Türkiye’nin en verimli tarım topraklarına sahip Mustafakemalpaşa’da domates salçasından toz biberine, ayı mantarından, incirine yüzlerce ürün, ilçenin köylerinden dünyaya gönderiliyor.
Mustafakemalpaşa’nın Türkiye’de tarımda marka şehri olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Mehmet Kanar, yurtiçinden ve yurtdışıdan ilçe mahsullerine taleplerin yoğun olduğunu söyledi.
Domates, biber, mantarın yanı sıra Türkiye’nin en lezzetli inciri Mustafakemalpaşa Akçapınar mahallesinde yetişiyor.
Akçapınar Mahallesi’nde sabahın ilk ışıklarında hasada başlayan üreticiler, mahsulleri özenle toplayıp, dış ülkelere ihracat ediyorlar. 11 yıl önce başlayan ‘Siyah İncir’ üretimi hızla devam ederken iç ve dış piyasaya günlük 10 ton siyah incir gönderiliyor.
HASAT SABAHIN İLK IŞIKLARINDA BAŞLIYOR
Akçapınar Mahallesi’nde sabahın ilk ışıklarında hasada çıkan üreticiler, incir ağacının altında güneşi karşılıyorlar. İklim koşullarından en fazla ve en çabuk şekilde etkilenen incir, özel toplama teknikleriyle kasalara özenle yerleştiriliyor. Mustafakemalpaşa’nın verimli topraklarında şifa kaynağı siyah incirler, özenle toplanarak, yurtdışında binlerce sofraya konuk oluyor.
KADIN ÜRETİCİLERE İSTİHDAM
Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan adeta Akçapınar Mahallesi’ni minik bir fabrikaya dönüştüren siyah incir hasadında, kadın üreticilerin özenle topladığı incirler satışa hazır hale getiriliyor. Akçapınar Mahalle Muhtarı Ahmet Seymen; “Mustafakemalpaşa’mızın verimli topraklarına kadın üretici eli değiyor ve hem kadın üretici istihdamı sağlıyoruz, hem dünyanın en lezzetli siyah incirlerini dünyaya servis ediyoruz” dedi.
Damak çatlatan lezzetiyle Mustafakemalpaşa Tatlısı’nın coğrafi işaretle koruma altına alındığı gibi Akçapınar Kara İnciri’nin de tescillenmesi için geçtiğimiz yıllarda bir atakla Akçapınar Kara İncir Festivali düzenleyen Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, bu senede 4 Eylül’de yeniden bu eşsiz organizasyona ev sahipliği yapacaklarının müjdesini verdi.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar döneminde kurulan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile üreticilere destek olmaya yönelik çalışmalar ise devam ediyor.
Başkan Kanar; “İlçemiz adeta dev bir fabrika. Mahallelerimiz adeta bir cennet domatesinden biberine, mantarından incirine iç piyasa ve dış piyasaya gönderdiğimiz ürünler ile dünya pazarına açılıyoruz. Günlük 10 ila 12 ton arası incirin toplandığı mahallemizde çoğunluğu kadın üretici olmakla 250 kişiye istihdam oluyor. Dünyaya açılarak araladığımız bu kapıyı bu senede İncir Festivaliyle taçlandırıyoruz. Eylül ayımız dopdolu etkinliklerle geçiyor. ilk etkinliğimiz olan Akçapınar İncir Festivali’nde tüm halkımızı bu eşsiz lezzeti tatmaya bekliyorum” dedi.