Kimya ve polimer bilimi üzerine yaptığı çalışmalarla dünya çapında birçok ödülün sahibi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı, son yolculuğuna uğurlandı.
Mustafakemalpaşa’yı bilim alanında başarılarıyla gururlandıran, yüksek atıf sayıları alan makaleleri ve özgün çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası ölçekte adından sıklıkla söz ettiren Prof. Dr. Yağcı’nın anısı, dünya üniversiteleri arasında yükselişinde çok önemli pay sahibi olduğu İTÜ’de yaşatılacak.
İTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi, polimer biliminin dünya çapında en saygın isimlerinden Prof. Dr. Yusuf Yağcı, 30 Ocak günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde bulunan odasında çalışmalarını sürdürürken geçirdiği kalp krizi sonucu 71 yaşında hayatını kaybetti.
İTÜ’DEN UĞURLANDI
Evli ve 2 çocuk babası Yağcı için İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 1 Şubat tarihinde anma töreni düzenlendi. Törene, Prof. Dr. Yağcı’nın ailesi, sevenleri, mesai arkadaşları ve öğrencileri katıldı. Arkadaşları ve öğrencileri başarılı akademisyenin yazdığı şiirleri okudukları törende Bursaspor sevgisi ile tanınan Yağcı’nın futbola olan sevgisinden de söz etti.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’da Prof. Dr. Yağcı’nın isminin üniversitede yaşatılacağını vurguladı. Törenin ardından Yağcı’nın Türk bayrağına sarılı tabutu, İTÜ Abdülhakim Sancak Cami’ne getirildi. Kılınan cenaze namazının ardından Yağcı, defnedilmek üzere Kilyos Mezarlığı’na götürüldü.
‘KEŞKE DAHA ÇOK YAŞASAYDI’
Prof. Dr. Yağcı’nın eşi Emine Yağcı; “Sabahleyin doktora götürmüştüm. Doktor muayene etti, ondan sonra da o odasına gitmek istedi. Odasında vefat etmiş. Ailesini, devletini, İstanbul Teknik Üniversitesi’ni çok seven bir insandı. Ülkesini çok severdi. Allah rahmet eylesin. O kadar sağlıklıydı ki. Ailemizde kalp rahatsızlığı var. Kayınpederimi de kaynımı da kalp rahatsızlığından kaybettik. Keşke daha çok yaşasaydı” dedi.
‘ÜNİVERSİTEDE VE EVDE AYNI İNSANDI’
Prof. Dr. Yağcı’nın gelini İnci Yağcı da; “Sadece kayınpeder değildi benim için. Örnek alınacak büyük bir insandı. Bu kadar söyleyebilirim. Çok seviyorduk, babamız, hocamızdı” dedi.
Prof. Dr. Yağcı’nın oğlu Emre Yağcı ise acılarını paylaştıkları için herkese teşekkür ederek; “Babamın aile hayatıyla ilgili söyleyecek çok farklı bir şey yok. Üniversitede sizlerle nasıl yaşıyorsa, bizlerle de aynı şekilde yaşıyordu, aynı insandı. Bize onurlu ve gururlu bir hayat yaşattığı için çok mutluyuz, ona teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
İSMİ İTÜ’DE YAŞATILACAK
Anma töreninde, Prof. Dr. Yağcı’nın meslektaşları ve öğrencileri de söz aldı.
Törende konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu; “Çok önemli bir değeri kaybettiğimiz bir gün. Kendisi hem bilim adamı kişiliğiyle hem de insanlığıyla her yönüyle, örnek bir hocamızdı. İsmini İTÜ’de de bizim sonsuzlaştırmamız gerekiyor” dedi.
‘DÜNYA BİLİMİ ÇOK ÖNEMLİ BİR İNSANI KAYBETTİ’
Prof. Dr. Yağcı’nın mesai arkadaşlarından Prof. Dr. Mustafa Kumral ise sadece İstanbul Teknik Üniversitesi’nin değil, dünya biliminin çok önemli bir insanı kaybettiğini vurgularken; “Yusuf Hoca kelimelerin tam anlamıyla, hocaların hocası, bizlere ve öğrencilerine bir akademisyen, bir bilim insanı nasıl olur onu öğreten bir hocamızdı” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yağcı’nın 18 yıldır önce öğrencisi sonra da çalışma arkadaşı olan Prof. Dr. Barış Kışkan da; “18 yıl bir çocuğun doğup reşit olmasına kadar geçen süreye denk. Hoca beni adeta bilimde 18’ime getirdi ve maalesef bıraktı. Keşke daha fazla zamanımız olsaydı, daha yapacaklarımız vardı” dedi.
YUSUF YAĞCI HAKKINDA
17 Mart 1952’de Bursa-Mustafakemalpaşa’da doğdu. 17 Haziran 1963 tarihinde Öğretmen Davut İlkokulu’nu bitirdi. Orta öğrenimini Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladı, 1974 yılında ise İDMMA Galatasaray Mühendislik Yüksekokulu Kimya Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını İngiltere’de Liverpool Üniversitesi’nde yaptı. İTÜ’de doçent ve profesör oldu. Kimya ve polimer bilimi üzerine yaptığı dünyaca ünlü çalışmalarla uluslararası bilim camiasında tanındı.
TÜBA asli üyesi ve Türk Kimya Derneği şeref üyesidir. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok ödül kazanmıştır. 1994 TÜBİTAK Bilim Ödülü, Türkiye Kimya Derneği Şeref Ödülü (2002), Elsevier Scopus Ödülü (2007), Japonya Polimer Derneği Uluslararası Bilim Ödülü (2008), Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü (2008), Bilim ve Teknoloji Birliği Kurulu (COMSTECH) 2010 Yılı Kimya Şeref Ödülü, Mustafa Parlar Onur Ödülü (2013), Belçika Polimer Grubu Uluslararası Bilim Ödülü (2018), Alexander von Humboldt Araştırma Ödülü (2018) sahibidir. Çok sayıda atıf alan 750’ye yakın bilimsel makalesi, 10 patenti bulunmaktadır. Bugüne kadar 6 kitap yazmış, ayrıca 31 kitapta bölüm yazarlığı yapmıştır.