uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
38,8342
EURO
43,7616
ALTIN
4.093,15
BIST
9.514,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C

YEŞİL OSB YOLUNDA MİLYONLUK YATIRIM

YEŞİL OSB YOLUNDA MİLYONLUK YATIRIM



Kervan Mobilya
10.05.2025 17:00 | Son Güncellenme: 14.05.2025 10:12
A+
A-
  • Yaşanan müsilaj kirliliği ve deşarj standartlarına getirilen kısıtlamalar başta olmak üzere MKP OSB’nin her geçen büyümesi nedeniyle 14 yıldan beri hizmet veren mevcut atık su arıtma tesisi yerine, yenisi yapılacak. MKP OSB yönetimi, 30 bin metrekarelik yeni atık su tesisi için düğmeye basarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işe başlama tutanağı imzaladı.

Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde, ‘Yeşil OSB’ yolunda yeni bir yatırıma daha imza atılacak.

2025 yılı bütçesi 748 milyon TL olarak kabul edilen MKP OSB’nin 16. Olağan Genel Kurulu’nda, kapasitesi, 4000 m3/gün+4000m3/gün olarak planlanan yeni atıksu arıtma tesisi için kamulaştırma çalışmalarında önemli bir mesafe kaydedildiği belirtildi. Tesisinin yapılması planlanan 193 ada 1.2.3.4 ve 5 nolu parsellerin kamulaştırma işlemleri tamamlanırken, 193 ada 11 nolu parsel olarak birleştirildi. 30 bin metrekare alanda yapılacak tesise ilişkin TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile daha önce protokol imzalanırken, ilk 3 yıl geri ödemesiz yüzde 3 faiz oranı ile 13 yıl süreli 200 milyon TL’lik kredi, 2025 yılı için 385 milyon TL olarak güncellendi.

46 faal firmada 3 bin kişinin istihdam edildiği bölgede, su geri kazanımı ve çamur kurutma faaliyetlerini de kapsayacak yeni atık su arıtma tesisinin Yeşil OSB hedefi için önemi vurgulandı.

MEVCUT TESİS 14 YILLIK

2011 yılında faaliyete başlayan mevcut atıksu arıtma tesisi, bölgede faaliyette olan 46 adet firmanın atık sularını %90 verimle arıtarak alıcı ortama deşarj ederken, Yeşil OSB hedefi doğrultusunda MKP OSB yönetimince gösterilen gayret ve çabalar, sanayicilerden de destek görüyor. 2.000 m3/gün kapasiteli 14 yıllık tesis 7/24 çalışırken, 2024 yılında 577.659 m3 su arıtımı yapıldı. Çevre mevzuatı kapsamında gerekli yükümlülükler yerine getirilerek, Eylül-2023 tarihinde ‘Çevre İzin Belgesi’ yenilendi.

OLUMSUZLUK GÖZLENMEDİ BAKANLIK’TAN TEŞVİK BEDELİ ALINDI

2024 yılında Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından alınan denetim numunelerinde ve 15 günde bir akredite laboratuvar tarafından alınan iç denetim numunelerinde; Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği deşarj parametrelerine aykırı bir olumsuzluk gözlenmedi. Yapılan denetimlerde olumsuzluk olmaması neticesinde 2023 yılına ait elektrik tüketimlerinin %50’si olarak hesaplanan 267.528,80 TL’lik enerji teşvik bedeli geri ödemesi MKP OSB’ye yapıldı.

LİSANSLI FİRMALAR HİZMET SAĞLIYOR

Kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak madde ve enerji kayıplarının yaşanmaması amacıyla sıfır atık yönetimi kapsamında Aralık-2020 tarihinde Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden ‘Sıfır Atık Belgesi’ alınan tesiste, devreye girdiği günden itibaren bakım onarım ve revizyon çalışmaları devam ederken, 2024 yılında oluşan arıtma çamuru dahil tüm atıklar lisanslı firmalarca bertaraf ettirildi. Çevre danışmanlık hizmeti alınan Marmaraçed firması ile 1 yıl süre ile de sözleşme yenilendi.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 02.07.2021 tarihli ‘Marmara Bölgesi’nde bulunan Atıksu Arıtma Tesislerinin Gerçek Zamanlı İzlenmesi’ konulu genelgesine istinaden online ölçüm cihazı kurulurken, atıksu arıtma tesisi Bakanlık tarafından 7/24 online izlenmeye devam ediyor.

YENİ ATIK SU TESİSİ İHTİYACI ARTTI

Marmara Deniz Havzası’nda yaşanan müsilaj kirliliği ve deşarj standartlarına getirilen kısıtlamalar başta olmak üzere OSB’nin büyümesi, yeni yatırımcıların işletmelerini devreye almaları ve gelecek dönemleri göz önüne alan MKP OSB yönetimi, mevcut atıksu arıtma tesisinin yetersiz kalacağı öngörüsüyle kapasite artışı kararı aldı.

Zaruri hale gelen yeni tesiste kapasite, 4000 m3/gün+4000m3/gün olarak planlandı. Yeni arıtma tesisi ayrıca su geri kazanımı ve çamur kurutma faaliyetlerini de kapsayacak. Proje için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderilen fizibilite çalışması olumlu görülerek, yatırım programına girmeye hak kazandı. Yeni atıksu arıtma tesisi için, ilk 3 yılı geri ödemesiz, yüzde 3 faiz oranı ile 13 yıl süreli olacak şekilde 200 milyon TL’lik kredi başvurusu uygun görüldü.

KAMULAŞTIRMA SÜRÜYOR, KREDİ GÜNCELLENDİ

MKP OSB’nin 16. Genel Kurulu’nda açıklanan 2024 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, yeni atıksu artıma tesisinin yapılması planlanan 193 ada 1.2.3.4 ve 5 nolu parsellerin kamulaştırma işlemleri tamamlanırken, 193 ada 11 nolu parsel olarak birleştirildi. OSB dışında yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda yapılacak tesis için kredi tutarı 2025 yılı için 385 milyon 565 bin TL olarak güncellendi.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile MKP OSB arasında Atıksu Arıtma Tesisi Projesi işe başlama tutanağı imzalanırken, yatırım üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Kirmasti Kervan