İlk on günü rahmet, ikinci on günü mağfiret, üçüncü on günü de cehennemden azat/kurtuluş olduğu Peygamberimiz tarafından bildirilen Ramazan ayı sona erdi.
Ramazan’ın bir mükâfatı olarak üç gün süreyle bayramı kutladık. Hem de çifte bayram. Cuma günü de Müslümanların haftalık bayramıdır. Şevval ayının; birinci, ikinci ve üçüncü günleri, üç gün Ramazan bayramıdır. Zilhicce ayının; onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günleri, dört gün Kurban Bayramı günleridir. Son sahur, son oruç, son teravih, son iftar, biz seni tuttuk, sen de sırat köprüsünde bizleri tut. Elveda Ya Şehri Ramazan.
Ramazanın yüceliğini anlamak bile büyük bir marifettir. Zira Ramazan bile başlı başına bir medeniyettir. Evet, İslam bir medeniyettir. Kanun ve kurallarını kâinatın yaratıcısının koyduğu yaşam tarzıdır. Ama medeniyet içinde nice medeniyetler var. Ramazan bir medeniyet, namaz bir medeniyet, hac bir medeniyet, zekât bir medeniyet, yardımlaşma, selam, barış… hulasa, medeniyet içinde medeniyetler var.
Bilindiği gibi İslam dini iki temel kaynağa dayanır. Birincisi Kur’an, ikincisi de Sünnet. Müslümanlar olarak her işte rehberimiz Kur’an, pratiğimiz ise Sünnet olmalıdır. Müslümanlar olarak yaptığımız işler bu iki temel kaynağa uymuyorsa yanlıştayız demektir. Müslüman Allah’ın emirlerine teslim olan insan demektir. Maksadım, kara tablolar çizerek moral bozmak değil elbette. Ama yanlışları söyleyip doğruları göstermemekle sorumluluktan kurtulamayacağımızı da bilmemiz gerekir.
Ramazan ayının her gecesini değişik camilerde namazımı kılmaya gayret ettim, üç camide de tesbih namazı kılmak nasip oldu. İlk teravihte Atariye Camii’ndeydim. İmam Mustafa Yıldırım, iki rekâtta bir selam vererek hatimle teravih namazını kıldırdı. Orta Mahalle Yıldız Camii, Atatürk Mahallesi Camii’nde imam Lütfü Kahraman iki rekâtta bir selam vererek hatimle teravih namazını kıldırdı. Yeni Lalaşahin Camii, Oğlak Tepe Şehitler Camii, Çardak Camii, Eski Lalaşahin Camii, Selimiye Camii, Lalaşahin Nurettin Kaya Lise Erkek Öğrenci Yurdu (iftar, akşam namazı, tesbih namazı, yatsı namazı ve teravih namazı), Medine Camii. Daha sonra grip salgını nedeniyle evdeydim. Yine sırasıyla Dere Mahalle Kaymakam Mustafa Masatlı Dini Külliyesi, Yeşil Camii, Züferbey Camii, Mekke Camii, Fatih Camii, Fevzi Dede Camii, Hacı Potorcu Camii, Vahide Özfatura Camii, Yunus Emre Mahallesi Aydınlık Evler Gedik Camii, Vıraca Camii, Yalıntaş Mevlana Camii, İmam Hatip Lisesi Tatbikat Camii’nde namazlarımı eda ettim.
Bir gün yine evde kıldıktan sonra Cevizli Camii, Hamzabey Camii (sakal-ı şerif, tesbih namazı), Çırpan Camii ve son teravihi de Şeyhmüftü Camii’nde kılmak nasip oldu. Bayram gecesi, Yıldız Camii’nde yatsı namazından sonra tesbih namazı kıldık. Bayram sabahı, sabah namazını Şeyhmüftü Camii’nde, bayram namazını ise Hamzabey Camii’nde kıldım. Bayramın ilk günü cuma namazını da Vahide Özfatura Camii’nde kıldım.
Ramazan ayının dört cumasını da şu camilerde kıldım: 20 Şubat’ta Karacabey İmaret Camii, 27 Şubat’ta Bursa Uludağ Üniversitesi Kampüs Camii, 6 Mart’ta Bursa Ulu Camii, 13 Mart’ta ise Yeşil Camii’nde; aynı gün otobüsçü Hacı Refik Şenmenekşe’nin cenazesine de katıldım.
NOT: Devamı gelecek sayıda.