uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3706
EURO
35,0351
ALTIN
2.323,12
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

SUSURLUK ŞEKER’DE PANCAR ALIMI BAŞLADI

SUSURLUK ŞEKER’DE PANCAR ALIMI BAŞLADI
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



08.10.2021 10:58 | Son Güncellenme: 08.10.2021 12:58
A+
A-

Geçtiğimiz yıl 133 gün süren üretim döneminde elde ettiği 83 bin 410 ton şeker ile son 20 yılın üretim rekorunu kıran Susurluk Şeker Fabrikası’nda yeni kampanya dönemi başladı.

Bölge ekonomisine geçtiğimiz yıl 300 milyon TL’lik katma değer oluşturan Susurluk Şeker Fabrikası’nın pancar alım kampanyası için tören düzenledi.

Şıldak’ın yanı sıra Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Genel Müdürü Mücahit Alkan, Susurluk Kaymakamı Muammer Köken, Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan,  Balıkesir Emniyet Müdürü Hasan Onar, Balıkesir Jandarma Komutanı K. Alb. Tarık Hekimoğlu, Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik, siyasi parti temsilcileri, sendika temsilcileri ve ilgililer katıldı.

Susurluk Şeker Fabrikası’nın Balıkesir ve Susurluk için çok değerli olduğunu söyleyen Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, tesisin bir devlet tesisi olarak üretimine devam ediyor olmasının son derece önemli ve gurur verici olduğunu söyledi.

Kampanya sürecinin bol kazançlar getirmesin temennisinde bulunan Vali Şıldak; “Bu tesislerin geliştirilerek, ihtiyaç duyduğu revizyonlara tabi tutularak çok daha uzun yıllar ülkemize bu stratejik sektörde hizmet vereceğini ve güçlü Türkiye’nin Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu tesislerle daha da güçleneceğini düşünüyorum. Kampanya dönemimiz çiftçilerimize bol kazançlar getirsin. Burada çalışan fabrika personellerimize, işçilerimize sağlık ve huzur içinde bol kazançlar getirsin. Varsa alandaki bütün problemler çözülsün, bu yenilikçi yaklaşımla şeker üretimi sektöründe ülkemize daha rekor seviyelere hep birlikte ulaşalım” şeklinde konuştu.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

EN FAZLA ŞEKER ÜRETEN 5. FABRİKA

Törende konuşan Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik ise pandemi koşullarında 650 bin tonun üzerinde ürün işleyerek devlete ait 15 Türkiye Şeker Fabrikası arasında en fazla şeker üreten 5. fabrika olduklarını hatırlattı. Yalnızca Susurluk ve çevresindeki çiftçilerden geçen dönem aldıkları pancar ile toplam 83 bin 410 ton şeker üretildiğini ayrıca 29 bin 400 ton melas ve 173,600 ton da küspe elde edildiğini anlatan Çelik, Susurluk Şeker Fabrikası’nın yalnızca Susurluk ve yöresine değil, Türkiye ekonomisine de büyük katkıları olduğunu vurguladı.

‘ÇİFTÇİMİZİ PANCAR EKİMİNE YÖNLENDİRMEMİZ GEREKİYOR’

Pancar ekiminin önemine dikkat çeken Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu, yaptığı konuşmasında; “Çok geniş bir bölgede yaşıyoruz. 1953 yılında kurulan Şeker Fabrikaları, bize çiftçiliği öğretti. Çiftçilikte atılımı Şeker Fabrikaları sayesinde yaptık. Ancak süre içerisinde pancar alım fiyatları domates, tanelik mısır ve tohumluk mısır fiyatları yanında çok düşük kaldı. Bu da pancar ekicilerini başka alternatiflere yönlendirdi. Şayet pancar alım fiyatları doyurucu olursa çiftçimiz pancar ekimine yine döner. Bir de geçici işçilerimiz var… Bunların da kadroya alınması için siyasilerimizden yardım istiyoruz. İzmir, Çanakkale, Bursa ve Balıkesir bölgesinde kooperatifimize üye 40 bin çiftçi var. Bu yıl Susurluk Şeker Fabrikası ekim sahalarında 38 bin ton pancar üretiliyor ki bu miktar çok az. Çiftçimizi pancar ekimine yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.

2020’DE ÜRETİM REKORU KIRILDI

2020 yılında şeker fabrikalarının üretim rekoru kırdığına vurgu yapan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Mücahit Alkan ise, şunları kaydetti; “Geçen yıl Susurluk, Karacabey, Manisa, Mustafakemalpaşa ve Çanakkale’den domates alımı gerçekleştirerek pancar üreticileri dışındaki diğer çiftçilere de destek olduk. Salgın sürecinde Eskişehir’deki şeker fabrikasında günlük 35 bin litrelik alkol üretimini 50 bin litreye çıkardık. Yine salgın döneminde yaklaşık 9 milyon litre alkol üretimiyle başta hastanelerimizin dezenfektan ihtiyacı olmak üzere, vatandaşımıza en uygun fiyata kolonyayı nasıl ulaştırırızın mücadelesini verdik. Hamdolsun bunu Türkiye Şeker Fabrikaları gerçekleştirdi” dedi.

CARİ AÇIĞA 60 MİLYON DOLARLIK KATKI

Mücahit Alkan, bu yıl pancar alım fiyatlarından üreticilerin birçoğunun memnun olduğunu ifade ederek, pancar üretimini kesintisiz sürdüreceklerini dile getirdi. Alkan, şunları söyledi; “40 milyon dolarlık ihracatla 20 milyon dolarlık ithalatı engelledik ve cari açığa 60 milyon dolarlık olumlu bir katkıda bulunduk. Şu an 125 bin ton şeker ihracı için izin istedik, önümüzdeki günlerde de 125 bin ton şeker ihracı gerçekleştirerek ihracata olan katkımız devam edecek. 5 yıllık bir projeksiyon hazırladık, yaklaşık 2 milyar liraları bulan bir bütçe ile fabrikalarımızın tamamını ayağa kaldıracağız. Daha verimli, enerjiyi daha uygun maliyetlerde kullanan, pancardaki polar varlığından daha fazla yararlanan ve bakım onarım giderleri daha minimize olan bir Türkşeker’i hayal ediyoruz. Bu noktada da yoğun bir gayretle çalışıyoruz. Bu bölgede 12 polar ve altı pancarı biz 12 polardan sayarak bölgeye çok ciddi bir katkıda bulunduk. İnşallah bu desteklerimiz yine devam edecek. Geçen yıl Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki fabrikalarımızda üretim yapan çiftçilerimize yüzde 10 prim vererek bir önceki yıl 245 bin ton üretim yapan Doğu Anadolu fabrikaları geçen yıl 495 bin ton pancar işledi. Tam iki katına çıkardık. Bu yıl hedefimiz 750 bin tondu, kuraklıktan dolayı olumsuz etkilendik ama 550 ila 600 bin tonluk bir üretim gerçekleştireceğiz. İnşallah fabrikalarımız ayakta durmaya devam edecek.”

Protokol konuşmalarından sonra, fabrikaya ilk pancar getiren 11 üreticiye hediyeleri verildi. Fabrikaya pancarını birinci getiren Aksakal Mahallesi’nden Nami Akkaya’ya hediyesini, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak verdi.

Kurban kesilmesinin ardından pancar alımı başlatıldı ve ikram ile 2021-2022 yılı pancar alım kampanyası açılış töreni sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.