uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3777
EURO
35,0535
ALTIN
2.326,80
BIST
9.091,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

‘ASIL TARİH 31 ARALIK’

‘ASIL TARİH 31 ARALIK’
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



29.12.2021 10:37 | Son Güncellenme: 02.01.2022 12:47
A+
A-

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yönetim Kurulu Üyesi ve 1999-2009 Dönemi Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Hayri Öztetikler, kente ‘Mustafakemalpaşa’ adının verildiği tarihin 24 Aralık değil ‘31 Aralık 1922’ olduğunu açıkladı.

Birçok kurumsal sitede bu tarihin yanlış yazıldığını aktaran Öztetikler; “Tarih yazımı, yeni bilgi ve belgelerle gelişir. Kentin adının ‘Mustafakemalpaşa’ olarak değiştirilmesinin tarihi 24 Aralık değildir. Bu tarihi karar, 31 Aralık 1922’de alınmıştır. Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin 2007 yılında hazırlayıp basımını yaptığı ‘Ulu Önder Mustafakemalpaşa’nın Adını ve Andını Taşıyan İlçe Mustafakemalpaşa’ adlı eserde de bu bilgi mevcuttur” dedi.

Hayri Öztetikler, kutlamaların gerçek tarihinde yapılması amacıyla tüm resmi kurum ve kuruluşlar ile STK, siyasi partileri ve vatandaşları 31 Aralık tarihinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunmaya davetti.

ADD Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Hayri Öztetikler, İsmail Bayrak ve Ramazan Sevim Mücadelesi Gazetesi’ni ziyaret ederek, kentin Kirmasti’den Lalaşahin ve Mustafakemalpaşa’ya uzanan isim değişiklikleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta 99 öğrenciyle birlikte Mustafakemalpaşa’nın adının alınışının 99. yılında başta Anıtkabir olmak üzere Ankara’da gerçekleştirdiği ziyaretleri anlamlı bulduklarını ve desteklediklerini kaydeden Hayri Öztetikler, kamuoyunda yanlış bilenen bir tarihi düzeltmek istediklerini kaydetti.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

‘LALAŞAHİN YEREL OLARAK KULLANILDI’

Öztetikler; “Mustafakemalpaşa bu adı, 24 Aralık 1922’de değil 31 Aralık 1922’de almıştır. 24 Aralık 1922’de alınan karar, kentin isminin ‘Lalaşahin’ olarak değiştirilmesine yöneliktir. Bu karar, Edirne’de aynı isimde başka bir ilçe bulunduğundan dolayı Ankara tarafından onay almamış ve yahut dönemin meclisi tarafından son anda değiştirilmiş olabilir. 24-31 Aralık 1922 tarihleri arasında yerel bazda ‘Lalaşahin’ adı kullanılmış olmalı. Belediye Meclisi asıl kararı 31 Aralık 1922’de almış, 285 sayılı kararla kente bugünkü ‘Mustafakemalpaşa’ adı verilmiştir” diyerek tarihsel olarak doğru bilgilerin Bursa Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet adresi ile 2007 yılında yayımlanan ‘Ulu Önder Mustafakemalpaşa’nın Adını ve Andını Taşıyan İlçe Mustafakemalpaşa’ adlı eserde mevcut olduğuna dikkat çekti.

‘GERÇEK TARİH 31 ARALIK 1922’

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin internet adresindeki tarihinde yanlış olduğunu belirten Hayri Öztetetikler şöyle konuştu; “Geçtiğimiz hafta ilçemizin isminin Belediye Meclisi’nce 1922 yılında ‘Mustafakemalpaşa’ olarak verilişini kutlamıştık. Bu kutlama için kaynak olarak Mustafakemalpaşa Belediyesi resmi sitesinde bulunan ilçemiz tarihçesinin anlatıldığı ‘24 Aralık 1922 tarihinde ilçenin adı Belediye Meclisi’nin aldığı kararla ‘Lalaşahin’ oldu. Aynı kararla Karakilise Köyü’nün adı ‘Işıklar’ olarak değiştirildi. Fakat Edirne’ de Lalaşahin adında başka bir ilçenin bulunması nedeniyle 24 Aralık 1922′de Belediye aldığı yeni bir kararla ilçenin adını ‘Mustafakemalpaşa’ olarak değiştirirken, Ermeni Mahallesi’ni Lalaşahin Mahallesi’ne bağladı. Aynı kararla Rum Mahallesi’nin adı ‘Yüzbaşı Sabribey Mahallesi’ olarak değiştirdi’ bilgilendirme paragrafını kaynak olarak aldığımızı ifade etmek zorundayız. Ancak, yaptığımız çeşitli çalışmalar neticesinde ilçemizin isminin ‘Mustafakemalpaşa’ olarak kabulünün gerçek tarihinin 31 Aralık 1922 olduğu ve 285 sayılı Belediye Meclis kararıyla alındığı bilgisine ulaştık. Kaynak olarak ise Bursa Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi sitesinde ‘31 Aralık 1922 tarihinde Belediye Meclisi’nin 285 sayılı kararı ile ‘Kirmasti’ adı değiştirilerek bu günkü ‘Mustafakemalpaşa’ adını almıştır’ bilgisi söz konusudur. Bir başka değişle, bu internet adresinden belirttiğimiz bilgilere ulaşılabilir. Ayrıca Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından 2007 yılında hazırlanarak basılan ‘Ulu Önder Mustafakemalpaşa’nın Adını ve Andını Taşıyan İlçe Mustafakemalpaşa’ isimli eserin, tarih bölümü 30’uncu sayfa 5’inci paragrafında yer alan ifadelerde 31 Aralık 1922 tarihinde 285 sayılı Belediye Meclisi kararı ile ilçemizin ‘Mustafakemalpaşa’ ismini aldığı bilgisi mevcuttur.”

‘31 ARALIK’I TEK YÜREK OLARAK KUTLAYALIM’

Son olarak Mustafakemalpaşa’daki tüm resmi ve özel kuruluşları 31 Aralık tarihinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunmaya davet eden Hayri Öztetikler sözlerini şöyle tamamladı; “Tüm bu bilgiler ışığında öncelikle sadece belediye resmi sitesindeki bilgilendirmeyi baz alarak kutlama yapmaktan dolayı özür diliyoruz. İlçemizin isminin Mustafakemalpaşa oluşunun gerçek tarihi ve yıl dönümü olan 31 Aralık tarihinde başta belediyemiz olmak üzere tüm resmi kurum, kuruluş, dernek ve parti temsilcileri ile birlikte hemşehrilerimizi Heykel Meydanı’nda çelenk sunmaya davet ediyoruz. Böylelikle sadece bir yanlışı düzeltmek değil önümüzdeki yıllarda da kutlamaların layıkıyla gerçek tarihinde yapılmasına vesile olmak istiyoruz. Adını gururla taşıdığımız isme, layıkıyla anmak yaraşır. 31 Aralık Cuma günü Heykel Meydanı’nda ilçemizin isminin Mustafakemalpaşa oluşunun 99. yılını tek yürek olarak kutlayalım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.