uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
43,1725
EURO
50,3284
ALTIN
6.427,48
BIST
12.416,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
12°C
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Yağmurlu
5°C

KURBAN BAYRAMI NEŞESİ

04.06.2025 07:00 | Son Güncellenme: 03.06.2025 11:40
A+
A-

Bayramlar insan ömrünün baharları, en tatlı anlarıdır. Sevinç ve mutluluk günleridir. Bu sevinç ve mutluluğun temelinde Allah’a kul olup emrine boyun eğmenin hazzı yatar. Bayram sabahı erkenden kalkılıp hazırlıklar yapılarak camiye gidilir. Vacip olan bayram namazı kılınır, imam hutbede günün önemini yardımlaşmayı, sevgi, kardeşlik, affetmeyi anlatır. Namazdan sonra kurbanlar kesilir.

Kurban yakınlık, yaklaşmak anlamına gelir. Allah’a manen yaklaşmanın, O’na itaat ve sevginin canlı şahididir. Kul kestiği kurbanla Allah için, canın yongası olan malını tereddütsüz feda edebileceğini göstermektedir. Adeta mümin kurbanla cimriliği, Allah’a bir kere daha görünmeye engel olan her şeyi kesip atmakta, O’na manen yaklaşmaya çalışmaktadır. Bağlılığını, sevgisini, itaatini, takvasını bir kere daha göstermekte, O’nun rızası için her şeyi yapabileceğini ispatlamaktadır.

Bayram günlerinde yiyip içmek ve ikramda bulunmak dinimizin müminlere tavsiye ettiği güzel vazifeler arasındadır. Hatta bayram günlerinde oruç tutmak bile bile haram kılınmıştır. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde Kurban Bayramı hakkında, “teşrik günleri yemek içmek günleridir” buyurmuşlardır. Bilhassa çocuklara maddi ve manevi ikramlarda bulunmak sünnettir, Böylece bayram sevinci insanda ve hayatında tecelli eden nimetlere duyulan bir şükre dönüşür ve bu surette nimetler devam edip ziyadeleşir. Çünkü “şükür nimeti ziyadeleştirir, gafleti kaçırır.”

Teşrik Tekbirleri: Arife günü, Kurban Bayramı’nın birinci gününden önceki gün ve gecesidir. Arife günü sabah namazından, Kurban Bayramı’nın 4. günü ikindi namazı sonuna kadar 23 vakitte, erkek ve kadın herkesin (kadınlar yavaş söyler) farz namazlardan sonra, selam verir vermez (Allahümme entesselam demeden) Tekbir-i Teşriki okuması vaciptir. Tekbir-i teşrik şöyledir; “Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallah, Vallahu ekber. Allahü ekber ve lillahil hamd.”

“Kurban etini en iyi şaklama yöntemi dağıtmaktır. Kıyamete kadar bozulmaz.”(Ahmet Büyükgül-Müftü-Tekirdağ)

Manevi Sigorta Kurban: “Düğün geliyor ise hazırlık yapılır, tatile gidiliyor ise hazırlık yapılır, maddi sıkıntılara göğüs gerilir. Peki ya kurban? Her sene geleceği bellidir. Hazırlık yok mu? Hâlbuki kurban var ise; sağlık var, evlat var, mal var, huzur var. Çünkü kurban dünya hayatında bir yıllık manevi sigortadır.” (Muzaffer İkizoğlu)

İbadetin Rabbine, kurbanın kardeşine ulaşsın.

Kurban Allah’a yakınlaşmak, muhtaçla paylaşmaktır.

Kardeşinle kurbanını paylaş, dünyanın dört bir yanına kurbanınız, umut olsun.

Kurban beraber olsun, bağışlarınızla gönüller bir olsun.

Kurban kardeşliğe çağrı. Kurban bağışlarıyla yüzleri güldürelim.

Kurban bayramın habercisidir. Senin için kurban, kardeşin için selamet.

Kurban teslimiyettir, paylaşmanın ve kardeşliğin adıdır.

Kurban, sadece bir ibadet değil, paylaşmanın en güzelidir.

Her kurban, bir mutluluğa vesile olur.

Kurban payın, bir ailenin bayramı olsun.

Kurban desteğinle, bir ailenin bayramı aydınlanır.

Kurban Bayramı’nda desteğiniz umut olsun.

Her kurban lösemili çocuklara can.

Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş.

Yetimlerin bayramı kurbanla başlasın.

KURBAN KESMENİN FAYDALARI: Allah’a yakınlaştırır, akacak kana mani olur, evlere huzur verir, cimrilikten kurtarır, zorlukları kolay kılar, belaları def eder, işlerinizi rast getirir, berekete vesile olur. Resulullah Efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyurdular; “Kim gönül hoşluğuyla ve sevabını yalnız Allahü Teala’dan bekleyerek kurbanını keserse, (bu kurban) o kimse için cehennem ateşinden (koruyan) bir perde olur.” (Taberani/el-Mu’cemü’l-Kebir)

“Bir kişi kurban kesmese de keseceği kurbanının derisinin dolusunca parayı sadaka olarak verse kurban kesmenin faziletine ulaşamaz.” (Tefciru’t-Tesnim Fi-kalbin Selim S.178)

6 Haziran 2025 Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı hepimize mübarek olsun, kutlu olsun. Ailemizle, dostlarımızla, komşularımızla sevdiklerimizle bayramın coşkusunu paylaşarak, sevgi ve muhabbetimizi pekiştirelim. Selam, sevgi, saygı ve dualarımla.

349. KABULBABA GÜRÜŞLERİ

Mustafakemalpaşa’ya 18 km. uzaklıktaki Kabulbaba Mahallesi’nde Kurban Bayramı’nın 3. günü yani 8 Haziran 2025 Pazar günü geleneksel yağlı pehlivan güreşleri yapılacaktır.

Güreşler ücretsiz olup, misafirlere köy hayrı ikramlıdır. Kabulbaba güreşlerine, Kırkpınar’ın 4 altın kemerli başpehlivanı, er meydanlarının mega starı Ali Gürbüz ve Recep Kara, milli şampiyon Feyzullah Aktürk olmak üzere çok sayıda Kırkpınar başpehlivanı katılacak. 349. Geleneksel Kabulbaba Güreşleri, Kırkpınar’a hazırlık provası olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
Kirmasti Kervan