uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3650
EURO
34,9694
ALTIN
2.325,97
BIST
9.105,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

TIBBİ AROMATİK BİTKİ BAHÇESİ DEĞER KATACAK

TIBBİ AROMATİK BİTKİ BAHÇESİ DEĞER KATACAK
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



16.05.2022 08:45 | Son Güncellenme: 14.05.2022 17:12
A+
A-

Atıl ve ekilmedik bir karış toprak bırakmayan Mustafakemalpaşa Belediyesi, Uludağ Üniversitesi işbirliği ile katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini attırmak için başlattığı çalışmalara yeni bir proje daha kazandırdı. Bu yıl ilk üretimin yapıldığı bahçede kozmetik ve sağlık sektörüne katkı sağlayacak birçok hoş kokulu bitki yetiştirildi.

Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

28 farklı bitki türünün UÜ Mustafakemalpaşa Meslek Yüksek Okulu bahçesinde yetiştirildiği projesinin açılışı, Dünya Çiftçiler Günü’nde yapıldı.

Kozmetik ve sağlık sektörüne katkı sağlayacak örnek bahçede; başta salep ve lavanta olmak üzere, safran, kekik, biberiye, tıbbi nane, tıbbi papatya, mor reyhan, ada çayı, melisa, ak zambak, mor zambak, sarı kantaron, civan perçemi, süs ayçiçekleri, kimyon, kişniş, kudret narı, siyez buğdayı, azatlı biberi, bamya, kinoa, susam, aspir gibi tıbbi ve aromatik bitkiler yer aldı.

Bursa Uludağ Üniversitesi ve Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin işbirliğinde hayata geçirilen ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ yüzleri güldürdü. 


Weltew Home Mustafakemalpaşa

UÜ-MYO bahçesinde düzenlenen Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin açılışına; Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Cumhuriyet Başsavcısı Nurettin Güner, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, UÜ MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı.

UÜ MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, törende yaptığı açılış konuşmasında, 1200 m2’lik Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde çeşitli bitkilerin yetiştirildiğini söyledi.

‘ÇİFTÇİLERE ALTERNATİF ÜRÜNLER SUNUYORUZ’

Prof. Öz; “Belediyemizle birlikte üretim verimliliğini arttırmak, en güzel sebze, meyve ve bitkileri yetiştirmek için bu örnek bahçemizi hazırladık. Her parseli, bir öğrencimize zimmetledik. Yılsonunda yapılan çalışmaya göre not vereceğiz. Çiftçilerimize alternatifler sunabilmek ve çevremize faydalı olabilmek için çalışıyoruz. Sektörde çok ciddi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Alternatif ürünler arasına susamı da koyduk ve geliştireceğiz. Tek ve çok yıllık olan ürünler var. Uygulamalı eğitimde 50 öğrencimiz bulunuyor. Bursa’da 15 MYO arasında üretim yapan tek okuluz. Geçen yıl 2.500 civarında salça ürettik ve satışını yaptık. Üretim gibi pazarlamakta önemli, biz bu ekibimizi kurduk. Şu anda 4 bin biber, 3 bin domates fidesi ektik” dedi.

Görev süresi 3 yıl daha uzatılan Prof. Dr. Mehmet Öz; “Her zaman öğrencilerimizle birlikteyiz. Bahçemizi görmek isteyen vatandaşlarımıza kapımız açık. Meydana çıkan bu esere katkı veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” diye konuştu.

‘TARIMIN DEĞERİ DAHA ÇOK ANLAŞILIYOR’

Mustafakemalpaşa Belediyesi de çiftçilere yönelik her türlü teknik destek ve bilgilendirme ile ekim zamanından hasat dönemine kadar en iyi verimin alınması ve kaliteli ürün elde edilmesi için büyük bir titizlikle, planlı ve bilimsel araştırmalarla hizmet sağlıyor.

Bu alanda Bursa ilçeleri içerisinde 2020 yılında Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme verilerine göre en fazla proje üreten ve pay alan 1’inci ilçe olan Mustafakemalpaşa Belediyesi, 2019 yılında tarımsal üretime destek olmak, atıl durumda bulunan toprakların ekonomiye kazandırılması için Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin kurulmasına destek oldu.

Tarıma ve çiftçiye desteklerini sürdüren Belediye Başkanı Mehmet Kanar’da göreve geldiği günden bu yana ekili olan arazileri 600 dekara çıkardı. 

Törende yaptığı konuşmada planlı ve bilimsel üretimin önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Kanar, çiftçilerin sadece domates ve biber değil tıbbi ve aromatik bitkilerin yanı sıra yöresel tohum yetiştiriciliği yaparak, Mustafakemalpaşa’nın atıl tarım arazilerinin üretime dâhil edilmesi ve çiftçilere yüksek kazanç kapısı açılması içinde katkılar vermeye devam ettiklerini belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözünden hareketle ilk defa Tarım Müdürlüğü’nü kurduklarını, her koşulda toprağı değerlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Kanar; “Lavanta, adaçayı, salep ve bamya gibi ürünleri dağıtmaya devam ediyoruz. Hayvancılık ve bal aracılığına da destek oluyoruz. Salgın hastalık, savaşlar ve çeşitli afetler yaşadık. Bundan sonra tarımsal üretimin değeri daha çok anlaşıyor” dedi.

Başkan Mehmet Kanar; “Mustafakemalpaşa’mız verimli toprakları ve üretken insanları ile gerçek bir tarım kenti.  Mustafakemalpaşa’mızın tarımda dünya markası olması için göreve başladığımız ilk günden itibaren çalışmalarımıza başladık. Belediyemiz bünyesinde ilk olarak Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk. Tohumdan ekime teorik ve uygulamalı eğitim çalışmaları, ücretsiz toprak analizi ile çiftçilerimizin bir telefon uzağında olduk. 3 yıl gibi kısa sürede bilimsel ve sağlam temeller üzerinde başlattığımız çalışmaların meyvelerini çiftçilerimizin toplamaya başladıklarını görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu daha başlangıç, tarımda dünya markası Mustafakemalpaşa için daha yapacak, hayata geçireceğimiz çok değerli çalışmalar yürütüyoruz. Üreticilerimize değerli emeklerine çok büyük katkılar sunarak büyümeye devam edeceğiz” dedi.

‘TARIMLA İLİŞKİ ARTMALI’

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu ise gittikçe sanayileşen Türkiye’nin tarımla ilişkisini de artırması gerektiğini belirterek; “Uygulama, üretim ve pazarlamanın yanı sıra sanayi ve tarımı atbaşı götürmeliyiz” dedi. 

Konuşmaların ardından açılışı yapılan Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’ni gezen katılımcılar, bitki, tarım, fide ve bağcılık stantlarında incelemelerde bulunarak, bilgiler aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.