Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye’yi yasa boğdu.
10 ilde yıkıcı bir etkiye neden olan büyük sarsıntıların ardından dün itibariyle 3 bin 549 kişi yaşamını yitirdi, yaralı sayısı da 22 bin 168’e yükseldi.
8 bini aşkın vatandaşın enkaz altından çıkarıldığı, teyit edilen yıkılmış bina sayısının 5 bin 775, teyidi yapılmamış bina sayısının ise toplam 11 bin 302 olduğu açıklandı. Şu ana kadar 312 artçı depremin yaşandığı bölgede, 6 ve üzeri olan 3, 5 ve 6 arasında ise 24 sarsıntı meydan ageldi.
Binlerce yurttaşın enkaz altında kaldığı depremin ardından 7 günlük ‘Milli Yas’ ilan edildi, bayraklar yarıya indi. Türkiye’nin birçok şehrini etkileyen deprem ve olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime 13 Şubat’a kadar ara verildi.
YARALARI SARMAK İÇİN SEFERBERLİK
Tüm ülkede olduğu gibi Mustafakemalpaşa’da depremzedelere yardım için harekete geçti.
Mustafakemalpaşa Belediyesi, Türk Kızılay Şubesi ve birçok STK’nın çağrısı üzerine toplanan binlerce ihtiyaç malzemesi deprem bölgesine ulaştırıldı.
Hayırsever vatandaşların yardımlarının, ayrıştırılarak AFAD’A tek kanaldan ulaştırılması için yalnızca Mustafakemalpaşa Belediyesi Ana Bina, Mustafakemalpaşa Belediyesi Ek Hizmet Binası ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nde toplanmaya devam edileceği bildirildi.
Mustafakemalpaşa Belediyesi Arama Kurtarma’dan (MPAK) 15 kişilik ekip ile birlikte İHH Şubesi’nden bir grup, deprem bölgesine gitti. Vatandaşlara ve arama kurtarma ekiplerine destek olacak belediye personelinden oluşan toplam 30 kişilik ekip bölgeye sevk edildi.
AYKUT ÇİFTİNE ULAŞILAMIYOR
Etki alanı geniş, şiddeti yüksek, süresi uzun depremlerin ardından yapılan sosyal medya paylaşımlarında, Mustafakemalpaşa’lı oldukları bildirilen Hacer-Sırrı Aykut çifti ile iki çocuğuna ulaşılamadığı bilgisi aktarıldı. Ailenin, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde Atatürk Mahallesi Şehit Süleyman Şen Caddesi Gür Apartmanı’nda ikamet ettikleri öğrenildi.
Türkiye, son yüzyılın en yıkıcı depremlerinden birini yaşadı.
AFAD’ın verilerine göre 6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7, saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.
7 kilometre derinlikteki deprem Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay başta olmak üzere diğer pek çok ilde hissedildi.
Depreme ilişkin son bilgileri aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 549’a yükseldiğini açıkladı.
‘DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK’
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “2 büyük deprem 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 10 kenti etkiledi. Her iki depremde yeryüzünde 7 km gibi yıkımın şiddetini artıran bir yakınlıkta yaşanmıştır. Bu depremler çok geniş bir alanda çok büyük yıkıma sebep olmuştur. Uzmanlar bu iki depremi istisnai yer hareketi olarak tabir ediyor. Depremde can kaybı 3 bin 549’a yükseldi. 22 bin 168 yaralımız var. 8 binden fazla kişi kurtarıldı. Uzmanlar deprem için ‘dünyada örneği yok’ diyor. 53 bin 317 kurtarma görevlisi görevlendirildi. Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri bölgeye gönderildi. İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar TL’lik bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik” dedi.
10 İLDE OHAL
10 ilde OHAL ilan etme kararı alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Bununla birlikte, yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vahameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunla hale getirmektedir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
AFAD’A BAĞIŞ ÇAĞRISI
12 Şubat Pazar gününe kadar, bir hafta süreyle ‘Milli Yas’ ilan ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem yaralarının sarılmasına yardım etmek isteyen vatandaşları ve iş dünyasını AFAD hesaplarına bağışta bulunmaya davet ederek; “AFAD’ın, ülkemizin önde gelen tüm bankaları ve katılım şirketlerinde bulunan Türk Lirası ve döviz hesaplarına yapılan havalelerden herhangi bir ücret alınmayacaktır” dedi.
MUSTAFAKEMALPAŞA YARDIMA KOŞTU
Depremin ardından Mustafakemalpaşa halkı yaraların sarılması için harekete geçti.
Toplanan malzemelerden oluşan ilk yardım tırı 7 Şubat gecesi yola çıktı. Kaymakam Ahmet Altıntaş ve Belediye Başkanı Mehmet Kanar, yardım koordinasyon bölgelerinde incelemelerde bulundu.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın ‘Vakit birlik vakti’ diyerek başlattığı yardım seferberliği, rekor sayılara ulaştı. Mustafakemalpaşa’lı hayırseverler yardımlar için omuz omuza soğuk kar demeden Doğu ve Güneydoğu Deprem Bölgesi için seferber oldu.
Bursa Valiliği öncülüğünde, AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonundaki yardım kampanyasında kullanılmamış kıyafetler, gıda, battaniye ve bebek bezi, bebek mamaları, konserve yiyecekler, kişisel hijyen ürünleri başta olmak üzere deprem bölgesinde kullanılacak yardım malzemeleri, Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin belirlediği üç lokasyonda toplanarak, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne ayrıştırılmak için gönderildi.
Mustafakemalpaşa Belediyesi personellerince tasnif edilen malzemeler, gönüllü yardımseverin destekleriyle kamyonlara özenle yerleştirildi.
MPAK EKİBİ AFET İÇİN YOLLARDA
Türkiye’nin tek bir yürek olduğu bu günlerde Mustafakemalpaşa’da yardım seferberliği başlatarak, onlarca yardım tırı gönderen Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar; “Ülkemizin başına gelen bu büyük deprem felaketinin ardından birlik ve beraberlik duygusunu yoğun olarak yaşıyoruz. Ekiplerimiz vatandaşlarımız gece gündüz demeden, doğu ve güneydoğu için çalışmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra 15 kişilik Mustafakemalpaşa Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (MPAK) yola çıktı. Vatandaşlara ve arama kurtarma ekiplerine destek olacak Mustafakemalpaşa Belediyesi personellerinden oluşan 30 kişilik ekipleri de dün itibariyle uğurladık. Rabbim hayırlı haberler almayı nasip etsin. Hayırsever vatandaşlarımıza çok ama çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
TÜRK KIZILAY ŞUBESİ’NDEN SEFERBERLİK
Türk Kızılay Şube Başkanı Mustafa Eren ise Kızılay ekiplerinin deprem bölgelerine hızla intikal ettiklerini ve depremden etkilenen vatandaşlara hizmet etmeye başladığını söyledi.
Depremin yaşandığı bölgelerde öncelikli olarak eldiven, bere, mont, bot, battaniye, ikramlık malzeme, su, sandviç ve kışlık kıyafet malzemelerine ihtiyaç bulunduğunu bildiren Mustafa Eren; “Türk Kızılay, depremzedelerimizin yanında olmak, yaralarını bir nebze olsun sarmak üzere yardım faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu minvalde Kahramanmaraş başta olmak üzere tüm depremzedeler için toplanacak bağışlarda şubemiz aracılığı ile yardımlarınızı yapabilirsiniz. Ayni bağış kapsamında öncelikli olarak battaniye, ikramlık malzeme, su, sandviç, kışlık kıyafet(sıfır), yağmurluk (bere, eldiven, mont, çorap, bot) ihtiyacı bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesine ilave kan ve kan ürünleri sevkiyatı yapıldığını kaydeden Eren; “Bölge kan bankalarımızda ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarımız mevcuttur Ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye’de kan bağışına davet ediyoruz” çağrısı yaptı.