Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti.
Erhan Erdem; “Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor” diye konuştu.
‘KÖPRÜDEN SONRAKİ SON ÇIKIŞTAYIZ’
Bununla birlikte kotanın ülke ekonomisine ve istihdama büyük zararlar verdiğini vurgulayan Erdem; “Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.
GÜNEY MARMARA DOMATES ÜRETİMİNDE LİDER
Mustafakemalpaşa’yı da içine alan Güney Marmara Bölgesi’nde yaygın olarak sanayi tipi domates üretimi gerçekleştiriliyor.
Yıllar bazında değişmekle beraber yıllık olarak 3.500-4.500 civarı zirai işletmede (çiftçi) toplamda 90-130 bin dekar civarı domates tarımı yapılıyor. Emek yoğun bir iş olan domates tarımında, çiftçi ve tarım işçisi olarak toplamda 80-90 bin kişiye istihdam sağlanıyor.