Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) kapsamında, Mustafakemalpaşa’da hayvansal gübre depoları kurulacağını açıkladı.
Susurluk havzası içindeki 4. Grup’ta yer alan Mustafakemalpaşa’nın Adaköy, Atariye, Boğaz, Fevzi Dede, Karaoğlan, Koşuboğazı, Kumkadı, Ormankadı, Orta, Ovaazatlı, Tepecik ve Yalıntaş mahallelerinde örnek olması açısından hayvansal gübre depoları yapılacak ve depo için masraflar proje kapsamında karşılanacak. Çağrı ilanı yayımlanan TUCSAP projesiyle, hayvancılık yapılan mahallelerde gübre yönetimini iyileştirmek, çevresel sürdürülebilirliği artırmak ve çiftçileri modern tarım uygulamalarıyla buluşturmak amacı taşıyor.
Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) kapsamında hayvancılık azot yükü açısından ön plana çıkan Mustafakemalpaşa’da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvancılık işletmelerinde, hayvansal atıkları depolamaya yönelik örnek hayvansal gübre deposu yapımı projesi uygulanacak.
MUSTAFAKEMALPAŞA’DA 12 MAHALLE SEÇİLDİ
Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bursa’da 9 ilçede 36 mahallenin proje kapsamına alındığını duyururken, Mustafakemalpaşa’da da 12 mahalle uygulama bölgesi seçildi. 11 Şubat-25 Şubat tarihleri arasında toplanacak başvurular sonrası çiftçilere gübre yönetimi konusunda farkındalık oluşturmak suretiyle hayvancılık yükü yüksek her köye 1 örnek hayvansal gübre deposu yapılacak.
MALİYETLER KARŞILANACAK
Örnek uygulamaya gönüllü olarak yapılan başvuru için Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde oluşturulan komisyon tarafından değerlendirme yapılacak.
Değerlendirme sonucunda sıralamaya giren yararlanıcılara yerleşim biriminde örnek olması açısından hayvansal gübre depoları yapılacak ve depo için masraflar proje kapsamında karşılanacak. Başvuru yaparak örnek uygulamaya katılmak isteyenler Uygulama Çağrı Kılavuzunu, başvuru formunu ve bilgilendirici diğer belgeleri İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden temin edebilecek.
Başvuruya konu işletmenin Adaköy, Atariye, Boğaz, Fevzi Dede, Karaoğlan, Koşuboğazı, Kumkadı, Ormankadı, Orta, Ovaazatlı, Tepecik ve Yalıntaş mahallelerinde bulunuyor olması gerekiyor.
AKTİF VE KAYITLI ÇİFTÇİLER YARARLANACAK
Proje ile hayvansal atıkların su ve sera gazı emisyonları üzerindeki etkilerini en aza indirmede, en basit ve en etkili yöntem olan gübre yönetiminin ilk aşaması olan hayvansal gübre depolarının yapılması ve gübrenin depolanmasının teşvik edilerek yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Genç ve kadın üreticiler öncelikli olmak üzere aktif olarak hayvansal üretim yapan bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı bütün çiftçiler, hedef kitle olarak belirlendi.
ÖRNEK HAYVANSAL GÜBRE DEPOSU YAPIMI UYGULAMAYA KATILIM ÇAĞRI KILAVUZU