uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
34,0778
EURO
37,9615
ALTIN
2.805,22
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Çetin Tel Çit Mustafakemalpaşa
Çetin Tel Çit Mustafakemalpaşa

‘SALÇA İHRACATININ ÖNÜ AÇILMALI’

‘SALÇA İHRACATININ ÖNÜ AÇILMALI’


Çetin Tel Çit Mustafakemalpaşa
25.04.2024 12:45 | Son Güncellenme: 25.04.2024 12:33
A+
A-
  • Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti.
  • Bursa salçalık domates üretiminde Türkiye’nin yüzde 25’ini tek başına sağlıyor. Mustafakemalpaşa, 40.000 da. alanda 280.000 ton salçalık domates üretimi ile Bursa’da Karacabey’den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti.

Erhan Erdem; “Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor” diye konuştu.

‘KÖPRÜDEN SONRAKİ SON ÇIKIŞTAYIZ’

Bununla birlikte kotanın ülke ekonomisine ve istihdama büyük zararlar verdiğini vurgulayan Erdem; “Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.

GÜNEY MARMARA DOMATES ÜRETİMİNDE LİDER

Mustafakemalpaşa’yı da içine alan Güney Marmara Bölgesi’nde yaygın olarak sanayi tipi domates üretimi gerçekleştiriliyor.

Yıllar bazında değişmekle beraber yıllık olarak 3.500-4.500 civarı zirai işletmede (çiftçi) toplamda 90-130 bin dekar civarı domates tarımı yapılıyor. Emek yoğun bir iş olan domates tarımında, çiftçi ve tarım işçisi olarak toplamda 80-90 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

Karakuşlar Koza Halı
Kirmasti Kervan