Mustafakemalpaşa Belediyesi İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından su tasarrufuna dikkat çekmek amacıyla Su Ayak İzi Etkinliği gerçekleştirildi.
Su tasarrufuna yönelik farkındalık ve çevre bilinci çalışmaları kapsamında Kapalı Pazaryeri’nde düzenlenen etkinlikte, vatandaşların su ayak izleri hesaplandı.
Bilgilendirme broşürlerinin dağıtımının yapıldığı stantlarda ulaşılan yüzlerce vatandaşa sertifikaları verildi.
Tatlı su kullanımının göstergesi olan ‘Su Ayak İzi’ kavramı hakkında bilgi sahibi olan vatandaşlar doğal kaynakları daha etkin kullanmaya ve tasarruflu olmaya söz verirken, Belediye Başkanı Mehmet Kanar ise gelişen farkındalığın doğrudan çocukların geleceğini etkileyeceğine dikkat çekti.
Yalnızca üretici ve tüketici olarak kullanılan suyun değil, aynı zamanda dolaylı yollardan tüketilen suyun da önemini vurgulayan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar; “İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine rağmen çalışmalarımızın etkilerini önümüzdeki yıllarda daha net göreceğiz. Su ayak izi çalışmaları bu anlamda en önemli projelerimizden biri. Çünkü bu alanda gelişen farkındalık doğrudan çocuklarımızın geleceğini etkiliyor. Tarım ve tekstil kenti olan Bursa’da yeşil mutabakatı sağlamak adına tasarrufu arttırmalı, su ayak izimizi azaltmalıyız. Bu anlamlı organizasyonda emeği geçen herkese ve duyarlı hemşerilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Etkinliğe katılan vatandaşlara sertifikaları takdim edilirken, Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından su ayak izi etkinliklerinin her hafta Perşembe günleri yapılmaya devam edeceği bildirildi.
SU AYAK İZİ NEDİR?
Su ayak izi tatlı su kullanımının bir göstergesidir. Yalnızca üretici veya tüketici olarak kullandığımız suyu değil aynı zamanda dolaylı yollardan tükettiğimiz su kullanımının da toplamıdır. Su ayak izinin yeşil, mavi ve gri olmak üzere 3 bileşeni vardır. Yeşil ve mavi renkler su tüketimini, gri su ise su üzerindeki kirliliği anlatır.
Türkiye’de içme ve kullanma amacıyla günlük kişi başına düşen su miktarı 216 litredir. Mal ve hizmetler aracılığıyla tüketilen su miktarı ise kişi başı günlük 5.416 litredir.
‘Mal ve hizmetler aracılığıyla tüketilen su miktarı’ bir malın tüketiciye varana kadar geçirdiği tüm süreçlerde kullanılan su miktarıdır. Örneğin bir tişörtün daha hammadde halinde tarladaki pamuk bitkisinden başlar; pamuğun sulanması, pamuğun iplik, ipliğin kumaş olması, kumaşın boyanması, tişörtün tekstil tezgâhlarında dokunması sürecini ifade eder.