
Mustafakemalpaşa’nın manevi önderlerinden, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Rumeli Beylerbeyliği ve vezirlik yapan Lala Şahin Paşa, 6 buçuk asır önce kazanılan Çirmen Muharebesi’nin yıl dönümünde türbesi başında dualarla anıldı.
TÜRBESİ YARIM KALAN LALA ŞAHİN PAŞA’YI BİR AVUÇ KATILIMCI ANDI
Programa, protokol, STK ve vatandaş düzeyinde katılımın az olması dikkat çekerken, yapılan konuşmalarda bu duruma sitem edildi. Bursa-Mustafakemalpaşalılar Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği (PAŞADER) ile Lala Şahin Mahalle Muhtarlığı’nın bu yıl 2.’sini düzenlediği etkinlik, Sırp ve Makedon birliklerine karşı Çirmen’de Osmanlı ordusunu komuta eden ve 654 yıl önce Balkan fütuhatını hızlandıran önemli bir zafer kazanan Lala Şahin Paşa’nın restorasyon çalışmaları yarım kalan türbesi önünde yapıldı.

‘Çirmen Zaferi’nin Yıldönümü ve Lala Şahin Paşa’yı Anma Töreni’, bugün saat 13.00’da Şeyh Müftü Cami’nde kılınan Cuma namazı sonrası 26 Eylül 1371 tarihinde kazanılan zafer anısına gerçekleştirilen yürüyüşle başladı.
Programa, PAŞADER Başkanı Murat Tunçel, Başkanvekili Kadir Şahin, AK Parti Başkanı Mutlu Turgut, MHP Başkanı Suat Buldu, Anahtar Parti Başkanı Mehmet Akar, CHP Meclis Üyesi Orhan Borazan, Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Erdinç Özdemir, Bosch Spor Kulübü Başkanı İlhami Gökçe, Lala Şahin Mahalle Muhtarı Vedat Altıntaş ve grup vatandaş katıldı.

TUNÇEL’DEN SİTEM DOLU SÖZLER
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası anma etkinliğinde Kur’an tilaveti yapıldı.
Programa ev sahipliği yapan PAŞADER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tunçel, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli hizmetleri geçen Lala Şahin Paşa’nın, Mustafakemalpaşa için sahip çıkılması gereken bir değer olduğunu vurguladı. Tunçel; “26 Eylül 1371’de Lala Şahin Paşa önderliğinde sadece 800 akıncı ile Sırp ordusunun 70 bin kişilik devasa gücüne karşı kazanılan bu zafer, Osmanlı’nın Balkanlar’daki ilerleyişini sağladı, Avrupa’nın kapılarını araladı. 1. Murat’ın lalası olarak Lala Şahin Paşa, Osmanlı’nın askeri yapısının gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bu etkinliği her yıl daha da zenginleştirerek, çeşitli faaliyetlerle devam ettirmeyi ve kahramanlarımızın anısını yaşatmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Programa katılımın az olmasına da sitem eden Tunçel; “Bir Mustafakemalpaşalı atamızın Osmanlı’nın varoluşunda ne kadar önemli rol aldığının fakında olmayışımızdan utanıyorum” dedi.
SİYASİLERDEN ORTAK SÖYLEM; “DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM”
AK Parti Başkanı Mutlu Turgut ise son iki yıldır düzenlenen programlarla Lala Şahin Paşa’nın değerinin tanıtılması ve arttırılmasına rağmen törene katılımın az olmasının düşündürücü olduğunu söyleyerek; “İnsanımız değerlerine daha fazla sahip çıkmalıdır” dedi.
MHP Başkanı Suat Buldu da konuşmasında; “Dününü bilmeyen geleceğini bilmez” diyerek, bu özel anmaya gelecek yıllarda daha yoğun katılım beklediklerini kaydetti.
Anahtar Parti Başkanı Mehmet Akar da programa ev sahipliği yapan dernek ve muhtarlığa teşekkür ederken, Paşa’nın adının yaşatıldığı Lala Şahin Mahallesi’nin Muhtarı Vedat Altıntaş da kahraman komutanın mirasını yaşatmak için gayret gösterdiklerini belirtti.
Şehitlerin anıldığı tören, tatlı ikramıyla son buldu.