Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Akkoyunlu, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Proje Uygulama Rehberi’nin yayımlandığını duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün uygulayacağı projenin Mustafakemalpaşa’daki büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri için önemine değinen Akkoyunlu; “ Hibe programı kapsamında başvurusu onaylanan gerçek ve tüzel kişiler; büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli yeni ahır, küçükbaş için en az 100 baş ve en fazla 300 baş anaç kapasiteli yeni ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımı yatırımlarında, üst sınırlara kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılacak” dedi.
YÜZDE 50 HİBE VERİLECEK
Sadettin Akkoyunlu, yatırırım konuları hakkında ise şu bilgileri verdi; “Yeni ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu için %50, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı için % 50 ve yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcısı sistemi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşıma ünitesi ve otomatik suluk içinse yine %50 hibe sağlanacak.”
Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Proje Uygulama Rehberi hakkında bilgilendirmede bulunan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Akkoyunlu, hibe programının tüm illerde uygulanacağını belirtirken başvuruların 1-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında alınacağını dile getirdi.
MÜRACAATLAR BAŞLADI
Akkoyunlu; “Kararda belirtilen yatırım konuları için kararın yayımlandığı tarihte (21 Mayıs 2021) işletmesi Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olan ve en az 1 yıldır aktif olan, gerçek kişiler ve aşağıda detayları verilmiş olan tüzel kişiler başvuruda bulunabilir. 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirketler, 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri, tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler. Kuruluşların, proje başvurusu, hibe taahhütnamesinin imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yönetim kurulundan son başvuru tarihinden önce yetki almış ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmiş olmaları gerekir. Tüm hibe konularına yönelik başvurularda, başvuran gerçek kişilerin kamu görevlisi olmadıkları, kamu görevi yerine getirmedikleri ve tüzel kişilerin kamudan bağımsız oldukları, gerçek ve tüzel kişilerin başvuru aşamasında kamudan bağımsız olduklarına dair noter onaylı hibe taahhütnamesini başvuru ekinde sunmaları gerekir. Yatırımcılar Bakanlık kayıt sistemlerine kararın yayımlandığı tarih itibari ile bir yıl önce kayıtlı olduğuna dair güncel belgeyi ve çadır alacak olanlar ise göçer hayvancılık yaptıklarına daire güncel belgelerini mutlaka başvurusu ile birlikte sunmuş olması gerekmektedir” dedi.
HİBE DESTEĞİ SAĞLANACAK ALANLAR
Hibe yatırımlarına başvuracak gerçek ve tüzel kişilerin, destekler hakkında illerde bulunan İl Proje Yürütme Biriminebaşvurarak ihtiyaç duyulan bilgiyi herhangi bir bedel ödemeden alabileceğini kaydeden Akkoyunlu şöyle konuştu; “İnşaat işleri için ödemeye esas yatırım üst limitinde kullanılmak üzere; bütün ırklar için, büyükbaş anaç hayvan birim fiyatı KDV hariç 8.000 TL/baş ve küçükbaş için ise anaç hayvan birim fiyatı KDV hariç 1.150 TL/baş olarak uygulanacaktır. Kapasite artırımı/rehabilitasyon inşaatı projelerinde ise; kapasite artımı için yapılan artış miktarı kadar kısım için hak ediş hesaplaması yapılacaktır. Örneğin yatırımcı başvurusunda 10 baş kapasiteli ahırını 40 baş kapasiteye çıkarmak için başvuru yaptığında işletmesini 30 baş kapasite kadar büyütmüş olacağından hak ediş işlemleri yukarıdaki örneklere göre 30 baş üzerinden hesaplanacaktır. Hayvan barınağı amaçlı çadır alımları için hibeye esas üst sınır fiyatlarında ise çadır alımlarında m2 alanlarına göre hibe verilecektir. Örneğin 300 m2’lik çadır için yatırım miktarı 75.000 TL ise 37.500 TL hibe sağlanacaktır. Makine alet ve ekipman alımlarına ait hibeye esas üst sınır fiyatları ve en fazla alınabilecek miktarları iseyem hazırlama makinesi, süt soğutma tankı, seyyar süt sağım makinesi, gübre sıyırıcısı, hayvan kaşıma ünitesi ve otomatik suluk alımlarında ayrı ayrı belirlenmiş ve rehberde yayımlanmıştır.”
YATIRIMLAR KASIM’DA BİTECEK
Onaylanan ve yatırıma başlanan projelerin 30 Kasım 2021 tarihine kadar tamamlanmasının esas olduğuna dikkat çeken Akkoyunlu; “Bu tarihe kadar yatırımlarını tamamlamayanlara 2021 yılı bütçe uygulama esasları çerçevesinde ek süre verilemez ve hibe ödemesi yapılmaz. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerimiz ilgili projenin uygulama rehberine Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün resmi internet adresinden ulaşabilir” ifadelerini kullandı.