uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3171
EURO
35,0910
ALTIN
2.299,97
BIST
9.050,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

ZEYTİN AĞAÇLARINI ‘SOĞUK’ YAKTI

ZEYTİN AĞAÇLARINI ‘SOĞUK’ YAKTI
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



10.02.2021 15:40 | Son Güncellenme: 08.09.2021 15:41
A+
A-

Aralarında Mustafakemalpaşa’nın da bulunduğu dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerinin üretildiği Bursa’daki 8 ilçede aşırı soğuktan dolayı binlerce zeytin ağacı yandı.

Mudanya, Nilüfer, Osmangazi ve Mustafakemalpaşa’da bulunan 200 köyde zeytin ağaçları soğukların eksi 11 dereceyi bulmasıyla büyük yara aldı.

Bilhassa en kaliteli sofralık zeytinlerin yetiştirildiği Mudanya’da hasar yüzde 90’ları buldu.
En büyük geçim kaynakları zeytincilik olan Mudanya’daki köylüler, yanan ağaçlarından 3 yıl mahsul alamayacak.

Görülen aşırı soğuktan dolayı yüzlerce yıllık zeytin ağaçları ‘sanki fırına konulmuş’ gibi yandı.

Yandığı için yaprakları kuruyan ağaçların yaprakları dökülüp tekrar yeşermesi 3 yılı bulacak. Mudanya’da bu denli afet en son 40 yıl önce görülmüştü.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

En büyük geçim kaynağı zeytincilik olan Mudanya’da çiftçiler devletten gelecek yardımı bekliyor.

‘ÜRETİCİLERE DESTEK ŞART’

Hasar gören bölgeleri inceleyen Marmarabirlik 150 Sayılı Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız; “ Maalesef 16 Ocak’ta yaşanan dondan sonra zeytin ağaçlarımız adeta fırına sokmuş gibi yandı. Bu kadar sert bir kış beklemiyorduk. Hava sıcaklığı eksi 11’leri gördü. Daha yüksek kesimlerde eksi 15 dereceyi buldu. Denize 7 kilometre uzaklıktaki alanın bu şekilde yanması en son 40 yıl önce olmuştu. Bursa’da 8 ilçede ve 200 köyde büyük hasar var. Yanan zeytin ağaçları 3 yıl kendini toparlayamaz. Müstahsil 3 yıl mahsul alamayacak. Biz devletimizden faizsiz kredi imkanı, borç erteleme veya üreticimize destek sunulmasını bekliyoruz. Üreticinin kendisini idame ettirebilmesi için destek şart. Mudanya köylerinin ana geçim kaynağı zeytin. Çiftçiler 3 yıl mahsul alamayacak, destek olmazsa zeytinliklerini satmak durumunda kalabilir. Hasarın yüzde 90’lara kadar çıktığı yerler var” dedi.

‘3 YIL ZEYTİN ALAMAYACAĞIZ’

Dondan zeytin ağaçları büyük hasar gören üretici Savaş Taştan; “Böyle bir afet en son 40 yıl önce meydana gelmiş. 40 yıl sonra bölgemiz yine don yaşadı. Zeytin ağaçlarımız aşırı soğuktan dolayı donarak yandı. Bu ağaçların kendini toparlaması 3 yılı bulur. Biz 3 yıl boyunca zeytin alamayacağız. Devletimizden zeytin üreticisine destek olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.