uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
38,0108
EURO
41,1681
ALTIN
3.718,94
BIST
9.630,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C

MUSTAFAKEMALPAŞA TARIMI’NDA YENİ DÖNEM

MUSTAFAKEMALPAŞA TARIMI’NDA YENİ DÖNEM



Kervan Mobilya
04.12.2024 10:00 | Son Güncellenme: 04.12.2024 09:18
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanarak bu yıl uygulamaya giren ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’, köklü değişiklikleri beraberinde getirirken, bu kapsamda Mustafakemalpaşa’da desteklenecek ürünler ile üretilmesi önerilmeyenler belirlendi.

PLANLAMAYA UYGUN ÜRETİME DESTEK

Mustafakemalpaşa’da başta arpa ve buğday üretimi desteklemeye alınırken, patates ve mercimek ise desteğin dışında bırakıldı. Havza bazında belirlenen ürünlerin dışında üretilenlere hiçbir destek verilmeyecek. Önerileni üretmeyene yaptırımsöz konusu olacak. Öte yandan üreticilerin, 31 Aralık 2024 tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını yapmaları gerekiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanarak bu yıl uygulamaya giren ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’, köklü değişiklikleri de beraberinde getirdi.

2025-2027 dönemini kapsayan 3 yıllık yeni destekleme modeli kapsamında birim katsayı değeri belirlenerek, üretim maliyetlerine göre oluşturulan kategorilerde destekler, sade, yönlendirici, etkin ve öngörülebilir hale getirildi. Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek.

MUSTAFAKEMALPAŞA’DA DESTEKLENECEK ÜRÜNLER BELİRLENDİ

Verim ve kalitenin arttırılması amacıyla ilk defa desteklerin üretim öncesi açıklandığı yeni modelde, tarımda öngörülenin dışında yapılan üretime ise destek verilmeyecek.

Mustafakemalpaşa’da üretimi yapılan arpa, buğday, aspir, yağlık ay çiçeği, kuru fasulye, dane mısır, nohut, kuru soğan ve yem bitkileri desteklenecek. Kolza, kanola, pamuk, mercimek ve patates üretimi ise Mustafakemalpaşa’da desteğin dışında bırakıldı. Eğimi yüzde 6’nın altında olan 5 dekarın üstündeki bahçelere ise meyvelik ağaçlar dikilemeyecek.

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri ise dekarda 244 TL oldu. İkinci kategoride yer alan arpa, buğday için dekara 317,2 TL, üçüncü kategorideki ayçiçeği, kuru fasulye üreten çiftçiler ise dekara 366 TL, temel destek alacak. Birim destek katsayı değeri, her yıl mazot ve gübre fiyatlarındaki artış oranları dikkate alınarak güncellenecek.

MAZOTUN TAMAMINA, GÜBRENİN YARISINA DESTEK

Mazot ve gübre desteği ise yeni destekleme modelinde ‘Temel Destek’ başlığı altında ele alındı.

Temel Destekle tüm ürünlerde mazot maliyetinin %50’si, gübrenin ise %25’i karşılanacak. Planlı Üretim Desteğinde ise planlama kapsamındaki ürünlere Temel Desteğe ilave %50 mazot ve %25 gübre desteği verilecek. Böylece planlama kapsamındaki ürünlerde mazotun tamamı ve gübrenin yarısı destekle karşılanacak.

ÖNERİLENİ ÜRETMEYENE YAPTIRIM GELECEK

Bu kapsamda havza bazında belirlenen ürünlerin dışında üretilen ürünlere hiçbir destek verilmeyecek. Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretiminde planlamaya uymadığı tespit edilen çiftçiler, il/ilçe müdürlükleri tarafından 12 ay içinde planlamaya uygun üretim yapmaları konusunda yazılı olarak uyarılacak. Bildirim tarihini takip eden 12 ay sonunda uygun olmayan faaliyete devam eden çiftçiler, uyarı tarihinden itibaren beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacak. Bir sonraki takvim yılında da planlamaya aykırı faaliyetine devam eden çiftçilere, üretimini yaptığı ürün veya ürün grubuna göre elde edeceği yıllık brüt hasılasının %1-5’ine kadar idari para cezası uygulanacak. Söz konusu üretim faaliyeti çok yıllıksa yazılı olarak uyarılacak ve destekleme programından yararlandırılmayacak. Buna rağmen çiftçi üretimine devam ederse aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen her yıl için bu faaliyetten elde edilecek yıllık brüt hasılasının %1-5’ine kadar idari para cezası uygulanacak. Kanun kapsamındaki idari yaptırımlar, kabahate konu ürünün yetiştirildiği işletmenin bulunduğu mahalli mülki amir tarafından uygulanacak.

Kirmasti Kervan