşturmalı, çocuğumuzla diyaloğumuzu kitaplar üzerinden gerçekleştirmeliyiz” dedi.