uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
23°C
İstanbul
23°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
27°C

‘HER ŞEY TÜRK HAYVANCILIĞI İÇİN’

‘HER ŞEY TÜRK HAYVANCILIĞI İÇİN’


01.03.2023 19:29 | Son Güncellenme: 02.03.2023 15:21
A+
A-
  • 28 yıldır Bursa DSYB Başkanlığı yapan İsmail Anıl’a Mustafakemalpaşa’dan tam destek geldi.

Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ( DSYB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Anıl, 8 Mart’ta yapılacak Olağan Genel Kurul öncesi adaylığını; “Ben yalnız Bursa için değil Türkiye için çalıştım. Yıllardır tek amacım, ülkemizde üstün verimli hayvanlar yetiştirmek ve soy kütüğü sistemini en iyi biçimde uygulamak oldu” sözleriyle açıkladı.

DUAYEN BAŞKANDAN 32 YILLIK DEĞERLENDİRME

Mustafakemalpaşa’daki DSYB üyesi kooperatiflerin temsilcileri ve yetiştiricilerle buluşan İsmail Anıl, ülke genelinde yetiştirici örgütlerinin kurularak yatay ve dikey olarak teşkilatlanmasında şahsen katalizör görevi gördüğünü, birliklerin kurulması ve mevzuatların hazırlanması noktasında ise çıtayı çok yukarılara taşıdığını dile getirdi. Türk hayvancılığının gelişimi için bir dönem hayvan ithalatının önünü açanlarla savaştığını söyleyen DSYB Başkanı Anıl, mavi belgesi olmayan yetiştiricilerin kaybının ortadan kaldırılması ve ihanet olarak değerlendirdiği ithal sperma olayının ise önüne geçtiğini kaydetti. 

Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Anıl, Mustafakemalpaşa’da faaliyet gösteren birlik üyesi kooperatif başkanlarıyla bir araya geldi.

DSYB’nin 28 yıldır başında bulunan Anıl’ın, 13. Olağan Genel Kurul öncesi güçlü mesajlar verdiği Açina Restoran’daki toplantıya; Ticaret Borsası Başkanı Sadettin Akkoyunlu, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, Mustafakemalpaşa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Kooperatifi Başkanı Kadir Kumsar, Tepecik Kooperatifi Başkanı Nazmi Seymen, Paşalar Kooperatifi Başkanı İsmail İçer, Kosova Kooperatifi Başkanı Selami Salım, Çeltikçi Kooperatifi Başkanı Halit İlhan, Şapçı Kooperatifi Başkanı Suat Akar, Demireli Kooperatifi Başkanı Taner Hadar, Yamanlı Kooperatifi Başkanı Şükrü Ağar, Alpağut Kooperatifi Başkanı Ünal Yavuz, Kömürcükadı Kooperatifi Başkanı Hüseyin Özdemir, Koşuboğazı Kooperatifi Başkanı Hikmet Alpay, Tatkavaklı Kooperatifi Başkanı Fatih Özdil ve Bostandere Kooperatifi Başkanı Osman Din katıldı.

‘TÜRK HAYVANCILIĞININ GELİŞİMİ İÇİN ÇALIŞTIM’

Bursa DSYB Başkanı İsmail Anıl, Türkiye’de bir ilk olarak 1995 yılında kurulan DSYB’nin yanı sıra Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nde geçirdiği döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yetiştiricilerin kendi aralarında teşkilatlanarak üstün verimli hayvanlar yetiştirilmesi, bunların soykütüğü ve verim kayıtlarının tutulması için çalıştığını söyleyen Anıl, hayvanlarla ilgili sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile üretimin yurt içi ve yurt dışında pazarlaması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ürünlerinin değerlendirilmesini sağladıklarını söyledi. İsmail Anıl; “32 yıldır arkadaşlar, ‘Yaptıklarınızı hiç anlatmıyorsunuz’ diyerek bizi tenkit etti. Türkiye’de hayvancılığın gelişimi için o kadar çok kazanım sağladık ki, bunların birçoğu da şahsen benim girişimlerimle hayata geçti. Dünya Bankası projelerine, özellikle Almanya’nın desteği ile biz Türkiye’de ilk kez çiftçileri, yetiştirici birliklerini dahil ettik. Yıllarca yetiştiriciler bu projelere dahil olamamıştı. Almanlar, yetiştirici eksikliğini tamamlamak için Mustafakemalpaşa Tarım Müdürlüğü’ne geldiler. Mustafakemalpaşa’dan 10 kişiyi topladılar, o gün meraklı bir genç olarak hayvan ıslahı konularındaki sorularım onları etkilemiş ki ‘Bizimle çalışır mısın?’ dediler. Kader döndü, sistemin içine aldılar.  Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinde yapılan hayvancılığı gördüm. Antalya’da da Tarım Bakanlığı öncülüğündeki toplantılara iştirak ettim. Hemen yetiştirici örgütü lazımdı. Bunun içinde yasa, yönetmelik ve mevzuat gerekiyordu. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin faaliyet alanı çok farklı olduğu için bu kullanılamıyordu. Mustafakemalpaşa, Karacabey, Yenişehir ve merkezde ihtisası hayvancılık olan kooperatifler oluşturulmasını önerdim. Bu işleri Bursa’da başlattık. Daha sonra yetiştirici birliklerini Bursa’da 4 bölgede kurduk. Karacabey ve merkezdeki kooperatifler battı, ayakta kalan sadece Mustafakemalpaşa’daki kooperatif oldu. Birliklerin alt yapısını da Ankara’da oluşturduk. Üretici adına yönetmeliğe ne konulacaksa benim denetimim altında konuldu. O dönemdeki hükümet yetkililerine bu konuyu net bir şekilde anlattım. Onlarda çalıştılar ve 904 nolu hayvan ıslahı kanunun içine dayattırılarak ıslah amaçlı yetiştirici birliklerinin kurulması uygun görüldü. 7 ilde bu birliklerin kurulmasını sağladım. Milletvekilleri de bu birlikleri sahiplendi. Birliklerin kurulmasından sonra dikey teşkilatlanmayı da hayata geçirdim. Almanlar, projeye harcadıkları bir miktar parayı bizim birliklerimize verdi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin de böylelikle kurulmasını sağladım. İlk genel kurulun ardından bir dönem daha başkanlığını yaptık, çok kişinin ayağına bastım. Bursa’ya özel bir şey yapmadım, Türkiye’ye çalıştım” açıklamasında bulundu.

‘MAVİ BELGE EN ÜCRAYA ULAŞTI’

Konuşmasının devamında ‘mavi belge ve ithal sperma’ hakkında yaptığı girişimleri anlatan Bursa DSYB Başkanı İsmail Anıl, o dönemde mavi belge denilen gerçek sertifikası olanlara Ziraat Bankası’nın yüzde 5, olmayanlara ise bir misli fazla faizle hayvancılık kredisi verdiğini hatırlattı. Hayvancılık kaydı olmadığı için yetiştiricilerin kayıplar yaşadığına dikkat çeken Anıl; “Birileri, ithalatın önünü öyle bir açıyordu ki sırf belge yüzünden benden alsan yüzde 15, Avrupa’dan alsan yüzde 5. Bu durumu, Tarım Bakanlığı toplantısında sert sözlerle oradakilere anlattım. En ücra köşedeki hayvancı da kayıt içine girdi” diye konuştu.

‘DEMİREL’İN TEŞVİKLERİ BÜYÜKTÜ’

Mavi belge ve hayvancılığın gelişimi konusunda dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in destek ve teşviklerini gördüğünü belirten Anıl; “Ülkede hayvancılık yılı ilan etti, çok destek verdi. Biz o güçle Türkiye’de mavi belgeyi almaya hak kazandırdık” dedi.

‘İTHAL SPERMA BİR İHANETTİ’

Türkiye’de bir dönem ithal sperma yolsuzluğu yaşandığına da değinen İsmail Anıl; “Avrupa’da hayvanlarda bir bilgi işlem sistemi olan döl kontrolü var. Boğalar küçüklükten alınıyor, kan kontrolü ve aşıları yapılıyor. Bu bir süreç. Avrupa’da o dönem imha edilen bu spermaları Türkiye’ye sattılar. Bu bir ihanetti. Biz de İzmir Menemen’deki suni tohumlama istasyonunu, Merkez Birliği ile ortak protokolle üstümüze aldık. Üyelerimizin seçkin boğalarından başlayarak döl kontrolü projesini gerçekleştirdik. Tarım Bakanlığı’na da vasfını ispatlamamış hiçbir spermanın ülkeye sokulmaması için baskı yaptık” ifadelerini kullandı.

‘ÇITA ÇOK YUKARILARDA’

Tüm bu çalışmaları yaparken BM Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) ödül aldığını, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin de Avrupa Holstein Federasyonu üyeliğine kabul edildiği belirten İsmail Anıl konuşmasını; “Hayat bana çok güzel bir yol açtı. 90’lı yıllarda FAO, Türk tarımına yaptığım katkılardan dolayı beni onurlandırdı. Bu ödülü alan Türkiye’deki tek yetiştiriciyim. Türkiye’deki birliklerin kurulması, mevzuatların hazırlanması, hayvancılığın desteklenmesi noktasında çıtayı çok yukarı çıkardım” sözleriyle tamamladı.

ÜYELER 8 MART’TA SANDIK BAŞINA GİDECEK

Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin 13. Olağan Genel Kurulu, 8 Mart 2023 Çarşamba günü saat 11.00’da Bursa Nilüfer Liya Düğün Salonu’nda yapılacak. 29 maddelik gündemin görüşüleceği toplantıda, DSYB’nin  yeni dönem yönetim ve denetleme kurulları ile merkez birliği delegelerinin seçimi için 1.200 üye sandık başına gidecek.

Karakuşlar Koza Halı
Kirmasti Kervan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.