uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
36,6383
EURO
39,8878
ALTIN
3.522,82
BIST
10.840,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Çok Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Çok Bulutlu
8°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C

‘TİGEM ARAZİLERİ ÇİFTÇİYE VERİLSİN’

‘TİGEM ARAZİLERİ ÇİFTÇİYE VERİLSİN’



Kervan Mobilya
22.10.2021 10:55
A+
A-

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, TİGEM’e ait arazilerin sanayicilere değil çiftçiye daha uygun bedellerle kiraya verilmesi gerektiğini söyledi. Erdem, “Çünkü biz çiftçiler olarak sanayicinin istediği ürünü fazlasıyla üretiyoruz.” dedi.

Konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yapan Erhan Erdem, yüksek kira fiyatları sebebiyle çiftçinin maliyet açısından zor durumda kaldığını belirterek, TİGEM arazilerinin bu noktada dengeleyici olduğunu vurguladı.

Karacabey’de tarla kiralarının oldukça yüksek olmasının maliyetleri de arttırdığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, özellikle TİGEM’e ait tarıma açılan arazilerin sanayicilere değil, Karacabey çiftçisine uygun fiyatlarla kiraya verilmesini istediklerini kaydetti.

Başkan Erdem; “Karacabey’deki çiftçilerin yüzde 90’ının elinde tapulu arazi miktarı çok düşük. Bu nedenle çiftçimiz tarla kiralayarak üretime devam etmektedir. Arazi kiralama bedellerinin yüksek olması ise maliyetleri daha da çok arttırıyor. Bu yüzden TİGEM arazilerinin tarıma açılan yaklaşık

10-12 bin dönümlük bölümünün arttırılmasını, örneğin 30 bin dönüme çıkarılmasını talep ediyoruz. Böyle olması hem ilçe çiftçimiz, hem de bölge üretimi açısından büyük önem arz etmektedir.

Bununla birlikte TİGEM arazilerinin sanayicilere kiraya verilmemesini istiyoruz. Çünkü biz Karacabeyli çiftçiler olarak zaten sanayicinin istediği ürünü fazlasıyla üretiyoruz. TİGEM arazilerinin kira fiyatları, Karacabey’deki diğer kira bedellerine ölçü oluyor. Sanayiciler için bu yüksek kiralama bedelleri pek önemli olmuyor ama bu durum biz çiftçilere oldukça olumsuz yansıyor. TİGEM’deki kiralama fiyatları yüksek olunca, Karacabey’deki diğer arazi kira bedelleri de yükseliyor ve çiftçilerimiz mağdur oluyor. Maalesef bize bu iş çok anlamsız geliyor. Sanayiciye istediği ürünleri ekebilme kapasitesi ve kabiliyetine sahibiz. Her zaman söylediğim gibi Karacabey çiftçisi devletine ve milletine fayda sağlamaya devam ediyor” diye konuştu.

‘GÜBRE DESTEKLEMELERİ YÜZDE 50 SÜBVANSE EDİLMELİ’

Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, son günlerde çiftçinin büyük tepkiler vermesine neden olan gübre fiyatlarındaki aşırı yükselişle ilgili de açıklamalarda bulundu. Gübre fiyatlarındaki artışın çiftçiyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Erdem, devletin üreticiye daha fazla sahip çıkmasını ve destek vermesini beklediklerini duyurdu.

Böyle giderse Karacabey’deki buğday ekiminde ciddi bir daralma olacağına dikkat çeken Başkan Erdem, şu ifadelere yer verdi; “Ticari veya başka kurumlardan gübre almak isteyen çiftçi fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. Üstüne bir de gübre bulamıyor. Yani olmayan gübreye yüksek fiyatlar veriliyor. Bu kaos ortamının önüne geçilmesi gerekiyor. Zaten iklimsel şartlardan dolayı geçen yıl buğday üretiminde sorunlar yaşandı. Bu yıl da gübre fiyatlarının dengelenmemesi durumunda yaklaşık 200 bin dekar buğday eken Karacabey çiftçisi ciddi anlamda zorlanacak ve ekim alanları daralacak boyutlara gelecek. Böyle olmaması için devletimizin bu konuyu iki yönlü ele alması gerekir. İlk olarak gübrenin yüzde 50 sübvanse edilerek çiftçiye destek verilmesidir. İkincisi buğdaya kiloda 500 TL çiftçiye de destek verilmesini öneriyoruz. İthalata verilen desteğin Türk çiftçisine verilmesini talep ediyoruz.

Ayrıca, çiftçiye verilen mazot ve gübre destekleri bu şartlar altında oldukça düşük kaldı. Gübre ve mazotun yanı sıra, bitkisel üretim ve hayvancılık desteklemelerinin de bir an önce açıklanması ve bugünün şartlarına göre belirlenmesi elzemdir. Yine pancar fiyatlarının da bugünkü şartlara göre belirlenip önceden açıklanmasını istiyoruz.”

Kirmasti Kervan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.