Mustafakemalpaşa’nın yerel siyasetinde bir dönem iz bırakan isimler arasında özel bir yere sahip olan Eşref Yıldız (69), hayatını kaybetti.
90’lı yıllarda SHP Başkanlığı’nın yanı sıra CHP Bursa Yönetim Kurulu Üyeliği yapan, Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde ise Tanzim Satışları Müdürlüğü görevinde bulunan Yıldız, bir süredir rahatsızlığı sebebiyle tedavi görüyordu. Gübre bayiliği, yem ticareti ve serbest muhasebecilikte yapan evli ve 1 çocuk babası Eşref Yıldız’ın cenazesi, 7 Haziran Cuma günü Kabulbaba Cemevi’nden kaldırıldı.
Raşet Yıldız’ın eşi, Ali Yıldız’ın kardeşi, Barış Yıldız’ın babası Eşref Yıldız, doğup büyüdüğü Kabulbaba Mahale Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanırken, siyaset ve ticaret camiasından da birçok kişi başsağlığı mesajı yayınlayarak Yıldız Ailesi’nin acısını paylaştı.
SHP’NİN YILDIZIYDI, FİKİR AYRILIKLARINI HİZMET İÇİN DEĞERLENDİRDİ
Mustafakemalpaşa’ya değer katan Eşref Yıldız’ı öne çıkaran özelliği, fikir ayrılıklarının fırsat olduğunun bilinciyle hizmet etmekti. Siyaset, memuriyet ve ticaret üçgeninde geçen 69 yıllık yaşamını Yıldız, ‘Mustafakemalpaşa’ya Değer Katanlar-2’ anı kitabında şöyle anlatmıştı;
“1955 yılında Mustafakemalpaşa’nın Kabulbaba Köyü’nde doğdum. İlkokulu Kabulbaba’da okudum. Babam Ormankadı Köyü’nden olduğu için ilkokul hayatımın bir yılını Ormankadı’da okudum. Bursa Erkek Lisesi için açılan yatılı sınavı kazandım. Akabinde ortaokulu ve lise birinci sınıfı yatılı olarak okudum. Lisenin ilk senesinde sınıfta kaldığım için yatılı hakkımı kaybettim ve Mustafakemalpaşa Lisesi’ne döndüm. Mustafakemalpaşa Lisesi’nden mezun oldum. 1975 yılında Şişli Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü kazandım. Üniversiteden mezun olduktan sonra 9 Eylül tarihinde Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde memuriyete başladım. İlk görevim hesap işleri müdür muavinliğiydi. Beş yıl boyunca bu pozisyonda çalıştım. O yıllarda belediyelerde tanzim satışları vardı. Gerçi bu günlerde tekrar başladı ama o zamanlar devamlı olarak yapılıyordu. Akabinde beş yıl da Tanzim Satışları İşletme Müdürlüğü yaptım. 1989 yılında memuriyetime son verdim. Sonrasında iki işi birden yürütmeye başladım. İlki eşimin üzerinden ticaret, ikincisi serbest muhasebecilik. 1997 senesine kadar serbest muhasebecilik yaptım.
1991 yılında aktif siyasete başladım ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı seçildim. 1991 seçimlerinde aynı partiden Bursa Milletvekili Adayı oldum. Sonra tekrar ticari faaliyetlerime devam ettim. İlk başlarda odun-kömür ticareti ile iştigal oldum. Sonra gübre bayiliği ve yem ticareti ile… Yem ticareti işine bu gün de devam ediyoruz. SHP döneminde aktif siyasetle ilgilendiğimiz için rahmetli Erdal İnönü ile teşrik-i mesaimiz oldu. Kendisi son derece kibar, nazik ve zeki biriydi. Türk siyasetine çok faydaları dokunmuştur. Ayrıca önemli bir bilim insanıydı. Özellikle Fizik alanında dünyada ilk üçün içerisindeydi. O dönemde SHP-DYP koalisyonu oldu. Ben de ilçe başkanı olduğum için sık sık Ankara’ya gidiyordum. 1991-1995 yılları arasında 4 yıl ilçe başkanlığı yaptım. Dolayısıyla rahmetliyle çok anılarımız oldu. Gerçekten çalışkan, dürüst, bilge bir insandı. Cenazesinde bulunmak da nasip oldu.
Bizler 1980 darbesini ve ihtilalin etkilerini yakinen gördük. 1980 öncesi Türkiye’sinde siyaset yapmak çok zordu. Suni fikir ayrılıklarıyla oluşturulan çatışma ortamında gençler birbirlerini öldürdüler. Bu 1980 döneminin olumsuz tarafıdır. Olumlu tarafı ise kaos ortamında çareler arayan insanların siyasi şuurlarının artmasıdır diye düşünüyorum. Bazı arkadaşlarımız sol felsefenin ülkenin yönetiminde daha demokratik etkileri olacağına inanıyordu. Bunun tersine, bazı arkadaşlarımız da sağ ideolojinin bu ülke yönetiminde daha demokratik farklar yaratacağına inanıyordu. Bu kaos ortamında onları birleştiren tarafsa hepsinin yurtsever, memleket meselelerini sorun edinen idealist kişiler olmalarıydı. Sanıyorum Enerji Bakanı Hilmi Güler’di. Onun bir sözü vardı. 1980 öncesi bir çatışmada öldürülen sol kanadın liderlerinden Sinan Cemgil için şöyle demişti: “Keşke sağcı olsaydı, Türkiye için çok önemli işler yapabilecek bir beyindi.”
Eski Mustafakemalpaşa çok güzeldi. İnsanlar hoşgörülüydü. Hayat daha az stresliydi. Modern hayat insanlara konfor sağlıyor ama olumsuzlukları da yanında getiriyor. Bu gün maalesef bireysellik ve bencillik hakim. Gençlere aktif siyasetin içinde olmalarını tavsiye ediyorum. Gereği gibi kullanılabilirse siyaset millete hizmet etme sanatıdır. Şahsi menfaatler uğruna kimseyi kirletmeden, çıkar gözetmeden, her şeyden önce ülke çıkarlarını öne alarak yapılan dürüst siyaset en değerli hazinedir.”