uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
34,7399
EURO
36,6946
ALTIN
2.958,02
BIST
9.921,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
18°C

TARIM VE HAYVANCILIKTA YENİ MODEL

TARIM VE HAYVANCILIKTA YENİ MODEL


28.11.2024 11:00 | Son Güncellenme: 30.11.2024 11:15
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tarımsal üretimi etkileyen koşulların hızla değişmesi ve gıdaya olan talebin artması nedeniyle bu yıl uygulamaya koyduğu ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ hakkında Mustafakemalpaşa’da üreticiler bilgilendirildi.

S.S. Mustafakemalpaşa ve Çevre Köyleri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ev sahipliğinde Ticaret Borsası’nda düzenlenen geniş katılımlı toplantıda, birçok ilki barındıran yeni üretim ve destekleme modeli kapsamında hazırlanan rehberle, bitkisel ve hayvansal üretime ilişkin merak edilenler, Tarım Müdürlüğü personeli İsmail Gönülal ve Cihat Güneş tarafından anlatıldı. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Akkoyunlu ve S.S. Mustafakemalpaşa ve Çevre Köyleri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kumsar’ın yanı sıra birliğe bağlı üyelerin katıldığı detaylı sunumda, tarımsal planlamanın amaçları, desteklemelerdeki değişiklikler, destekleme ödemelerinden nasıl yararlanılacağı, tarımsal arazilerin kiralanması, kadın ve genç çiftçiler ile hayvancılık faaliyetlerine sağlanan destekler gibi yeni modelin esaslarına ilişkin bilgiler ele alındı.

‘O BELGEYİ ALACAĞIZ’

S.S. Mustafakemalpaşa ve Çevre Köyleri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kumsar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yeni atılımlar ve yatırımlar yapacaklarını söylerken, özellikle geçerlilik süresi onaylandığı tarihten itibaren 1 yıl olan birinci derece tarımsal örgüt belgesini alacaklarını ve ilave desteklerden ortakları faydalandıracaklarını vurguladı. Kumsar; “Yüzde 99 o belgeyi alacağız ve bu hepimizin eseri olacak. Devletin verdiği teşvikten bu örgütte bulunanlar 2 kat daha fazla yararlanacak. Örgütümüzle çalışmanın avantajları olacak. Devlet desteği 1 TL ise 2 TL olacak. Bu belgeyi temin ettikten sonra 10 puan daha düşük banka kredisi de alacağız. Daha önce tır alacağız demiştik, bu sözümüzü tuttuk. Süt işleme tesisini de yakın bir zamanda hayata geçireceğiz. Bu yatırımımızda da son aşamaya geldik. İmar planlarını çıkararak bu işe başlayacağız” dedi.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Akkoyunlu ise konuşmasında, önceki gün 5 saatlik verimli bir görüşme gerçekleştirdikleri Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çiftçinin sorunlarını ilettiklerini, çözüm noktasında yetkililerin gayret gösterdiğini dile getirdi.

ÇİFTÇİ, ÖNÜNDEKİ 3 YILI GÖRECEK

Geniş katılımlı toplantıda, tarım ve hayvancılıkta uygulanan yeni modelin ayrıntılarını paylaşan İsmail Gönülal ve Cihan Güneş, tarımsal üretimin yanı sıra gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin ve üretim planlamasına katkı sağlanması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amacıyla ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturulduğunu ifade etti.

Yeni uygulamaya göre, bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticilerin destek alacağını belirten uzmanlar, ilk defa bitkisel üretim desteklerinin 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklandığını ve destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildiği bilgisini verdi. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere, su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ve kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapanlara da ilave destek sağlanacak.

GENİŞ KAPSAMLI ÜRETİM PLANLAMASI

Çiftçilerin, planlı üretime yönlendirileceğini, üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bileceklerini söyleyen tarım uzmanları, birim destek katsayı değeri ve destek tutarlarının, girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncelleneceğini ifade etti. Toplantıda, münavebe uygulamasına da dikkat çekilirken, 3 yıl üst üste aynı tarlaya aynı ürünü ekenlerin destek alamayacağı, eğimi yüzde 6’nın altında olan bahçelere ise meyvelik ağaçlar dikilemeyeceği hatırlatıldı.

DESTEK KATSAYILARI BELİRLENDİ

Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi.

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 TL oldu. Mustafakemalpaşa’da üretimi yapılan ikinci kategorideki arpa ve buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 TL,  üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, soya ve kuru fasulye üretenlere de dekara 366 TL temel destek verilecek.

Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i, planlı üretimde mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Sertifikalı tohum kullanım, sertifikalı/standart fidan kullanım, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre destekleri verilmeye de devam edilecek.

Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, bu sisteme dahil işletmeler için yüzde 50 artırılarak 1500 TL’ye yükseltildi. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 artırılarak 294 bin TL’ye çıkarıldı.

HAYVANCILIK ÖRGÜTLERİNE EK DESTEK

Toplantıda ayrıca, hayvancılıkta yeni modele ilişkin bilgiler verilirken, destekleme tutarlarının katsayılar üzerinden belirlenerek, performansa dayalı bir destekleme sisteminin oluşturulduğu belirtildi.

Hayvansal üretimde yeni destekleme programının, ‘temel hayvancılık’ ve ‘ürün geliştirme’ destekleri olmak üzere 2 gruba ayrıldığı, temel hayvancılık desteklerinin ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerini kapsadığına işaret edildi. Suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme, sürü yöneticisi (çoban) gibi verimlilik kriterlerini sağlayanlara ilave destek sağlanacak. Ürün geliştirme desteklerini ise çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimi oluşturuyor.  Ari işletme, kendi tankında soğutma, örgüt üzerinden pazarlama, karkas ağırlığı, kaliteli tiftik ve sözleşmeli üretim gibi verimlilik kriterlerini sağlayanlara ilave destek sağlanacak.

Söz konusu başlıklar kapsamında her bir destek için temel destek tutarı belirlenirken, aile işletmeleri, genç ve kadınlar, birinci derece örgüt üyesi ile planlama bölgeleri gibi yönlendirici kriterleri sağlayan yetiştiricilere temel destek tutarına ilave destek verilecek.

Kirmasti Kervan