Mustafakemalpaşa Sedat Karan Anadolu Lisesi’nin düzenlediği ‘Kültür-Sanat Günleri’ kapsamında öğrencilerle buluşan şair-yazar ve eğitimci Hüseyin Akın, kitle iletişim aygıtlarının gelişimiyle birlikte sohbet kültürünün ortadan kalktığını, bu eş zamanlı süreçten şiirinde etkilendiğini söyledi.
Şiirin hayata karşılık gelen bir farkındalık olduğunu belirten Akın; “ Şiirin sesine kulak verelim” dedi.
Sedat Karan Anadolu Lisesi’nde 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda başlayan ‘Kültür-Sanat Günleri’nin bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirildi.
Sedat Karan Anadolu Lisesi Medeniyet ve Düşünce Kulübü ile Kültür Edebiyat Kulübü koordinesinde düzenlenen konferans serisine konuşmacı olarak şair-yazar ve eğitimci Hüseyin Akın katıldı.
Konferansa; Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, Okul Müdürü Süleyman Karabayır, öğretmenler, edebiyat ve şiire ilgi duyan öğrenciler katıldı.
‘ŞİİR SÖYLENEN BİR ŞEY OLMAKTAN ÇIKTI, SEBEBİ UZAK DEĞİL’
‘Yazılacak Şiir Kalemde Durmaz’ isimli söyleşiyle öğrencilerin konuğu olan Hüseyin Akın; “Şayet bugün şiir sadece yazılan ve yayımlanan bir şeye dönüşmüş, söylenen bir şey olmaktan çıkmışsa sebeplerini çok uzaklarda aramamak gerekir” dedi.
Dostluk, arkadaşlık ve buna bağlı olarak sohbetin hayattan çekilmesiyle şiirin de artık sokakta ve annelerin dilinde gezmediğini kaydeden Akın, sohbet kültürünün yok oluşuyla paralel olarak masal anlatma, türkü söyleme, hatıra ve anı anlatımının da hafızanın tozlu arşivine terk edildiğini belirtti.
Hüseyin Akın; “Şiir bugün sokaklarda gezmiyor, annelerin diline dolanmıyor, gençlerin duygulanımlarına eşlik etmiyorsa kâğıttan kaleme, kalemden dile sirayet etmediği içindir. İnternet ortamları ve sosyal medya şiiri sadece su ve elektrik şebekeleri gibi uzaklara ulaştırmaya yarıyor. Lakin şiirin kalbindeki manayı şerh edip, teşrih masasına yatırmıyor. Elektrik var; ama sırtımızı ve ense kökümüzü aydınlatmanın ötesine geçemiyor. Önümüzü, ömrümüzü aydınlatacak elektriğe ihtiyacımız var. O elektrik kılcal damarlarına kadar günlük hayatımıza uzanan şiirdir. Okuduğum kadar dinlediğim; dinlediğim kadar yaşadığım hayata karşılık gelen şiirdir” diye konuştu.
21 Mart’ın Dünya Şiir Günü olduğunu hatırlatan Akın; “Şiirin sesine kulak verdiğimiz zaman onun nasıl önemli bir farkındalık unsuru olduğunu, tefrik melekemizi nasıl kuvvetlendirip geliştirdiğini görmekte zorlanmayacağız” dedi.
Hüseyin Akın, konuşmasının ardından ‘Yan Tesir’ isimli şiir kitabını okuyucular için imzaladı.
Programın ardından şair-yazar ve eğitimci Hüseyin Akın’a katılımlarından dolayı teşekkür eden Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe ayrıca etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen okul idaresini, Medeniyet ve Düşünce Kulübü ile Kültür Edebiyat Kulübü öğretmen ve öğrencilerini tebrik etti.