Mustafakemalpaşa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ş. Vahit Girgin, taşımacılık sektörünün akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle zor bir duruma düştüğünü söyledi.
Sektörün her branşta zarar ettiğine dikkat çeken Başkan Girgin; “Artan maliyetler meslektaşlarımızı kontak kapama noktasına getirmiştir” dedi.
MESLEK ODALARI AYAKTA
Son bir yılda benzine yüzde 166, motorine ise yüzde 235 oranında zam yapılmasının ardından taşımacılık sektörü felç oldu. Bunun üzerine harekete geçen Bursa’daki tüm şoförler ve otomobilciler odaları, akaryakıtta yaşanan artışların sektöre yansımalarını değerlendirdi.
Esnaf temsilcilerinin toplantısının ardından bir açıklama yapan Mustafakemalpaşa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ş. Vahit Girgin, sektörün içinde bulunduğu zor şartlar hakkında bilgiler verdi.
MEB taşımalı sisteminden şehir içi toplu taşımacılığa, nakliyeci esnafından taksicilere kadar ulaşımın her alanında hizmet veren esnafın en önemli gider kaleminin akaryakıt olduğunu belirten Girgin; “Ulaşım sektörü ayakta kalmak için acil çözüm bekliyor Sıkıntılarının giderilmesi için üyelerimizin sesi olacağız” dedi.
Akaryakıtta olağanüstü fiyat artışlarını gündemine aldığı açıklamasında, zamların çok sık ve yüksek seviyede yaşandığını vurgulayan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ş. Vahit Girgin; “Zamlar, ülkemiz ve ilçemiz taşımacılarını her branşta zarar ettirmekte. Bazen de çalışamaz hale getirdiği bir gerçektir” dedi.
‘HESAPLAR ALT ÜST OLDU’
MEB taşımalı sisteminde faaliyet gösteren otobüs ve minibüsçü esnafının, 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda taşıma ihalelerini 2021 yılı Haziran-Temmuz ayları gider maliyeti hesabı ile ihale aldıklarında mazotun 7.30 TL olduğunu hatırlatan Başkan Vahit Girgin, bugün ise bu fiyatın 22.91 TL’ye ulaştığına işaret etti.
Esnafın o günkü fiyattan taahhütte bulunduğunu belirten Girgin; “Fiyat artışlarından sonra minibüs ve otobüs ile servis yapan üyelerimizin hesapları alt üst olmuş ve zarar etmektedirler. Aracının deposunu doldurmak bir yana, günlük-seferlik yakıt temini bile imkansız haldedir. Ayrıca aylık hak ediş ödemelerindeki sarkmalar başta olmak üzere akaryakıt ödemeleri, araç tamir-bakım ödemeleri, vergi yükümlülükleri aksamaya başlamış, yetişilemez hale gelmiş ve meslektaşlarımız kontak kapama noktasına gelmişlerdir” diye konuştu.
‘BÜTÜN BRANŞLARDA FARK YOK’
Taşımacılık sektörünün diğer branşlarında da durumun aynı olduğuna dikkat çeken Vahit Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu; “İşyeri personel taşımacılığı, mahallelere (köy) yolcu taşımacılığı ve şehir içi yolcu taşımacılığı yapanlar, sözleşmelerindeki sadece akaryakıt farklarını bile alamazken, akaryakıtın yarattığı piyasa etkenleri meslektaşlarımızı ve üyelerimizi kontak kapama noktasına getirmiştir. Şehirlerarası yük taşımacılığı yapanlar ise fiyat yüksekliğinden dolayı otobanları kullanamazken, mazotun bugünkü litre fiyatları ile gidecekleri yol mesafesi ve sefer başı maliyetleri, küçük bir esnaf sermayesi seviyesine gelmiştir. Mazotun dışında vergi yükümlülüğü, lastik, yedek parça, amortisman, uzun yolda yetmeyen bir şoförden ziyade ikinci şoför maliyetleri de hesaplandığında uzun yol nakliyesi yapan nakliyeci ve üyelerimizin hangi şartlar içerisinde olduğu kolayca tahmin edilebilmektedir. Taksicilik yapan esnafımız içinde almış oldukları fiyat tarifeleri daha uygulamaya geçmeden yeni bir tarife belirleme zorunluluğu doğmuştur. Kullanılan taksimetrelerin her seferinde ayar yaptırma zorunluluğu vardır. Üstelik taksimetre ayarının Mustafakemalpaşa’da yapılamaması ve bu uygulama için Bursa merkezine gidilmek zorunda kalınması, zaman ve masraf açısından ayrı bir külfettir. Ayrıca taksimetre ayarı yapılmadan çalışma şansı olmaması ancak çalışma durumunda olan taksici esnafımızla müşteri arasında sık sık ücret tartışması yaşanmaktadır. Nakliyeci sektörünün ve üyelerimizin, akaryakıt zamları karşısındaki yakınmalarının ne kadar haklı olduğu kapanan akaryakıt istasyonlarının sayısından bellidir. Çalışamama noktasına gelen nakliyecilerin acil çözüm beklentisi vardır. Akaryakıt istasyonunu kapatanların sayısı ülke genelinde binleri aşmıştır. Mazotu satanın zarar etmesinin yanında tüketenin de ne kadar zorda olduğunun kanıtıdır. Maliyetlerin yüksekliği ve daha da yükselmesi ise elbette tüketicilere yansımaktadır.”
‘KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ’
Hizmetlerin devamı, işletmelerin ayakta kalması için konuyu ilgili tüm kurum ve kuruluşlara, makam ve mercilere ilettiklerini sözlerine ekleyen Girgin; “Bursa’daki Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanları bir araya gelerek temsil ettiğimiz üyelerimizin yakınmalarını ayrıca mesleksel diğer sorun ve problemlerimizi çözüm yetkililerine aynı geçmişte olduğu gibi bugün bir daha ilettik. Konunun takipçisiyiz” dedi.