uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
43,1725
EURO
50,3284
ALTIN
6.427,48
BIST
12.416,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
12°C
Cuma Hafif Yağmurlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Yağmurlu
5°C

GEÇMİŞİMİZİ MUHASEBE EDELİM, GELECEĞİMİZE YÖN VERELİM

28.12.2025 10:00 | Son Güncellenme: 27.12.2025 10:45
A+
A-

Muhasebenin özü, kişinin kendini bilmesidir. Hakikat aynasına bakıp kendine gelmesidir. Nereden geldiğini, niçin geldiğini ve nereye gideceğini tefekkür etmesidir. Muhasebenin başı, her türlü nefsani ve şehevi arzulara ‘dur’ diyebilmektir. Kötü huy ve davranışları terk edebilmektir. Bütün günahlarımıza tövbe etmek, bir daha aynı günahlara dönmemeye karar vermektir. Nihayetinde muhasebe, tam bir teslimiyetle Allah’a kul olmak, kul hakkına da titizlikle riayet etmektir. Masivayı, yani Rabbimizden başka ne varsa hepsini gönlümüzden söküp atmaktır.

İslam’ın ikinci halifesi, adaletin timsali Hz. Ömer bir defasında şöyle seslenmişti, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin, büyük hesap günü için kendinizi hazırlayın. Çünkü kıyamet gününde hesap, ancak dünyada iken kendisini hesaba çekenler için kolay olacaktır.” (Tirmizi-Sıfatü’l-Kıyame/25)

Öyleyse, miladi 2025 yılının bu son iki gününde geçmişimizi muhasebe edip geleceğe yön vermek adına kendimize şu soruları soralım: Rabbimize karşı kulluk görevimizi yerine getirebildik mi? Ömrümüzü imanla, ibadetle ve güzel ahlakla geçirebildik mi? Rabbimizin haram kıldığı her şeyden uzak durabildik mi? Canlı cansız tüm mahlûkata karşı sorumluluklarımızı yerine getirebildik mi? Hâsılı her yılımızın, her ayımızın, her günümüzün, hatta her saatimizin kıymetini bilebildik mi?

Allah Resulü bir hadisinde şöyle buyuruyor, “Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrası için hazırlık yapandır. Zavallı kişi ise nefsinin arzu ve isteklerine uyan ve buna rağmen hala Allah’tan iyilik temenni edendir.” (Tirmizi-Sıfatü’l-Kıyame/25)

Müminin hayatında umutsuzluğa yer yoktur. Umutsuzluk, insanın yaşama sevincini yok eder. Geleceğe dair hayallerini karartır. Kişiyi tembelliğe düşürüp sorumluluktan uzaklaştırır. Bizlerde zaman zaman zorluklarla karşılaşabiliriz. Aile, iş ve ticaret hayatımızda, komşuluk ve akrabalık ilişkilerimizde Sıkıntılar yaşayabiliriz. Oysaki derdimiz ve sıkıntımız ne kadar büyük olursa olsun, Rabbimizin rahmet ve merhameti her şeyi kuşatmıştır. Yeter ki bizler; Rabbimize, kendimize, ailemize, çevremize ve bütün insanlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirelim.

Türkiye’mizde 23 yıllık iktidar var, 23 yıldır da muhalefet partileri var, gerçek olan bu. İktidar şöyle demiş, muhalefet böyle demiş, şu şöyle demiş, bu böyle demiş… ‘kellim kellim la yenfa’ (konuş konuş boş). Birbirlerinden farkları ne ki! Hepsi ayni düzenin savunucuları değiller mi? Millet olarak artık aklımızı başımıza alalım, bize bizden fayda var, kendi medeniyet değerlerimize dönelim, gerisi teferruattır.

Sözlerimi, sevgili peygamber efendimizin şu duasıyla bitiriyorum, “Allah’ım. Sana yöneldim. İşimi sana havale ettim. Umut ve huşu içinde sana sığındım.” (Buhari-Vudu/75)

NOT: Halkımızdan bizlere gelen şikâyetleri, sorunları ilgililere duyurmak bizim asli görevimizdir. İlçemizde cadde ve sokaklarda alt yapı çalışmaları nedeniyle her taraf şantiye alanına döndü, sık sık elektrikler ve sular kesiliyor. Kızılay ve Tümbüldek hamamları bir an önce halkın hizmetine açılmalı, trafik sorununa acilen düzenleme getirilmelidir. Pazar pazarında araçlardan yollar tıkanıyor.

2026 yılında; vaatlerde, sözlerde değil, halkımıza ve ilçemize daha çok, daha güzel, ‘önce ahlak ve maneviyat’ diyerek hizmet etme yarışında olalım.

Yazarın Diğer Yazıları
Kirmasti Kervan