uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
38,0094
EURO
41,1823
ALTIN
3.709,47
BIST
9.649,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C

YALINTAŞ’TA ENDERUN USULÜ TERAVİH KILINACAK

YALINTAŞ’TA ENDERUN USULÜ TERAVİH KILINACAK



Kervan Mobilya
06.03.2025 12:00 | Son Güncellenme: 06.03.2025 17:23
A+
A-
  • Osmanlı’dan kalma bir Ramazan geleneği olarak musikinin ibadete yansıyan güzel örneklerinden birini teşkil eden ‘Enderun Usulü Teravih Namazı’, Mustafakemalpaşa’da yaşatılmaya devam ediyor. Unutulmaya yüz tutan bu köklü gelenek, değerli hocaların katılımıyla yarın akşam Yalıntaş Aşağı Mahalle Cami’nde eda edilecek.

Osmanlı döneminde uygulanan ezan, kamet, Kur’an-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu Ramazan ayının geleneklerinden ‘Enderun Usulü Teravih Namazı’ bu yıl Yalıntaş Mahallesi’nde kılınacak.

Bursa Ulu Cami‘nin emekli başimamı Tahsin Karanfil, mevcut imam Hafız Ayhan Polat, müezzin hafız M. Ali Alan ve hafız Abdullah Yiğit hocaların katılımıyla, Yalıntaş Aşağı Mahalle Cami’nde 7 Mart Cuma günü ‘Enderun Usulü Teravih Namazı’ kılınacak.

Teravih namazının Enderun usulüyle kılınacağı programa tüm vatandaşlar davet edildi.

ENDERUN TERAVİH NEDİR VE NASIL KILINIR?

1831 yılının Ramazan ayında, musikişinas padişahlardan Sultan 2. Mahmut’un da bulunduğu, müezzinliğini Türk musikisinin dahi ismi Hamamizade İsmail Dede Efendi’nin yaptığı, saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi’nin kıldırdığı teravih, enderun usulünün ilk örneği olarak biliniyor.

Enderun usulü teravihin özelliği, namazın her 4 rekâtının, Türk musikisinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle de süslenmesi.

İmamın takip edeceği makamlardan her 4 rekâtta bir ramazanın ruhuna uygun, namazın huşu ve coşkusunu artırmak için dinlenme anlamına gelen tervihalarda eğitimli ve güzel sesli müezzinler topluluğunca ilahilerin okunması âdetine ‘Cumhur Müezzinliği’ ismi veriliyor.

Osmanlı’nın köklü geleneklerinden enderun usulü teravihte, öncelikle müezzinin getirdiği kamet ile yatsı namazının hicaz veya uşşak makamında kılınacağı belirleniyor. Namaz kılınırken baş müezzinin makamlar arasındaki geçişi salavat çekerek yaptığı enderun teravihte, imam baş müezzinin makamından 4 rekât kıldırıyor, yine aynı makamdan ilahi okunuyor. Tekrar baş müezzin diğer makamdan salavat getirerek, imamın o makamdan namazı kıldırmasını sağlıyor.

Makamları klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itri’ye dayanan enderun usulü teravihte en çok hicaz, segâh, isfahan, uşşak ve acemaşiran makamları kullanılırken, vitir namazı segâh makamında kılınıyor.

Kirmasti Kervan