Mustafakemalpaşa’nın ‘kırmızı toz biberi’ ile ünlü mahallesi Ovaazatlı’da 7 bin dönüm alanda ekimi yapılan kırmızı biberler, dünya sofralarına tat veriyor. Üretimi yapılan kırmızı biberlerin %20’si salçalık bibere ayrılırken, %80’i de toz biber olarak yıllık 1500 ton üretimle iç ve dış piyasaya satılıyor.
Mustafakemalpaşa Ovaazatlı Mahallesi üretilen kırmızı biberler, bu senede dünya sofralarında yerini almaya hazırlanıyor. Hamur ürünlerinden tatlısına, yöresel lezzetleriyle dünya sofralarına konuk olan Mustafakemalpaşa, bu yılda ihracatta rekor sayılara ulaştı.
‘BİN DERDE DEVA OVAAZATLI TOZ BİBERİ’
1940 yılından günümüze ulaşan ata tohumları, Mayıs ayının ilk haftalarında tarlayla buluşup ilk can suları veriliyor. Eylül ayına kadar Mustafakemalpaşa’nın verimli topraklarında yetişen kırmızı biberler, üreticiler tarafından özel olarak toplanarak kurutulmak üzere kesiliyor.
6 gün boyunca güneş ile kuruyan biberler kıyılmak üzere yeniden toplanıyor.
Yoğun C vitamini içermesi nedeniyle sağlık açısından birçok faydası bulunan Ovaazatlı Toz Biberi’nin kalp krizi riskini azalttığı, grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği, mide usaresini kamçılayarak hazmı kolaylaştırıldığı, zihni olumlu etkilediği, kan dolaşımını hızlandırıldığı, iştah açtığı, idrarı artırdığı, böbrek, dalak ve pankreası yapılan araştırmalarla olumlu etkilediği biliniyor.
‘1500 TON BİBER İLE İÇ VE DIŞ PİYASAYA ÜRETİM YAPILIYOR’
Her mahallesi ile adeta ayrı bir fabrikayı barındıran üretken şehir Mustafakemalpaşa’nın Ovaazatlı Mahallesi’nde 7 bin dönüm kırmızı biber ekim yapılıyor. Ekilen biberlerin %20’si salçalık biber olarak ayrılırken, %80’i toz biber olarak yıllık 1500 ton olarak iç ve dış piyasaya üretim yapılıyor.
‘YÖRESEL LEZZETLER DÜNYAYA AÇILIYOR’
“Bölgemiz üreticilerinin emekleri ve devletimizin destekleri sayesinde senelerdir marka haline gelen Ovaazatlı Toz Biberimiz, bu senede bereketiyle, lezzetiyle sofralarımızı süslüyor” diyen Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Mustafakemalpaşa’nın yöresel lezzetlerini dünyaya tanıtma çalışmalarını sürdürüyor. Mustafakemalpaşa’nın doğasıyla tarımıyla, insanıyla Türkiye’nin güzide ilçelerinden biri olduğunu belirten Başkan Kanar; “Yerli ve yabancı tüm turistlerimizi ilçemize lezzetlerimizi tatmaya bekliyoruz” çağrısında bulundu.