Mustafakemalpaşa’da hak sahipliği kurasından 3 yıl 3 ay sonra konutların belirlendiği Lalaşahin Mahallesi’nde yapımı sona yaklaşan TOKİ’deki konutlara ilişkin açıklanan peşinat ve taksit tutarları mağduriyet yarattı.
‘ÇÖZÜMSÜZ KALMAMALI’
Geçtiğimiz günlerde TOKİ alanında tepkilerini dile getiren hak sahipleri, bu kez de eski İtfaiye Parkı’nda buluşarak bir basın açıklaması yaptı. 2+1 konutlarda asgari başlangıç taksit ödeme miktarının 6 bin 415 TL, 3+1 konutlarda ise en düşük başlangıç taksit ödemesinin 8 bin TL olarak belirlendiği Lalaşahin TOKİ’deki hak sahibi vatandaşlar, alt gelir grubuna yönelik konutların bugünkü maliyetlerle ödenemeyeceğini dile getirerek, yetkililerden çözüm istedi.
‘HAKKIMIZDAN MAHRUM KALACAĞIZ’
TOKİ mağdurları basın açıklaması yapan Uysal Ünal; “2019’daki şartlar ile bugün bize dayatılan şartlar arasında ödemesi mümkün olmayan bir tablo ile karşı karşıya bırakıldık. Bu tablonun Orhaneli ve Susurluk örneğinde olduğu gibi alt gelir grubuna uygun koşullar haline getirilmesini talep ediyoruz. Aksi halde hak sahiplerinin yüzde 60-70’i bu haklardan mahrum kalacaktır” dedi.
Mustafakemalpaşa Lalaşahin Mahallesi’ne 100 bin Sosyal Konut Projesi kapsamında yaptırılan ve 13 adet dükkân, okul ve camiyi de içinde barındıran 661 adet TOKİ Projesi’nde Ekim ayında konutları belirlenen hak sahipleri, açıklanan peşinat ve taksit bedelleri ile sarsıldı. Mağduriyetlerini bir basın açıklamasıyla duyuran vatandaşlar, yetkililerden çözüm istedi.
‘UMUTLA BAŞVURUDA BULUNDUK’
Mustafakemalpaşa’daki siyasi parti başkanlarının da katıldığı basın açıklamasında TOKİ mağdurları adına bir konuşma yapan Uysal Ünal, Lalaşahin TOKİ Projesi’ne 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan alt gelir grubuna yönelik Türkiye geneli için 100 bin konut projesindeki şartlara istinaden ihtiyaç sahibi birçok vatandaşın umutla başvuruda bulunduğunu hatırlattı. Uysal Ünal; “O zaman için Cumhurbaşkanı’mızın bizlere sunduğu şartlar içinde konutların 2 yıl içinde teslim edileceği, 240 ay vade yapılacağı, KDV oranının yüzde 1 olacağı, daire maliyetinin tamamının 0,49 faiz oranı ile ve faizlendirilerek, kredinin Ziraat Bankası tarafından karşılanacağı ve isteğe bağlı TEFE-TÜFE’ye göre taksitlerin artış sağlanacağı bir program vardı. Aylık taksit oranı da 894 TL olacak, daire bedeli 140-210 bin TL aralığında hak sahiplerine verilecek ve sözleşme esnasında %10 peşinat alınarak, anahtar tesliminden sonra yüzde 1 KDV’si ödenerek taksitlere başlanacaktı. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum arasında imzalanan protokolle bu projenin altyapısı sağlandı, finansman oluşturuldu. Başvurular 15 Aralık 2019’da başladı, 15 Ocak 2020 tarihinde bitirildi” dedi.
‘KOŞULLAR UYGUN HALE GETİRİLMEZSE MAHRUMİYET DOĞACAK’
2020 yılında yapılan ilk ihalenin, bilmedikleri sebeplerden dolayı iptal edildiğini, 2022 yılındaki ikinci ihaleden sonra ise büyük bir hayal kırıklığı ve mağduriyet yaşadıklarının altını çizen Uysal Ünal; “Peşinat, KDV ve daire fiyatları katlandı. Yüzde 10 sözleşmeyle birlikte peşinat, KDV’nin yüzde 1’ken yüzde 10’a yükseltilmesi, vadenin 240 aydan 180 aya düşürülmesi, yüzde 0,49’la faizlendirilecek sabit taksit oranlarının 6 ayda bir yapılacak memur maaş oranına endekslenmesi ile hak sahipleri için karşılanamaz bir maliyet ortaya çıktı. 2+1 konutlar için en düşük peşin ödeme 128 bin TL’ye, aylık başlangıç tutarı 6.415 TL’ye, 3+1 konutlar içinse peşinat 160 bin TL’ye, aylık taksit ise 8 bin TL oldu. 2019’daki şartlar ile bugün bize dayatılan şartlar arasında ödemesi mümkün olmayan bir tablo ile karşı karşıya kaldık. Bu tablonun alt gelir grubuna uygun koşullar haline getirilmesini talep ediyoruz. Aksi halde hak sahiplerinin yüzde 60-70’i bu haklardan mahrum kalacaktır” ifadelerini kullandı.
‘SUSURLUK VE ORHANELİ ÖRNEK OLMALI, MALİYET ARTIŞLARINI HÜKÜMET KARŞILAMALI’
Susurluk ve Orhaneli’deki TOKİ konutlarının ödeme tablosunun örnek alınarak kendilerine de aynı hakların tanınmasını talep ettiklerini kaydeden Uysal; “Lalaşahin konutlarının bitimine 5-6 ay kaldı. Hak sahiplerine karşılık gelen ücret ve koşullar için kısa bir süre tanındı, sözleşme davetinde bulundu. Tasarruf yapacak durumumuz olsaydı zaten TOKİ ile işimiz olmazdı. Bu peşinatın ötelenmesi gerekiyor. 7.500 TL emekli maaşı alanların yaşama hakkı da elinden alınıyor. Mağduriyetimizin giderilmesi için mücadele edeceğiz. Maliyet artışlarının hükümet tarafından karşılanmasını bekliyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Çevrecilik ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bu haklı mücadelemizi en kısa sürede değerlendirerek bizleri sevindirecek bir karar almalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
3 YILLIK BEKLEYİŞ
TOKİ’nin Lalaşahin Mahallesi’ndeki hak sahipliği kurası, pandemi sürecinin yaşandığı 13 Temmuz 2020’de çekildi. 1 Kasım 2021’de yapılan ve daha sonrasında iptal edilen Lalaşahin TOKİ’de ikinci ihale yaklaşık bir yıl sonra 9 Ağustos 2022’de gerçekleştirildi. 15 Eylül 2022’de yüklenici firmayla sözleşme imzalanmasının ardından Ekim ayı ile birlikte dev projede yapım süreci başladı. Hak sahipliği kurasından 3 yıl 3 ay sonra Ekim 2023’te konutlar belirlendi. Projenin 2024 yılının ilk 6 ayında bitirmesi planlanıyor.