Mustafakemalpaşa’nın da içinde yer aldığı ‘Susurluk Havzası’nda tarımsal üretimde tehlike oluşturan nitrat kirliliği, Bursa’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında masaya yatırıldı.
‘Nitrat Eylem Planları İçin İzleme ve Raporlama Metodolojisi Oluşturularak Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi’ kapsamında üreticilere yönelik toplantıda konuşan Bursa Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Bursa’da nitrat kirliliği anlamında ciddi bir baskı oluştuğunu vurguladı.
SUSURLUK HAVZASINDA HASSAS DÖNEM
Tarım ve Orman Bakanlığı Nitrat Eylem Planları Çalışma Grup Sorumlusu Yusuf Gürbüz ise toprak ve suyu kirletmeden üretim yapmayı ön plana çıkaran çalışmalara dikkat çekerek; “Bursa’nın da içerisinde bulunduğu Susurluk Havzası özelinde baktığımızda tarım alanlarının yaklaşık yüzde 34’ü yani Türkiye ortalamasının bile üzerinde nitrata hassas bölge bulunuyor. Yine köy bazında baktığımızda da Susurluk Havzası’nda yaklaşık yüzde 12 köy nitrata hassas olduğunu görüyoruz” dedi.
Bursa’da, ‘Nitrat Eylem Planları İçin İzleme ve Raporlama Metodolojisi Oluşturularak Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi’ kapsamında üreticilere yönelik çiftçi bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda nitratın neden olduğu kirliliğe vurgu yapılarak, Nitrat Eylem Planı kapsamında çevre dostu ve temiz üretim modelleri üzerinde duruldu.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplantı, toprak ve suyu kirletmeden üretim yapmayı ön plana çıkaran çalışmalar hakkında katılımcılarda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlendi.
Nitrat kirliliğine karşı hazırlanan tanıtım filminin gösteriminin ardından toplantıya ev sahipliği yapan Bursa Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, bitkisel ve hayvansal üretimde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olan Bursa’da Nitrat İzleme Projesi kapsamında 28 yerüstü 8 yeraltı kaynağından olmak üzere düzenli periyotlarla su kaynaklarından numune alındığını, kontrol ve izleme çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti.
BURSA KRİTİK SEVİYEDE
Acar; “Bu yoğun tarımsal üretim özellikle nitrat kirliliği anlamında ciddi bir baskı oluşturuyor. Nitrat kirliliği anlamında Bursa genelinde yapılan izlemelerde birkaç noktada kritik seviyelere yaklaşıyoruz. Bununla ilgili düzenli olarak kontrol yapıyoruz, çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Toprak ve sulardaki nitrat fazlalığının hayvan ve insan sağlığına direkt etki ederek olumsuz sonuçlara sebep olabileceğini vurgulayan İbrahim Acar; “Bursa Müdürlüğümüz çiftçi toplantılarında nitrat kirliliğinin azaltılması için çiftçi eğitim çalışmaları yürütüyor, gerekli bilinçlendirmeleri yapıyor. 5403 sayılı kanun kapsamında hayvancılık işletmesi yapılırken bu işletmedeki üretimin nitrat kirliliğine sebep olmaması, gübrelerin yer altı sularını kirletmemesi adına su geçirmez gübre çukurlarının yapılmasına önem veriyoruz. Bakanlığımızın uygulamalarının tamamı çiftçilerimizin menfaatine ve sağlığına yönelik uygulamalardır. Bursa’da yoğun olarak tarımsal faaliyetin yapılması dolayısıyla nitrat kirliliği konusunda kritik şehirlerden biri. Bu konuda kurum olarak Bakanlığımızın eylem planlarında belirlediği önlemleri almak için gerekli çalışmaları yapıyoruz” ifadelerin kullandı.
‘BİLİNÇSİZ KULLANIM KİRLİLİĞİ ARTTIRIYOR’
Tarım ve Orman Bakanlığı Nitrat Eylem Planları Çalışma Grup Sorumlusu Yusuf Gürbüz ise su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korunması amacıyla yürütülen çalışmalara değindi.
Gürbüz; “Tarımsal üretimde gübre kullanımının bilinçsiz ve aşırı kullanımı sonucunda yağış ve sulama sularının da etkisiyle yer üstü ve yer altı sularına bitki besin maddeleri geçmekte ve sularımız kirlenmektedir. Ortaya çıkan bu çevre kirliliği ve sağlık sorunları birçok ülkede girdi kullanımının yoğun olduğu tarıma alternatif olabilecek çevre dostu tarımsal uygulama tekniklerinin arayışını hızlandırmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korunması amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede ülkemizin önemli bilim kuruluşlarından olan TUBİTAK MAM ile iş birliği içerisinde Türkiye’de nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi ve nitrat eylem planı hazırlanmasıyla ilgili bir proje yürüttük” dedi.
SUSURLUK HAVZASI’NDA TEHLİKE ÇANLARI
Türkiye genelinde 25 havzada nitrata hassas bölgeleri belirleyerek köy bazında nitrat eylem planları hazırladıklarını kaydeden Yusuf Gürbüz; “Proje ile ülkemizin tarım alanlarının yaklaşık yüzde 30’unun hassas olduğu yani kirlenmiş veya kirlenme tehdidi altındaki su kaynaklarını beslediği tespit edilmiştir. Ülkemizin yaklaşık yüzde 10 civarında köyü nitrata hassas köy olarak belirlendi. Bursa’nın da içerisinde bulunduğu Susurluk Havzası özelinde baktığımızda tarım alanlarının yaklaşık yüzde 34’ü yani Türkiye ortalamasının bile üzerinde nitrata hassas bölge bulunuyor. Yine köy bazında baktığımızda da Susurluk Havzası’nda yaklaşık yüzde 12 köy nitrata hassas olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
Takım lideri Henry Joergensen ise proje hakkında yaptığı sunumda AB deneyimlerini konu aldı.
Proje uzmanları Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ise Nitrat Eylem Planları ve Çevre Dostu Tarım Uygulamaları hakkında bilgilendirmede bulundu.