uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
35,4994
EURO
36,2482
ALTIN
3.059,06
BIST
9.794,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
6°C
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Açık
9°C

İLAÇ KALINTISINA GEÇİT YOK

İLAÇ KALINTISINA GEÇİT YOK


12.12.2024 12:00 | Son Güncellenme: 12.12.2024 16:52
A+
A-
  • Sebze ve meyvelerde hasat öncesi pestisit kontrol çalışmaları devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2012 yılından bu yana her yıl hazırlanan takvime göre,  ‘Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı’ dahilinde tarımsal üretim alanlarından numune alınıyor.

Sebze ve meyvelerden alınan numunelere pestisit kalıntısı, tavsiye dışı ilaç ve yasaklı ilaç kullanımı analizi yapılarak, denetim uygulanıyor. Bursa’da Tarım ve Orman Müdürlüğü hasat öncesi pestisit kontrolü teknik personeli tarafından gerçekleştirilen analizler sonucunda, ilgili yönetmeliğe göre ürünlerde Mrl üstü, tavsiye dışı veya yasaklı ilaç belirlenirse hasat bekletme, imha ve para cezası uygulanıyor.

UYGUN İLAÇ KULLANMAYANLARA CEZA

2024 yılında Bursa genelinde 22 sebze ve meyve grubundaki üründen, toplam 1304 üreticiden numune alınarak hasat öncesi denetlemeleri yapıldı.

Üreticilerin cezai işlemler ile karşılaşmaması için yetiştirdikleri ürünlerde reçeteli ve ilaç etiketindeki dozlara, tavsiyeli ürünlere uygun olarak ilaç kullanmaları gerektiği bildirildi. Hasat öncesi numune alınan sebze ve meyvelerde analizlerde 55 Mrl üstü (tavsiyeli dozun üstündeki kullanım ), 130 tavsiye dışı (etiketindeki tavsiyeli ürün haricindeki kullanım) nedeniyle toplam 130 üreticiye ‘Hasat Öncesi Pestisit Yönetmeliği’ne göre idari para cezası uygulandı. 

Pestisit kullanımı konusunda çiftçiler, bitki koruma ürünleri bilgilerini ve ürünlerdeki hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan etkili madde, doz ve hasat öncesi bekleme sürelerini içeren bilgilere Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet adresinden ulaşabilecek.

Kirmasti Kervan