Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Rumeli Beylerbeyliği ve vezirlik yapan Lala Şahin Paşa, Sırp ve Makedon birliklerine karşı 653 yıl önce kazanılan ve Balkan fütuhatının hızlandığı Çirmen Muharebesi’nin yıl dönümünde, adının yüzyıllardır yaşatıldığı Mustafakemalpaşa’da ilk kez bir törenle anıldı.
Paşa’nın soyundan gelen torunu Mehmet Safiyüddin Erhan’ın onur konuğu olarak katıldığı törende, Lala Şahin Paşa’nın yaşamına ait bilgiler verilirken, türbe ve külliye çevresinde süren restorasyonun tamamlanması çağrısında bulunuldu.
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli hizmetleri geçen Lala Şahin Paşa, Çirmen Zaferi’nin (26 Eylül 1371) 653. yıl dönümünde Mustafakemalpaşa’da anıldı.
‘Çirmen Zaferinin Yıldönümü ve Lala Şahin Paşa’yı Anma Töreni’, Bursa Mustafakemalpaşalılar Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Derneği (PAŞADER) ile Lala Şahin Mahalle Muhtarlığı tarafından dün saat 12.00’da, restorasyon çalışmalarının sürdüğü Lala Şahin Paşa Türbesi’nde düzenlendi.
Programa, Paşa’nın torunu Mehmet Safiyüddin Erhan, 2009-2019 Dönemi Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, PAŞADER Başkanı Murat Tunçel, AK Parti Başkanı Mutlu Turgut, MHP Başkanı Suat Buldu, Saadet Partisi Başkanı Sönmez Duman, Zafer Partisi Başkanı Göksel Şenkuyumcu, Lala Şahin Mahalle Muhtarı Vedat Altıntaş ve STK temsilcileri katıldı.
‘KAHRAMANLARIMIZIN ANISINI YAŞATACAĞIZ’
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma etkinliğinde konuşan PAŞADER Başkanı Murat Tunçel, Lala Şahin Paşa’nın Osmanlı’nın ilk Beylerbeyi olduğunu hatırlatarak, 653 yıl önce onun komutasındaki 800 akıncının Sırpların devasa ordusunu Çirmen’de yenilgiye uğratarak Rumeli fetihlerinin önünü açtığını ettiğini söyledi.
Tunçel; “1. Murat’ın lalası olan Şahin Paşa, Osmanlı’nın idari ve askeri yapısının gelişiminde önemli bir rol oynamış, akıncı birliklerinin kurucusu olarak Yeniçeri Ocağı’nın da ilk fikir babasıdır. Edirne’nin fethini gerçekleştirmiş, devleti Balkanlar da kalıcı bir güç haline getirmiştir. ‘Bin atlı dev gibi bir orduyu yendik’ sözleri Çirmen Zaferi’nin bir yansımasıdır. Lala Şahin Paşa’yı ve kahraman akıncılarımızı saygıyla anıyor, bu etkinliği her yıl daha da zenginleştirerek, onların anılarını yaşatmayı amaçlıyoruz” dedi.
‘KÜLLİYE AYAĞA KALDIRILMALI’
Paşa’nın torunu Mehmet Safiyüddin Erhan ise Mustafakemalpaşa’nın yanı sıra büyüklerin bir tarafının İznik’te bulunduğunu, Lala Şahin Paşa’nın vefatından önce kurduğu vakıfların gayesini yaşatabilmek için gayret gösterdiklerini belirtti.
Mustafakemalpaşa’daki türbenin, Osmanlı’nın kuruluşundaki 5 büyük kümbetten biri olduğunu, külliyenin ihyası içinde 10 yıldır çaba harcandığını dile getiren Erhan; “Milletlerin tarihi hükümdarlar ve zaferlerle anılsa da bir memleketi esas ayakta tutanın, Lala Şahin Paşa gibi devlet adamları olduğu hatırdan çıkarılmamladır” dedi. Erhan, Lala Şahin Paşa Külliyesi’nin, ecdada yakışır bir mimariyle tekrar ayağa kaldırılmasının önemini vurguladı.
‘HAZİRELER DEREYE ATILDI, İNŞAATTA KULLANILDI’
2009-2019 Dönemi Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ise 1960 İhtilali’nden sonra türbedeki hazirelerin söküp atıldığı günlerin acıyla hatırlandığını dile getirdi.
Başkanlık döneminde düzenlenen sempozyumlarda Lala Şahin Paşa’nın hayatının tüm yönleriyle kayıt altına alındığını belirten Kurtulan; “Bir anekdotu paylaşmak isterim. Buradaki hazireler söküp dereye atılır, sürüklenip Uluabat Gölü’e gider. Gölden kum alınır, oradaki hazireler bir inşaatın temelini oluşturur. O binalar 30 sene sonra yıkılır ve temelden o taş çıkarılınca duyarlı insanlar bunun tarihi bir eser olduğunu anlar ve Anıtlar Kurulu çağrılarak tespit edilir. O taşların buraya ait olduğu belirlenir. 2017 yılında yaptığımız bir sempozyumda bir makale olarak bu bilgi karşımıza gelir. Ecdadımıza bu kadar saygısızlığın bedelini biz ödedik. Bu hüzünlü hatırları unutmadan geleceği bilimle, sanatla taçlandırmak hepimizin görevi olmalıdır” dedi.
Anma töreni dualarla sona ererken, katılımcılara ikramda bulunuldu.