uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3655
EURO
34,9626
ALTIN
2.325,50
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

TARIMSAL ÜRETİME İHA KALKANI

TARIMSAL ÜRETİME İHA KALKANI
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



14.02.2022 09:25 | Son Güncellenme: 12.02.2022 16:29
A+
A-

Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte tarımsal üretimde insansız hava araçlarının da kullanılmaya başlandığını söyledi.

2022 Yılı Güvenli Gıda Üretimi Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Hamit Aygül, Tarım Bilgi Sistemi (TBS) verilerine göre Türkiye’de 7 bin 154 kayıtlı Bitki Koruma Ürünleri Bayisi bulunduğunu ve bu bayilerden 263’ü Bursa’da faaliyet gösterdiğini belirtti.

BKÜ bayilerinin üstlendikleri görev ve sorumlulukla  bitkisel üretimde çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Hamit Aygül; “Zirai mücadele kapsamında bitki koruma ürünü uygulamalarında tescil, kayıt ve izin belgeleri verilmiş İHA sistemleri kullanılabilmektedir” dedi.

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği’nde gerçekleştirilen 2022 Yılı Güvenli Gıda Üretimi Değerlendirme Toplantısına; Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Özkan Kamiloğlu, Bursa Zirai Karantina Müdürü İhsan Duman, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Cafer Aşkar, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, çok sayıda bitki koruma bayii ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Bursa Müdürü Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, tarımsal üretim sürecinde, bitkisel ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunmasının ekonomik kayıpların önlenmesine ve verimin artmasına katkı sağladığını söyledi.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

BURSA’DA 263 BKÜ BAYİSİ VAR

Bitki koruma ürünlerinin doğru ve uygun zirai mücadele alet ve makineleri ile yapılmasının insan ve çevre sağlığı açısından da büyük önem arz ettiğini kaydeden Aygül; “Bu kapsamda ülkemizde bitki koruma ürünleri ve zirai mücadele kullanılan alet ile ekipmanlara ilişkin mevzuatlar bulanmakta olup, iş ve işlemler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler  çerçevesinde yürütülmektedir. Bitki koruma ürünleri ile zirai mücadele alet ve ekipman sektöründe faaliyet gösteren firmalar mevcut mevzuata uygun üretim, pazarlama ve etiketleme  yapmak zorunda oldukları gibi, söz konusu ürün, alet ve ekipmanları satan bayiler de mevzuata uygun faaliyet göstermek zorundalardır. Bakanlığımız, Tarım Bilgi Sistemi (TBS) verilerine göre ülkemizde 7.154 kayıtlı Bitki Koruma Ürünleri Bayisi bulunmakta olup, bu bayilerden 263’ü Bursa’da faaliyet göstermektedir. BKÜ bayileri üstlendikleri görev ve sorumlulukla  bitkisel üretimde çok önemli bir yer tutmaktadırlar. Bayilerimiz bir yandan ticari faaliyetlerini sürdürürlerken diğer yandan üreticilere danışmanlık hizmeti vermekte ve gerektiğinde birtakım riskler konusunda sorumluluk duygusuyla hareket ederek devamlı olarak üreticinin yanında yer almaktadırlar. Bayilerimizde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için bayilerimizi düzenli olarak denetlemekte ve bilgilendirmekteyiz” dedi.

DENETİMLER ARTIYOR

Bu kapsamda Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl BKÜ bayilerine yönelik olarak 962 adet denetim gerçekleştirdiğini, yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettikleri tespit edilen 12 bayiye idari yaptırım uygulandığını ve 4 bayini yazılı olarak ikaz edildiğini dile getiren Hamit Aygül şöyle konuştu; “Zirai mücadele alet ve makine bayilerine yönelik olarak yıl içinde 122 denetim, alet ve ekipman imalatının yapıldığı işletmelere yönelik olarak 7 denetim yapılmıştır. İl Müdürlüğü olarak sürdürülebilir tarımın bir parçası olan doğal dengenin korunması amacıyla üretimde kullanılan kimyasalların da kayıt altına alınması, gereksiz uygulamalardan kaçınılarak yanlış ilaç kullanımı nedeniyle oluşacak ekonomik zararların önlenmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz.

Üreticilerimizin bitki  koruma ürünlerini satın alabilmeleri için öncelikle ürünün her yıl Bakanlığımız web sayfasında yayımlanan Bitki Koruma Ürünleri listesine göre izin verilenler arasında yer alması gerekmektedir. Üreticilerimizin İl/İlçe Müdürlüklerimizden temin edebilecekleri üretici kayıt defterine kullandıkları bu ürünleri düzenli olarak kayıt etmek zorundadır. Bitki koruma bayisinden satın alınacak ürünler için ise reçete yazma yetkisine sahip mühendisler tarafından reçetede yazılması gerekmektedir. Bu kapsamda üreticilerimize yıl içerisinde 652 adet Üretici Kayıt Defteri verilmiş olup, kontrol edilen üretici kayıt defteri sayfa sayısı 1.233 adettir. Ayrıca bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kontrollü kullanımı, kayıt altına alınması ve izlenmesi amacıyla bayi kontrolleri ile birlikte reçete kontrolleri de yapılmaktadır.”

İHA’LAR TARIMSAL ÜRETİMDE KULLANILIYOR

Günümüzde teknolojinin büyük bir hızla ilerlediğine dikkat çeken Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül; “Tarım sektörü de bu değişimden en hızlı ve etkili şekilde yararlanmalı ve uyum sağlamalıdır. Özellikle insansız hava araçları son yıllarda tarımsal üretimde de kullanılmaya başlanmıştır. Buna yönelik olarak, Bakanlığımızca hazırlanan ‘İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Zirai Mücadele Kapsamında Bitki Koruma Ürünü Uygulamalarında Kullanılmasına İlişkin Yönerge’ 24.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda; Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından da tescil, kayıt ve izin belgeleri verilmiş İHA sistemleri kullanılabilmektedir. Zirai Mücadele Teknik Talimatlarında önerisi olan zararlılara karşı, talimatta belirtilen metotlara uygun olarak kullanılmak durumundadır. Uygulamadan önce İl Müdürlüğüne gerekli bilgi ve belgeler ile başvurularak izin alınma zorunluluğu vardır. Uygulama yapılırken mera, meskun mahal ve sulak alanlar ile uygulama alanı arasında 3 km mesafe bırakılacaktır. Yaptırımlar ise 5996 Sayılı Kanun ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılacaktır” şeklinde konuştu.

‘AZAMİ DİKKAT GÖSTERİLMELİ’

Aygül, tarımsal üretimin önemli bir paydaşı olan bitki koruma ürünleri bayilerinin faaliyetlerini yürütürken dikkat etmeleri gereken önemli  hususları şöyle özetledi; “Bayinin fiziki koşullarının yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmiş olması. Bakanlık tarafından oluşturulan Bitki Koruma Ürünleri Stok Takip Programının eksiksiz bir şekilde kullanılması. Kullanımı sonlandırılmış ürünlerle, sahte ve kaçak ürün satışı yapmamaları. Gezici olarak ürün satışı yapmamaları. Tavsiyelerinin Bakanlık teknik talimatları ile BKÜ veri tabanı ile uyumlu olması gibi kırmızı çizgi olarak kabul ettiğimiz hususlara azami dikkat göstermeleri.”

Toplantı, protokol konuşmalarının ardından sektör temsilcilerinin de katılımıyla soru cevap şeklinde görüş alışverişinde bulunulmasıyla sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.