uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
35,9137
EURO
37,0932
ALTIN
3.312,64
BIST
9.951,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
6°C
İstanbul
6°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Hafif Yağmurlu
6°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Salı Hafif Yağmurlu
8°C

‘GERİLİM ARTTI, BÖLGE HASSAS’

‘GERİLİM ARTTI, BÖLGE HASSAS’


Kervan Mobilya
25.03.2022 09:45 | Son Güncellenme: 24.03.2022 17:26
A+
A-

Mustafakemalpaşa’da artarda meydana gelen depremlerin ardından açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er; “Bu bölge enerjisini boşaltmamıştır, bu fay üzerindeki gerilimi artırmıştır. Bu bölge daha aktif ve hassas hale gelmiştir bunu net söyleyebiliriz” görüşünü dile getirdi.

BOZAĞAÇ BÖLGESİ BEŞİK GİBİ

Körekem’de 22 Mart’ta 3.8 ve 4.2 büyüklüğündeki depremlerin ardından dün de Mustafakemalpaşa’nın doğu bölgesindeki kırsal mahallelerde artçı sarsıntılar sürdü.

Kandilli Rasathanesi verilerine göre Onaç’ta, yerin 4.2 kilometre derinliğinde 2.5 şiddetinde deprem meydana geldi. Hemen ardından ise bu kez merkeze 35 km uzaklıktaki kırsal Doğanalan Mahallesi’nde ikinci bir artçı yaşandı. Bu deprem ise yerin 7.7 kilometre derinliğinde 1.9 büyüklüğünde ölçüldü. Sabaha karşı da merkez üssü bu kez İncealipınar olan 2.9 şiddetinde bir sarsıntı daha meydana geldi. Sarsıntılar aynı hat üzerinde bulunan Killik ve Doğanalan ile devam etti.

İKİ UZMANDAN GÖRÜŞ

2 gün içinde yaşanan depremleri değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Yer Bilimci Prof.Dr. Naci Görür; “Deprem yerinin hemen kuzeyinde Ulubat Fayı, güneyinde ise Mustafakemalpaşa Fayı var. Deprem muhtemelen bu fayların biri üzerinde. Her iki fay da sağ yönlü, doğrultu atımlı. Bursa yöresi de stres biriktiriyor” ifadelerini kullandı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er ise fay hatlarının ciddiye alınması gerektiğini söylerken; “Bunlar uyarıcı depremler. Fay hattı üzerine, bina, okul, yurt yaparsan, sosyal tesis yaparsan bu yaptığın bina yeniden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan bina haline gelir” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er yaptığı açıklamada yaşanan sarsıntıları uyarıcı deprem olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Engin Er; “Küçük Kıyamet biliyorsunuz 1855’te olan deprem. Bursa’nın en önemli tarihi binalarının da hasar gördüğü, 1.000’in üzerinde yapının hasar gördüğü, Bursa’nın İstanbul’la bağlantısının kesildiği bir deprem. O günkü Bursa’nın şartlarını düşündüğümüz zaman işte Tophane yamaçlarındaki bir Bursa’yı düşünün, ovada hiç yerleşim yerinin olmadığı bir Bursa’yı düşünün, o zaman oluşmuş depreme Küçük Kıyamet deniyorsa bugünkü Bursa’nın nüfusuyla beraber, bugünkü yerleşim yerleriyle beraber, kontrolsüz yapılan onlarca katlı binaların yer aldığı bir Bursa’yı düşündüğünüz zaman olabilecek bir depremin Küçük Kıyamet değil 1855’ten daha büyük bir kıyamet olacağını söylemek müneccimlik olmasa gerek. 1855 depreminin olduğu düşünülen fay hattının kenarında, aynı fay hattı üzerinde olan bir deprem bu. Uyarıcı bir deprem olarak algılamalıyız. Hatta eğer beklenen bir deprem varsa biliyorsunuz büyük depremler oluşmadan önce oluşan küçük depremlere öncü depremler denir bu bir öncü deprem değil. Bu bir artçı deprem de değil. Ama şöyle düşünmemiz aslında zamanı biraz sıkarsak, kısaltabilirsek bu olan depremleri oluşabilecek büyük 1855 benzeri depremin bir öncüsü olarak kabul edebiliriz. Bunu kesinlikle uyarıcı deprem olarak ele almamız lazım” dedi.

‘BOZUK ZEMİN 10 KAT DAHA FAZLA BÜYÜTEBİLİR DEPREM DALGALARINI’

Er; “Sosyal medyada gördük. Kimi diyor ki dünkü depremi ben çok hissettim, ben az hissettim, ben hiç hissetmedim. Buna benzer birçok yorum gördük. Zeminle bağlantılı bu iş. Sizin zemininiz sağlamsa, binanız da mühendislik hizmeti aldıysa çok hissetmezsiniz. Sağlam zeminle, bozuk zemin arasında depremi büyütme etkisi var. Bozuk zemin 10 kat daha fazla büyütebilir deprem dalgalarını. Bozuk yani alüvyon zeminde Bursa ovasında olan 750 metre kalınlığa varan bir alüvyon zemindeki salınım devam eder. Dolayısıyla aralarında 100 metre de fark olsa iki binanın aynı deprem dalgalarını hissetmesi farklı olabilir” ifadelerini kullandı.

‘BURSA’NIN DOĞUSU VE BATISINDAKİ GERİLİMİ VE STRESİ ARTIRMIŞTIR’

“Aynı noktadaki enerji bir seferde boşalmamıştır. Mustafakemalpaşa’da dün birinci deprem ikinci depremi tetiklemiştir, ikinci gerilimi artırmıştır” açıklamasını yapan Er; “Aynı noktada artırdığı için de ikinci deprem olmuştur. Bu ikisi de Bursa’nın doğusu ve batısındaki gerilimi ve stresi artırmıştır. Bu bölge enerjisini boşaltmamıştır. Bu fay üzerindeki gerilimi artırmıştır. Bu bölge daha aktif ve hassas hale gelmiştir bunu net söyleyebiliriz” görüşünü dile getirdi.

‘BURSA’YI ETKİLEYİP İSTANBUL’U ETKİLEMEYECEK DEPREMLER DE VAR’

Engin Er; “İstanbul’da 7.6 büyüklüğüne varan bir deprem bekleniyor. Burada oluşabilecek bir depremden Bursa etkilenecek. Bursa’yı etkileyip İstanbul’u etkilemeyecek depremler de var. İşte İznik’ten başlayıp Gemlik’ten devam eden Mudanya’nın kenarından Mustafakemalpaşa’ya doğru devam eden bir fay hattımız var. Denizin hemen kenarından geçiyor, yerleşim yerleri var. Burada bir deprem olursa ki bu da muhtemel 7 büyüklüğü civarında bir deprem olacak buradaki bir depremi İstanbul hisseder ama yıkım Bursa kadar olmaz. Üçüncü bir deprem daha var ki sadece Bursa’ya has Mustafakemalpaşa’da olan fay hattı üzerinde başlayıp İnegöl’e doğru devam eden 1855’te Küçük Kıyameti oluşturan Tophane’ye kadar gelen oradaki Ulu Cami’yi yıkan fay hattı” dedi.

‘FAY HATLARINI CİDDİYE ALMIYORUM DEMEK DOĞRU DEĞİL’

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, sözlerini şöyle tamamladı; “Erken uyarı sistemi yapmamak lazım. Niye çünkü bu sistem çalışmaz. Bu yanlıştan vazgeçmek lazım. Depremi önceden bilmekle ilgili çalışmaları ana hedef olarak koyup buna bütçe ayırmamak lazım. Dünyada böyle bir şey yok şu anda. Bunlara kaynak ayırmamak lazım. Kesinlikle bütüncül bir plan yapılması gerekli. Kentsel dönüşümde deprem merkezli bir çalışma yapılması lazım. Fay hatlarını ciddiye almıyorum demek doğru değil. Planlara fay hatları işlenmeli. Fay hattı üzerine, bina, okul, yurt yaparsan, sosyal tesis yaparsan bu yaptığın bina yeniden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan bina haline gelir. Denetlemenin çok ciddi bazda ele alınması da lazım.”

Kirmasti Kervan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.