uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,5006
EURO
34,8021
ALTIN
2.485,90
BIST
9.539,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
18°C
Bursa
18°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C

TARIMDA RİSKLER BÜYÜKŞEHİR’LE KALKIYOR

TARIMDA RİSKLER BÜYÜKŞEHİR’LE KALKIYOR


29.12.2021 10:29
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal üretimin yoğun olduğu kırsal mahallelere kurulan Tarımsal Amaçlı Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonları sayesinde üretimde riskler en aza iniyor.

Mustafakemalpaşa’ya da kurulan istasyon sayesinde hava durumunun anlık takip edildiği sistemde, çiftçiler doğru ilaçlama zamanları hakkında uyarılıyor. Böylelikle gereksiz ilaçlamanın önüne geçilmesiyle hem girdi maliyetleri düşüyor hem de üretim kalitesi artıyor.

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle kaliteli fide ve fidan dağıtımından yüksek verimli hayvan ırklarının teminine, ekipman desteklerinden ürünlerin pazarlanmasına kadar her alanda önemli destekler sağlayan Büyükşehir Belediyesi, akıllı tarım uygulamalarını da şehre kazandırıyor.

Bitkiler üzerindeki ilaç kalıntıları özellikle ihracatın önünde büyük engel olurken; Büyükşehir Belediyesi, bu engeli aşmak için Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde kırsal mahallelere Tarımsal Amaçlı Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonları kuruyor.

MUSTAFAKEMALPAŞA’YA DA KURULDU

Bugüne kadar zeytincilik ve meyveciliğin yoğun olduğu Mustafakemalpaşa, Gemlik, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Nilüfer, Orhangazi, Osmangazi, Yenişehir ve Yıldırım’daki 14 noktaya kurulan istasyonlar sayesinde, hava durumu değişimleri anlık olarak takip edilebiliyor.

Bitki sağlığı için ‘hastalık ve zararlılarla mücadelede iklim verilerinden yararlanarak’ ilaçlama yapılması gerekirken; kurulan sistem sayesinde hava sıcaklığı, bağıl nem, yağmur, yaprak ıslaklığı, rüzgar hızı, hava nemi, yağış, toprak nemi, toprak sıcaklığı ve rüzgar hızı gibi değerlere doğru müdahale zamanı belirleniyor. İstasyon verilerine göre, belirlenen doğru ilaçlama zamanları tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından uyarı mesajlarıyla çiftçilere bildiriliyor. Sistem sayesinde tarımsal üretimde verimlilik artarken; ilaç kullanımının azalmasıyla girdi maliyetleri düşüyor, işgücü tasarrufu sağlanıyor, çevre ve insan sağlığı da korunmuş oluyor.

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Lütfü Akbaş, sürekli işbirliği halinde oldukları Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan sistemin geniş bölgelere hitap etmesi nedeniyle çok anlamlı olduğunu söyledi.

Osmangazi Ahmetbey Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Sedat Doğan ise kendisinin de üretici olduğunu hatırlatarak, doğru ilaçlama zamanları sayesinde daha az ilaç kullandıklarını ve girdi maliyetlerinin düştüğünü vurguladı.

Weltew Home Mustafakemalpaşa

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.