uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3660
EURO
34,9560
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

TEMEL ÖNCELİK MESLEKİ EĞİTİM

TEMEL ÖNCELİK MESLEKİ EĞİTİM
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



27.12.2021 11:08 | Son Güncellenme: 27.12.2021 11:12
A+
A-

OKUL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI, 4 OKULA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ AÇILDI.

Mustafakemalpaşa’da eğitim kurumları ile iş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda, mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılması, nitelikli iş gücü ve istihdam alanlarının arttırılması çalışmaları masaya yatırıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve OSB temsilcileri ile birlikte mesleki ve teknik lise idarecilerinin katıldığı işbirliği toplantısında, mesleki ve teknik eğitime ilişkin kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının da içinde yer aldığı okul yönetim kurulu oluşturulmasının gerekliliğine dikkat çekilirken, özel ve kamu iş kollarıyla da işbirliğine dair protokol imzalanmasına karar verildi.

GENÇ NÜFUS İTİCİ GÜÇ

Toplantıda konuşan Mustafakemalpaşa Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, eğitim ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesinin MEB’in temel öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Efe; “Türkiye’nin 2023 vizyonuna uygun sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamanın, sahip olduğumuz genç nüfusu küresel rekabette avantaja geçirmenin ve ekonomimizin itici gücü yapmanın yegâne yolu nitelikli bir mesleki ve teknik eğitimden geçmektedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili genelgesi doğrultusunda Öğretmenevi ve  ASO Müdürlüğü Salonunda yapılan ‘Okul-Sektör İşbirliği’ toplantısına; Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe,  Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Mehmet Sabri Tekin, mesleki eğitim merkezi ile mesleki ve teknik lise idarecileri, Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ve Ticaret Borsası’nın temsilcileri katıldı.

İHTİYAÇLAR VE BEKLENTİLER PLANLANACAK

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, mesleki ve teknik eğitimin paydaşları olan kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde işgücü piyasasının ve sektörün ihtiyaç ve beklentilerinin uygun şekilde planlanarak uygulanmasının gerektiğini söyledi.

‘ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM VE İSTİHDAMIN GÜÇLENDİRİLMESİ’

Eğitim ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesinin MEB’in temel öncelikleri arasında bulunduğunu kaydeden Efe; “Ülkemizin her bakımdan kalkınmasında ve zenginleşmesinde, işsizliğin önlenmesinde, sosyal barışın ve adaletin tesis edilmesinde küresel ölçekte rekabette mal ve hizmet üreten sektörlerin çok büyük katkıları bulunmaktadır. Bu katkıları en üst seviyeye çıkarmak için sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün mesleki ve teknik eğitim yolu ile yetiştirilmesi, bu amaçla kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla, sektörlerle ve işgücü piyasası aktörleri ile etkili işbirliği yaparak eğitim ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi Bakanlığımızın temel öncelikleri arasında bulunmaktadır. Bu çerçevede Bakanlığımızca mesleki ve teknik eğitim alanında yapılacak çalışmalarda sektör ilgili meslek kuruluşları ve yerel yönetimlerin desteğini alarak katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde daha nitelikli bir mesleki ve teknik eğitim gerçekleştirmek amacıyla Milli Eğitim Müdürünün başkanlığında, mesleki ve teknik ortaöğretim okul kurum müdürlerinin, sektör ve meslek kuruluşu temsilcilerinin, belediye ve ilgili diğer kamu ve özel kurum ve kuruluş temsilcilerinin üye olarak yer alacağı mesleki ve teknik eğitim okul yönetim kurulu oluşturulması gerekmektedir” dedi.

STAJ ÇALIŞMALARININ NİTELİĞİ ARTTIRILACAK, AHİLİK DEĞERLERİ YAYINLAŞTIRILACAK

Bu çalışma ile mesleki ve teknik eğitim okullarının, paydaşı olan kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörle sürekli iletişim halinde bulunmalarının önemini vurgulayan Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe sözlerini şöyle tamamladı; “Özel sektör ihtiyacına göre bu okullarımızda alan belirlenmesi, ihtiyaç duyulmayan alanların kapatılması, işletme eğitimi ve staj çalışması yapan öğrencilerin daha nitelikli bir ortamda eğitimlerini  yapmaları, okul-kurumlarda bulunan araç gereçler ile özel sektörde bulunan araç gereçlerin daha etkili kullanılması, öğrencilere amacına uygun rehberlik yapılması, mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin sosyal, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ile mesleki ve teknik eğitim alanında düzenlenecek yarışmaların özel ve kamu sektörü tarafından desteklenmesi, ahilik değerinin yaygınlaştırılması bu çalışmanın temel hedefleri arasında yer almaktadır.”

GÖÇMENLERE MESLEKİ EĞİTİM VERİLECEK

Toplantıda, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı  ile Mermerciler OSB bünyesinde okul-kurum irtibat bürolarının açılması, göçmen Suriyelilerin mesleki eğitime kazandırılması ve mesleki ve teknik liselerin öneminin toplumun tüm kesimlerine anlatılması üzerinde duruldu.

Özel ve kamu kurum ve kuruluşlarının da görüşleri alındıktan sonra Milli Eğitim Müdürlüğü ile Mustafakemalpaşa Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Ticaret Borsası arasında protokol imzalanmasına, okul ve kurumların da bu protokol doğrultusunda özel ve kamu iş kollarıyla işbirliğine dair protokol imzalamalarına karar verildi.

‘Okul-Sektör İşbirliği’ toplantısında ayrıca mesleki ve teknik liselerin bünyesinde ‘Mesleki Eğitim Merkezi’nin açıldığı, bu kurumlarda açılacak alanlarla ilgili bilgi verilerek, bu bilginin tüm kamu ve özel kurumlarla paylaşılması kararlaştırıldı.

4 OKULA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ AÇILDI

Örgün eğitim dışına çıkan ve çıkmak isteyen öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezlerine devam ederek ‘Kalfalık-Ustalık’ belgesine veya fark derslerini vererek ‘Meslek Lisesi Diplomasına’ sahip  olabilmelerine imkân sağlamak amacıyla Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin bünyesinde ‘Mesleki Eğitim Merkezi’ açılması  kararı verildi.

Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Sabri Tekin’in başkanlığında bir araya gelen mesleki ve teknik eğitim kurumları müdürleri, bu okulların bünyelerinde açabilecekleri alanları belirlemek üzere toplantı yaptı.

Bu karar doğrultusunda, Mustafakemalpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hasan Celal Güzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Akşemsettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde ‘Mesleki Eğitim Merkezi’ açıldı.

MESLEKİ EĞİTİMDE TARİHİ ADIM

Yeni mesleki eğitim modeliyle ilgili düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

MEB’den yapılan açıklamada, düzenleme ile mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin 3’te 1’i kadar ücretin tamamının artık devlet tarafından ödeneceği vurgulandı.

Buna göre 3’üncü sınıf sonunda kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücret, asgari ücretin 3’te 1’inden asgari ücretin yarısına yükseltildi. Bu ücretin tamamı da devlet tarafından ödenecek. Ustalık yeterliliği kazanmış olanlar, mesleklerinde en az 10 yıl çalıştıklarını belgelemeleri durumunda Bakanlık tarafından açılan iş pedagoji kursu sınavına doğrudan katılabilecek ve başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi verilebilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.