uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3605
EURO
34,6403
ALTIN
2.380,33
BIST
10.181,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

DEVLET SPORCUSU, EFSANE BAŞPEHLİVAN, KARAMÜRSELLİ AYDIN DEMİR VEFAT ETTİ

08.02.2024 11:35
A+
A-

Nursel Demir’in eşi, merhum Erdoğan Demir, Ayten Özdikmen, Leyla Ünal ve Mürvet Karabulut’un kardeşi, Devlet Sporcusu Kırkpınar altın kemerin ebedi sahibi başpehlivanı Aydın Demir vefat etmiştir.

20 Kasım 1943 Karamürsel doğumlu olan Aydın Demir’in cenazesi, 06.02.2024 Salı günü ikindi namazından sonra, Kayacık Cami’nde kılınan cenaze namazına müteakip Karamürsel Yeni Mezarlık’ta ebedi istirahatgahına defnedilmiştir. Aydın Demir’in tabutu Türk bayrağına sarılıydı, devlet protokolü, ailesi, TGGF Başkanı İbrahim Türkiş, yaşayan efsane Devlet Sporcusu Ahmet Taşçı, güreş camiası ve sevenleri cenaze de bulunanlardı. Bizlerde merhum efsane, koca usta Aydın Demir’e Allah’tan rahmet, geride bıraktığı kederli ailesine, sevenlerine, güreş camiasına sabırlar diliyoruz.

Aydın Demir; Devlet Sporcusuydu, o yaşayan bir efsaneydi. Rekortmen Ahmet Taşçı’nın ustasıydı. 1976-77-78’de üst üste Kırkpınar Başpehlivanı olarak Karamürsel’e altın kemeri ve ünlü Altın Kemer Restoranı’da marka yapmıştı.

Karamürsel denince ilk akla gelen güreşçimiz Gazenfer Bilge’dir. Yağlı güreş denince de Aydın Demir ve Ahmet Taşçı akla gelir. Gazanfer Bilge ahirete göçtü ama hala efsane olarak anılıyor. Aydın Demir ise hastalıkla yıllarca boğuştu ve sonunda o da yanlarına gitti. Karamürsel Devlet Hastanesin’deki odası bir an bile olsa boş kalmayan Demir’in sağlığı da hızla kötüye gitti. Hastane yönetiminin de yakından ilgilendiği yaşayan efsanemiz, talebesi rekortmen pehlivanımız Ahmet Taşçı’nın da ilgisinden hayli memnundu.

BAŞPEHLİVAN TEKİRDAĞLI SÜLEYMAN KAPLAN VEFAT ETTI

Hayatını yağlı güreşlere adayan Süleyman Kaplan tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Tekirdağ’a bağlı merkez Çanakel Köyü’nde 2 Temmuz 1944 tarihinde doğan Süleyman Kaplan’ın cenazesi 6 Şubat 2024 Salı günü İstanbul Avcılar Cami’inde öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazından sonra, doğduğu yer olan memleketi Tekirdağ merkez Çanakçı Köyü Mezarlığı’na ikindi vakti defnedilmiştir.

Süleyman Kaplan, serbest güreşte 87 kilo’da İstanbul birincisi oldu. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ilk defa 1968 yılında küçük orta boyda güreşti. 1978 yılında Kırkpınar’da başpehlivan boyunda güreşti. 11 yıl boyunca Kırkpınar’da başa güreşti. Bizlerde merhum koca usta Süleyman Kaplan’a Allah’tan rahmet, geride bıraktığı kederli ailesine, sevenlerine ve güreş camiasına sabırlar diliyoruz.

NOT: 21 Ocak 2024 Pazar günü Bandırmalı Sabri Acar’ı, 6 Şubat 2024 Salı günü Karamürselli Aydın Demir’i ve aynı gün Tekirdağlı Süleyman Kaplan’ı ahirete yolcu ettik. Bu koca usta yağlı güreşin efsanelerini baş cazgır, Kırkpınar’ın kadim usullerinden biri olan salavatlamayı şu deyişler eşliğinde gerçekleştirdi;

“Pehlivan Pehlivan! Kimimiz Rumeli, kimimiz Anadolu’dan

Her birimiz ayrı ayrı anadan

Güreş yapanların yardımcısıdır Hazreti Yaradan.

Ani Ali, hani Veli? Pirimiz, ahir zaman Peygamberi

Hazreti Muhammed Mustafa’nın ümmeti

Allah Allah illallah

Muhammedur Resulallah

Yiğit aslanlara finalde, alkışlarla diyelim maşallah

Allah, derman kuvvet versin”

Yazarın Diğer Yazıları
Weltew Home Mustafakemalpaşa

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.