
Mustafakemalpaşa’ya 1. ve 2. ağır ceza mahkemelerinin gelmesinin ardından yerel gündemin manşetine oturan ‘kapalı cezaevi’ konusuna ilişkin siyasi parti ve sivil toplum teşkilatı temsilcileri önemli bir toplantıda bir araya geldi.
Mustafakemalpaşa Kent Platformu’nun daveti üzerine Öğretmenevinde bir araya gelen paydaşlar, ‘cezaevi’ projesine yönelik görüşlerini bildirdi. Toplantıya, Belediye Başkanvekili Ramazan Sevim, önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Kanar, CHP Başkanı Gökhan Demir, Saadet Partisi Başkanı Sönmez Duman, Anahtar Parti Başkanı Mehmet Akar, Memleket Partisi Başkanı Erhan Acet, Muhtarlar Derneği Başkanı Tuncay Akar, dernek başkanları ve STK temsilcileri katıldı.
‘ORTAK AKILLA KARAR VERİLMELİ’
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Platformu Başkanı Burak Malkır, cezaevi konusunda şimdiye kadar birçok farklı kurum ve kişinin görüş beyan ettiğini belirtti. Platformun, resmi olmayan kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında hazırladığı kapsamlı analiz ve araştırma sonuçlarını içeren bir sunum gerçekleştiren Malkır, amaçlarının söylentiler yerine somut veriler üzerinden değerlendirme yapmak olduğunu ve bu nedenle bir komisyon kurulması gerektiğini ifade etti.
Adalet Bakanlığı’nın 20 cezaevi projesi açıkladığını, 7’sinin yerinin netleştiğini, ancak bu yerler arasında Mustafakemalpaşa’nın bulunmadığı söyleyen Malkır, geri kalan 13 cezaevi arasında ise olup-olmadığının bilinmediği vurguladı.

‘CEZAEVİ GELİYOR DİYEMEYİZ’
Yapılan araştırmalar sonucunda şu an için cezaevinin Mustafakemalpaşa’ya geleceğini söylemenin mümkün olmadığını belirten Malkır; “Cezaevi ihtimali varsa bile bunun katkıları ve zararları iyi analiz edilmelidir. İstanbul’da ‘Silivri’ dendiğinde bazılarına göre cezaevi akla geliyor ama aslında bir tatil bölgesi. Bu algılarla karar verilmemeli” diyerek, detaylı bir çalışma yapılması gerektiğini yineledi.
Toplantıda söz alan önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Kanar’da kendi döneminde kazandırılamayan askeriye yatırımına değinerek, Mustafakemalpaşa’nın cezaevi ile değil tarım, hayvancılık ve turizmle anılması gerektiğini kaydetti.
CHP CEZAEVİNE KARŞI
CHP Başkanı Gökhan Demir ise cezaevine kesinlikle karşı olduklarını belirtti.
Bu görüşün, Belediye Başkanı Şükrü Erdem tarafından da açıklandığını hatırlatan Demir, cezaevinin ekonomik bir kazanç sağlamayacağını, sosyal etkilerinin ise daha büyük sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Demir ayrıca, AK Parti Başkanı Mutlu Turgut’un konu hakkında bilgisi olduğunu iddia ederek; “Bu akşam burada olması gerekirdi, niye konuşmadıklarını anlayamıyorum. Tepkilerden mi çekiniyorlar?” sözlerini sarf etti.
GENEL GÖRÜŞ, CEZAEVİNE SICAK BAKILMIYOR
Toplantıya katılan diğer STK ve siyasi parti temsilcileri de Mustafakemalpaşa’ya cezaevi yapılmasına genel olarak sıcak bakmadıklarını dile getirdi. Görüşler, Mustafakemalpaşa’nın özellikle tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında geliştirilmesi gerektiği yönünde birleşti.
YENİ BİR TOPLANTI YAPILACAK
Yaklaşık 1,5 saat süren toplantı sonrası konunun daha geniş bir katılımla yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Bir sonraki toplantıya Muhtarlar Derneği Başkanı Tuncay Akar’ın ev sahipliği yapabileceği belirtildi.