uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
35,6798
EURO
37,4767
ALTIN
3.181,09
BIST
10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
13°C
Salı Parçalı Bulutlu
16°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C

TAT’TAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU

TAT’TAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU


07.09.2024 11:30 | Son Güncellenme: 07.09.2024 13:29
A+
A-
  • Türkiye’nin yarım asırlık gıda devi Tat Gıda, ‘2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı.
  • Yeni dönemde hedeflerine güçlenerek yürüdüklerini söyleyen Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Tat Gıda Genel Müdürü Veysel Memiş; “Tat Gıda olarak, 1967 yılında Mustafakemalpaşa’da kurulan Tat Konserve ile başladığımız yolculuğumuza, her ürünümüzde, ‘Herkesi iyi ve sağlıklı gıdaya ulaştırmak için dönüşüme öncülük etmek için varız’ anlayışımızı tüm paydaşlarımıza taahhüt ederek devam ediyoruz” dedi.

Tat Gıda, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı.

Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Tat Gıda Genel Müdürü Veysel Memiş, Türkiye’de doğan ve bugün dünyanın dört bir yanına ulaşan Tat markasıyla kurulduğu günden bugüne dek sürdürülebilir tarımı desteklediklerini söyledi. Mustafakemalpaşa, Karacabey ve İzmir Torbalı’daki fabrikalar ile hem yurt içinde hem de global platformda domates ürünleri, sos, konserve ve hazır yemek kategorilerine ait talepleri karşıladıklarını belirten Memiş; “Dünya standartlarında üretimimiz, güvene dayalı iş birliklerimiz ve tüketici odaklı kültürümüzle konserve sanayisinde lider konumundayız. Bu önemli vizyon kapsamında Türkiye’yi küresel pazarda en yüksek seviyede temsil etmeyi sürdürüyoruz” dedi.

‘YENİ DÖNEMDE HEDEFLERİMİZE GÜÇLENEREK YÜRÜYORUZ’

Memiş mesajında; “Bildiği üzere Tat Gıda için 2024 önemli bir değişim ile başladı. Koç Holding,

Koç Topluluğu şirketleri, Koç Ailesi Üyeleri, Koç Topluluğu ile ilişkili vakıfların sahip olduğu şirket sermayesinin toplam %49,04’üne denk gelen payları Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi’ne devir oldu. 19.02.2024 tarihindeki satışı takiben, Semahat Sevim Arsel, Mustafa Rahmi Koç, Mehmet Ömer Koç, Yıldırım Ali Koç ve Caroline Nicole Koç Yönetim Kurulu üyeliklerinden ayrıldı. Şirketin yeni Yönetim Kuruluna Şerafettin Memiş, Veysel Memiş, Giyasettin Memiş, Nasip Memiş, Tuncer Memiş, Yoshihisa Hairo, Ayşe Selen Kocabaş, Haluk Ziya Türkmen ve Mehmet Ormancı atandı. Bu yeni yapının, ve Tat Gıda’nın şimdiye kadar devam eden başarısını ve büyüme adımlarını daha da güçlendireceğine ve şirketimizin gelecekteki başarılarına büyük bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Tat Gıda olarak, 1967 yılında Bursa Mustafakemalpaşa’da kurulan Tat Konserve ile başladığımız yolculuğumuza, her ürünümüzde, ‘Herkesi iyi ve sağlıklı gıdaya ulaştırmak için dönüşüme öncülük etmek için varız’ anlayışımızı tüm paydaşlarımıza taahhüt ederek devam ediyoruz.

Bu bağlamda Tat Gıda olarak, müşterilerimize kaliteli, sağlıklı ve lezzetli ürünler sunma konusundaki taahhüdümüz çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2024 yılı hedeflerimiz doğrultusunda yurt içi ve yurt dışı pazarlarda güçlü büyümemize, verimlilik odağımıza ve yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Ayrıca, bu yeni yapımızla birlikte hazır yemek ve sos kategorisi gibi yenilikçi ürün segmentlerindeki varlığımızı genişleterek, daha fazla tüketiciye ulaşma hedefiyle, tüm pazarlarda gücümüzü pekiştirmeye odaklanıyoruz. İş ortaklarımızla karşılıklı güven esasıyla yürüttüğümüz köklü ve başarılı iş birliklerimizin de artarak sürmesi en büyük arzumuz. Çalışanlarımızdan, değerli iş ortaklarımızdan ve tüketicilerimizden aldığımız güçle bundan sonra da ülkemize değer katan işlere imza atmaya bu topraklardan aldığımız gücü yine bu topraklara ve insanımıza değer katmak için kullanmaya devam edeceğiz. Sözleşmeli tarım modelini Türkiye’de ilk uygulayan şirketlerden biri olarak, her sezon 500’ü sözleşmeli 1000’in üzerinde çiftçimizden en kaliteli domatesleri tedarik ediyoruz. Sürdürülebilir büyüme hedefimiz doğrultusunda ABD’den Japonya’ya dek 6 kıtada 43’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor, 190 adetten oluşan geniş ürün gamımız ve teknoloji yatırımlarımızla, sağlıklı ve doğaya saygılı ürünler geliştirerek karlı büyümeyi amaçlıyoruz. ISO 9001, BRCGS ve IFS Food Gıda Güvenliği sertifikalarına sahip tesislerimizde, kalite yönetimi felsefesine bağlı kalarak sektördeki liderliğimizi sürdürüyoruz. 2023 yılında yayımladığımız ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzla, Inbusiness Dergisi’nin Sürdürülebilir 500 listesinde yer aldık. Bu sene, Sürdürülebilirlik yaklaşımımızı kurumsal kültürümüzle harmanlayarak aktardığımız ve “İklim Kriziyle Mücadele, İnsan Hakları Yaklaşımı ve Toplumsal Katkı” ana başlıkları altında üç çalışma grubunda topladığımız 2023 yılı performansımızı bu rapor aracılığıyla büyük bir heyecanla sizlerin görüşüne sunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

‘ÜRETİM VE YATIRIMDAKİ BAŞARILARIMIZ HER YIL ARTARAK DEVAM EDİYOR’

Tat Gıda olarak, üretim ve yatırımlarda önemli başarılara imza atmaya devam ettiklerini kaydeden Veysel Memiş; “Türkiye’nin En Büyük 500 şirketinin belirlendiği Fortune 500 araştırmasının 2023 listesinde 245. sıraya yerleştik. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun listelendiği ISO 500’ün 2024’de açıklanan ve 2023 verilerini içeren sıralamasında ise 27 basamak yükselerek 338. sırada yer aldık. Artan satış hacmiyle birlikte kapasite yatırımlarına hız verdik. Son 2 yılda 3 yeni porsiyon sos dolum hattını devreye aldık ve 2023’te ikinci PET şişe sos dolum hattı yatırımı yaparak PET şişe sos üretim kapasitemizi yıllık 45 milyondan 75 milyona çıkardık. Hazır Yemek ürün portföyümüzü 12 yeni SKU ile zenginleştirirken, yeni paketleme hattı yatırımı ile ürün gamımıza kutu ve tabak formatlarının yanı sıra doypack formatını da ekledik. Yoğun Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda, lezzeti ile eşsiz, aç & ye ve ısıt & ye formunda iki yeni ürün grubu yarattık. İnovatif ve vizyoner bakış açımız ve alanında yetkin kadromuz ile gelecek yıllarda da başarılarımızı artırarak devam ettireceğiz” dedi.

‘GÜÇLÜ KURUMSAL YÖNETİM YAPIMIZLA VE LİDERLİK YAKLAŞIMIMIZLA ÖNCÜ ADIMLAR ATIYORUZ’

Memiş; “Ürünlerimizin tüketicimizle sofralarda buluştuğu ilk andan bu yana üretim ve tarımda sürdürülebilirlik temelli ve çağdaş sürdürülebilirlik anlayışının taleplerini karşılayan özgün bir model ile ilerliyoruz. Tat Gıda olarak, bu vizyon doğrultusunda kurumsal yönetim ilkelerine olan hassasiyetimizle Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notumuzu yükselttik ve 28 Aralık 2023 itibarıyla 9,60’a (%96,02) ulaştık. 2016’dan beri yer aldığımız BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde 2022 yılında LSEG platformunda yapılan değerlendirme sonucunda ESG performansımızı 100 üzerinden 74’e çıkardık ve 455 şirket içinde 47. sıraya yerleştik. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (UNGC) imzalayarak insan hakları, çalışma yaşamı, toplumsal cinsiyet eşitliği, çevreye duyarlı üretim ve yolsuzlukla mücadele gibi konularda taahhütte bulunduk. Faaliyetlerimizi, UNGC’nin 10 temel ilkesi ve Paydaş Kapitalizmi metrikleri ile uyumlu şekilde yürüttük. Sürdürülebilirlik yönetimimiz çerçevesinde değer zincirimizde bulunan tüm paydaşlarımızın süreçlerimize daha aktif katılımına olanak sağladık. Sürdürülebilirlik performansımızı artırmak için yaptığımız çalışmalarla, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına yönelik sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği risk ve fırsatlarının analizi bakış açısıyla küresel ve yerel iş dünyasının yeni iş anlayışına daha uyumlu hale geldik” ifadelerini kullandı.

‘DEĞER ZİNCİRİMİZDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE İNOVASYON ODAKLI FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRİYOR, TÜM PAYDAŞLARIMIZI STRATEJİLERİMİZE ENTEGRE EDİYORUZ’

“Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimimiz, istikrarlı satış hacmi artışımız ve toplam tedarikçi sayımızın 1235’e ulaşması, büyümemizin somut bir göstergesi” diyen Memiş şöyle konuştu; “Yerel topluluklara ve tedarikçilerimize adil ve sürdürülebilir katkılar sağlama hedefimizle 1041 yerel tedarikçimizle çalışarak, yerel ekonomiye önemli destek sağlıyoruz. Yerel tedarikçilerimize yaptığımız ödemeler, toplam tedarikçi ödemelerinin %95’ini oluşturuyor. Bunun yanı sıra, tedarik zincirimizdeki şeffaflığı ve izlenebilirliği artırmak için Blok Zinciri Teknolojisi’ni kullanıyoruz. Sürdürülebilir gıda güvenliğini destekleyen dijitalleşme vizyonumuzla, TTRACE Platformu aracılığıyla Türkiye’de ilk kez tamamen akıllı kontrat yapısını hayata geçirdik. Ayrıca, tarım alanındaki sürdürülebilir iyi tarım uygulamaları ve çiftçi iş birlikleri sayesinde doğal kaynaklarımızı koruma ve toprak verimliliğini artırma yönünde ciddi çalışmalara imza atıyoruz. ‘Tarım Değer Zinciri’ projemizle, çiftçilerimizin finansal sürdürülebilirliklerini desteklemeyi ve şirketimizin değer yaratma sürecine aktif katılımlarını sağlamayı amaçlıyoruz. Çiftçilerimiz için teminatsız ve piyasa şartlarına uygun koşullarda tarımsal finansman imkanı sunarak, alacaklarını vadesi gelmeden tahsil etmelerine olanak tanıyoruz. 2023 yılında OPET iş birliğiyle sunduğumuz ‘Yakıt Kartı’ ile 277 çiftçimize toplam 4.3 milyon TL tutarında yakıt desteği sağladık. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) düzenlediği Ortak Yarınlar Ödül Programı’nda, ‘Sözleşmeli çiftçi ve dijital tarım programı’ ile önemli bir ödüle layık görüldük. Geleceğe yönelik stratejilerimiz kapsamında, tedarik zinciri yönetimindeki dijital dönüşüm süreçlerimizi daha da derinleştirerek, sürdürülebilirlik ve verimlilik standartlarımızı yeni nesil teknolojilerle zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Bu adımlarla, sektördeki lider pozisyonumuzu daha da sağlamlaştırmayı amaçlıyoruz.”

‘İKLİM KRİZİYLE MÜCADELEDE YENİLİKÇİ STRATEJİLERİMİZLE ÇEVRESEL PERFROMANSIMIZI İYİLEŞTİRİYORUZ’

İklim kriziyle mücadele konusunda kararlılıkla atılan adımların, çevresel performansın yukarı yönde ivmelenmesine katkı sağladığını vurgulayan TAT CEO’su Veysel Memiş; “ISO 50001, ISO 14001, ISO 14064 gibi yönetim sistemlerine sahip olmamız, su ve atık su yönetiminden emisyon azaltımına, tehlikeli maddelerin kontrolünden enerji verimliliğine kadar geniş bir yelpazede çevre üzerindeki baskıları azaltmamıza yardımcı oluyor. Karbon ayak izimizi azaltma hedefimiz doğrultusunda; Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Torbalı işletmelerimizde enerji verimliliği çalışmalarına yönelik gerçekleştirdiğimiz 10 proje ile 722,232 GJ elektrik ve 5.960 GJ doğalgaz tasarrufu sağladık. Enerji ihtiyacımızın büyük bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan sağlama konusunda kararlıyız. Bu bağlamda, Manisa Akçaköy ve Afyonkarahisar Çiçektepe’de geliştirilen Güneş Enerjisi Santrali (GES) projelerimiz ile toplam elektrik tüketimimizin %70’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Su tasarrufu projeleriyle su geri kazanım oranımızı %30’a çıkardık ve ‘Varillerin Yeniden Kullanımı Projesi’ ile 278 ton atığı yeniden kullandık. Bursa Mustafakemalpaşa’da oluşturduğumuz 25 dekarlık koru alanı ise ekosistem ve canlı yaşamına verdiğimiz önemi ortaya koyuyor. İlerleyen yıllarda hedeflerimizi ve stratejilerimizi destekleyecek şekilde sürdürülebilir kaynak kullanımı ve çevresel iyileştirmeler yoluyla değer yaratmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘İNSAN HAKLARINA SAYGI TEMELİNDE ÇEŞİTLİLİK, EŞİTLİK VE KAPSAYICILIĞI MERKEZE ALAN BİR POLİTİKAYLA HAREKET EDİYORUZ’

Memiş; “Tat Gıda olarak, insan haklarına ve adil çalışma ortamına verdiğimiz önemi her zaman ön planda tutuyoruz. Çalışanlarımızı şirketimizin merkezine koyarak, faaliyetlerimizde çalışanlarımızın katılımını ve görüşlerini önemsiyoruz. 980’den fazla çalışanımızın yaklaşık %42’si kadın çalışanlarda oluşuyor. Kadın çalışan oranını %50 oranının altına düşürmemeyi hedefleyerek fırsat eşitliği sağlama kararlılığımızı ortaya koyuyoruz. Yönetim Kurulu Çeşitlilik Politikamız ve çeşitlendirilmiş yan faydalar sunan ücretlendirme politikamızla, motivasyon ve bağlılığımızı artırarak, adil ve rekabetçi bir çalışma ortamı sunuyoruz. Ayrıca, evden çalışma imkanı, performansa dayalı primler ve esnek yan fayda sistemleri gibi uygulamalarla çalışanlarımızın ihtiyaçlarına yönelik destekler sağlıyoruz. 2023 yılı sosyal performans göstergelerimiz, insan haklarına ve adil çalışma ortamına verdiğimiz önemin bir yansıması. Çalışanlarımızın mesleki ve kişisel gelişimlerine büyük önem veriyoruz ve bu amaçla toplam 7.680 saate yayılan çeşitli eğitimler sunduk. Değer odaklı davranışları teşvik etmek amacıyla başlattığımız ‘Değer Şampiyonları’ süreci kapsamında ise 28 çalışanımızı ödüllendirdik. Bu sayede, adil ve motive edici bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefliyor, tüm paydaşlarımıza her geçen yıl artan oranlarda katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.

‘İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ STANDARTLARIMIZI YÜKSELTİRKEN ÇALIŞANLARIMIZA HER GÜN DAHA GÜVENLİ VE DESTEKLEYİCİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI SUNUYORUZ’

İSG kültürünün artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürel Dönüşüm ve Etkin Liderlik Projesi’ni Mustafakemalpaşa fabrikasında başlattıklarını dile getiren Veysel Memiş; “Projeyi, Karacabey ve Torbalı işletmelerine de yayarak saha çalışanlarımızın farkındalığını artırmayı hedefledik. TİSK’in düzenlediği Ortak Yarınlar Ödül Programı’nda ‘İSG Kültürel Dönüşüm ve Etkin Liderlik’ ödülüne layık görüldük. Öte yandan, ‘Güvenle Çalış Güvenle Tat’ sloganıyla iş kazalarında %70’e varan iyileşme sağladık ve ramak kala bildirimlerinde %80, eğitim sürelerinde %60 artış gözlemledik. Vizyoner ve güvenli çalışma ortamları sağlama odaklı İSG kültürümüzle iş kazası frekansında %63 oranında iyileşme elde ettik. İş sağlığı ve güvenliğinde en önemli önceliğimizin bilinçlendirme çalışmaları olduğunun farkındayız. Bu nedenle, yeni başlayan her çalışanımıza 12 saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi vererek İSG konularında oryantasyon sağlıyoruz. 2023 yılında çalışanlarımızla toplam 28.043 saat İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi gerçekleştirdik. Tüm bu çalışmalar kapsamında, raporlama döneminde İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları ve iyileştirme çalışmalarına ayırdığımız bütçeyi %87 oranında artırdık. İSG kültürümüzü daha da güçlendirerek, çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğini koruma konusunda öncü olmayı sürdüreceğiz” mesajı verdi.

‘LİDERLİK VİZYONUMUZU, AR-GE VE DİJİTALLEŞMEDE YENİLİKÇİLİK YOLCULUĞUMUZA DA YANSITIYORUZ’

Memiş son olarak; “Tat Gıda olarak, sürekli iyileştirme programları çerçevesinde hayata geçirdiğimiz projelerle 61 milyon TL finansal kazanç sağlarken, Ar-Ge ve dijitalleşme alanlarında da kayda değer adımlar atıyoruz. Bu bağlamda, ‘Yılın En’leri proje yarışmasında ‘Yapay Zeka Destekli Akıllı Kuyu Projemiz’ sayesinde dijitalleşme kategorisinde ödül aldık. Ayrıca, dünyanın en büyük sivil Ar-Ge ve yenilik programı olan ‘Ufuk Avrupa Programı’ kapsamında ‘SolarHub’ ve ‘PV4Plants’ projelerimizle fon hakkı kazanarak uluslararası alanda da başarı elde ettik. Bu yıl, ilk defa MAP ambalaj ile sterilize bir ürün piyasaya sunarak inovatif çözümler geliştirmeye devam ettik. Müşteri odaklı kalite anlayışımız ve sürdürülebilirlik stratejilerimiz çerçevesinde, ürün üretiminden tedarik zinciri yönetimine kadar tüm süreçlerde çevresel ve toplumsal etkilerimizi dikkate almayı hedefliyoruz. Bu yaklaşım, dijital dönüşüm ve Ar-Ge çalışmalarımızda da bizi güçlendirerek, şirketimizin geleceğe yönelik vizyonunu ve rekabetçilik kapasitesini sürdürmemizi sağlayacaktır. Sürdürülebilirlik hedeflerimize yönelik önemli ilerlemeler kaydettiğimiz bu dönemde çevresel etkilerimizi yönetme, sosyal etki odaklı katkımızı artırma ve yönetişim standartlarımızı daha da yükseltme konularında somut adımlar attık. Önümüzdeki yıllarda da bu hedefler doğrultusunda, yenilikçi yaklaşımlar ve sürdürülebilir teknolojilerle çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik yolculuğumuza, stratejilerimize ve raporumuza katkı sunan ve görüşleriyle destek veren siz değerli paydaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.

Kirmasti Kervan